Club Kick-off bij SBM

De clubformules bieden u gedurende enkele avonden per jaar wat de nieuwe trends zijn binnen uw vakgebied. Gegarandeerd leerrijk en aangenaam, met gelegenheid tot netwerken en bedrijfsbezoeken.

Op 6 september namen meer dan 100 clubleden van een aantal SBM clubs deel aan de Club kick-off. Gastspreker Luk Dewulf bracht er een interessant verhaal rond talentmanagement én burnout,  twee kanten van een continuüm. In een maatschappij waar enerzijds vaak het accent gelegd worden op de weg te werken tekorten, kan je veerkracht en weerbaarheid dalen. Daarom is het goed om anderzijds ook te focussen op het ontwikkelen van sterktes. 

Iedereen heeft talenten, dat is zeker, maar voor Luk betekent “een talent hebben” niet dat je de beste bent, maar dat iets moeiteloos gaat en veel voldoening geeft. Je bent in flow, je authentieke zelf. Voor organisaties is het belangrijk om bij talenten van hun mensen stil te staan, want slechts 20 procent van de mensen ervaart elke dag flow en 20 % ervaart dat gevoel gewoon nooit. Nochtans, als je doet waar je goed in bent, dan laad je je batterijen op.

Organisaties zetten vaak in op competentieverwerving. Een competentie is echter niet hetzelfde als een talent, het gaat immers niet altijd moeiteloos. Focus eerder op talent en laat mensen ook weten dat ze een bepaald talent hebben. Van de 39 talenten die Luk definieerde, heeft iedereen er wel een 15-tal, in een unieke combinatie. Luk noemde een paar van die talenten en gaf telkens aan hoe interessant en positief die zijn, maar ook wat mogelijke valkuilen ervan zijn. Iemand met het talent “bezige bij” bvb. wordt onder stress een kip zonder kop, een ja-zegger kan ook tegen zijn eigen gezond verstand in op alles ja zeggen, een “nieuwfreak” riskeert desinteresse als er niet genoeg vernieuwing komt,…  Je eigen talenten kan je ontdekken via een online tool, of omdat anderen – heel belangrijk - je er op wijzen. 

Voor sommige dagelijkse taken hebben we dan weer geen talent. Dat zijn de zaken die we uitstellen en die we met opluchting beëindigen. Interessant kan zijn om hulpconstructies te gebruiken om niet te veel last te ondervinden van een gebrek aan talent. Daarvoor focus je gewoon beter op het eindresultaat, dat is wat telt. 

Burnout, de andere kant van het continuüm, is geen synoniem voor depressie, het is een energiestoornis die altijd verbonden is met de werkomgeving. Je hebt dan weinig energie, twijfelt en piekert hard en kan onpersoonlijk overkomen. Interessant is dat het de heel gedreven mensen zijn die een burnout riskeren. Ze zijn vaak loyaal aan iedereen, maar niet aan zichzelf en hun eigen gezondheid. Ze “disconnecteren” bvb. niet voldoende tijdens hun vrije tijd.  Je mag gerust je mails lezen in het weekend, zolang die totale disconnectie er maar is. Naast die grote loyaliteit, kan ook een relationele vechtdynamiek werknemers via een burnout onderuit halen. Ze voelen zich miskend, reageren onhandig en voor je het weet verliezen ze enorm veel energie in een gevecht dat ze beter niet voeren. Goed om weten: burnout kan goed verholpen worden door coaching

Na dit krachtig exposé van Luk Dewulf, dat iedereen wel wist te appreciëren, volgde het netwerking moment met een hapje en een drankje. De deelnemende clubleden weten ondertussen dat SBM een hele reeks clubs heeft, zie op www.sbm.be/clubs 

 

Via de Facebook-pagina van SBM kunt u de foto's van het clubevent bekijken.