Verplichte brandbestrijdingsopleiding ook mogelijk met digitale blusunit

Waarom een brandbestrijdingsopleiding essentieel is voor uw organisatie

time icon 4 min
digitaal blussen

Waarborgen van veiligheid is topprioriteit in bedrijfsomgeving

Een goed getrainde medewerker kan het verschil maken tussen een beheersbare situatie en een ramp met verstrekkende gevolgen. Investeren in een brandbestrijdingsopleiding, met nadruk op het gebruik van kleine blusmiddelen, is daarom essentieel voor bedrijven, KMO's, kinderdagverblijven en andere organisaties. 

De cruciale eerste minuten bij brand

Bij een brand zijn de eerste minuten vaak beslissend. Medewerkers die direct ter plaatse zijn, kunnen met de juiste training een beginnende brand snel onder controle krijgen. Dit voorkomt niet alleen grotere schade, maar kan ook levens redden. Een opleiding in het gebruik van kleine blusmiddelen is daarmee niet alleen een investering in de veiligheid van eigendommen, maar ook in het welzijn van uw medewerkers.

Innovatieve training met digitale blusunit

De brandbestrijdingsopleiding van SBM maakt gebruik van de nieuwste technologieën om realistische en veilige trainingsscenario's te bieden. Met behulp van een digitale blusunit, laserblussers en elektronische blindmaskers kunnen verschillende soorten branden worden gesimuleerd zonder dat er daadwerkelijk vuur bij komt kijken. Hierdoor kunnen medewerkers in een veilige omgeving trainen, bijvoorbeeld op de eigen werkvloer, zonder risico’s voor het milieu of noodzaak tot opruimen na afloop.
Deze digitale tools maken het mogelijk om verschillende brandklassen na te bootsen, waarbij medewerkers leren welk blusmiddel ze in welke situatie moeten gebruiken. Dankzij geavanceerde sensoren in de blusunit wordt alleen correct gebruik beloond, wat de training effectief en leerzaam maakt.

 

digitaal brandblussen

Flexibel en praktijkgericht

Een groot voordeel van de brandbestrijdingsopleiding is de mogelijkheid om deze volledig incompany te organiseren. Dit betekent dat de training plaatsvindt op een door uw organisatie gekozen locatie, zoals een specifieke ruimte binnen uw bedrijf waar het brandrisico het grootst is. De training kan zo worden afgestemd op de specifieke risico’s en behoeften van uw organisatie. Bovendien, doordat er geen echte vlammen aan te pas komen, zijn grote ruimtes of buitenlocaties niet noodzakelijk, wat de organisatie vereenvoudigt. Daarnaast is de opleiding beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels, waardoor alle medewerkers, ongeacht hun taalachtergrond, effectief kunnen deelnemen. Met maximaal 12 deelnemers per groep wordt persoonlijke begeleiding gegarandeerd, zodat elke deelnemer optimaal kan oefenen.

Voordelen van een brandbestrijdingsopleiding met digitale blusunit

Organisaties die kiezen voor een brandbestrijdingsopleiding met digitale blusunit profiteren van talrijke voordelen:

- Risicobeheersing: Medewerkers worden getraind om snel en effectief in te grijpen bij brand, waardoor de kans op grote schade vermindert.
- Flexibiliteit: De training kan op de eigen locatie worden georganiseerd en aangepast aan de specifieke risico’s en omstandigheden van uw organisatie.
- Realistische scenario’s: Met de digitale blusunit kunnen realistische brandsituaties worden nagebootst zonder de gevaren van een echte brand.
- Kostenbesparing: Doordat geen echte blusmiddelen nodig zijn voor de training, blijven de kosten laag.
- Milieuvriendelijk: Geen echte brand betekent geen vervuiling en geen opruimwerk na de training.

 

brandbluskast

Verhoog de veiligheid en competentie van uw medewerkers

In de moderne bedrijfsvoering is een opleiding in brandbestrijding onmisbaar. Met deze training van SBM kunnen organisaties hun medewerkers voorzien van de noodzakelijke kennis en vaardigheden om effectief te handelen bij een brandincident. Door de training op maat te laten maken en op een geschikte locatie binnen uw organisatie te organiseren, verhoogt u niet alleen de veiligheid, maar ook het vertrouwen en de competentie van uw medewerkers.


Is een brandbestrijdingsopleiding verplicht?

Elke organisatie, ongeacht de grootte, is wettelijk verplicht om een brandbestrijdingsdienst in te richten. Het aantal medewerkers dat hierbij betrokken is, hangt af van de grootte van uw bedrijf, het type activiteiten en het brandrisico. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de juiste opleiding van deze medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om ook alle andere medewerkers te sensibiliseren over brandrisico’s, zodat zij weten wat te doen bij brand en hoe ze veilig kunnen evacueren.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Bekijk dan hier de uitgebreide brand- en veiligheidsopleidingen van SBM en zorg ervoor dat uw team klaar is om adequaat te reageren bij brand.

Wenst u meer specifieke aspecten in de vingers te krijgen? SBM stippelt met plezier een compleet traject in company uit. Contacteer SBM vrijblijvend voor meer informatie.