Boeiende debatten tussen administratie en praktijk

Club Fiscale Actualiteit in een nieuw jasje

time icon 4 min

Maandag 25 september geven docenten Stijn Lamote en Filip Vandenberghe de aftrap van het vernieuwde concept voor de Club fiscale actualiteit. “We pakken uit met een nieuwe debatformule. Nergens anders wordt de fiscale actualiteit zo benaderd als in dit nieuwe clubconcept. We brengen hiermee iets unieks”, klinkt het enthousiast bij Stijn Lamote.

De Fiscale Club van SBM is al jaren hét trefpunt voor wie professioneel wil bijblijven in de snel evoluerende fiscale actualiteit. Docenten Filip Vandenberghe en Stijn Lamote maakten cursisten tot voor kort apart wegwijs in de complexe materie. Vanaf dit najaar pakken ze het anders aan. “Stijn en ik stonden nooit samen als docent op het podium”, legt Filip Vandenberghe uit. “De ene avond deed ik de standpunten van de administratie uit de doeken, de andere avond gaf hij zijn visie op de praktijk. Vanaf volgend academiejaar geven we de lesmomenten samen. Dat confronteert deelnemers meteen met beide visies. Soms zullen we lijnrecht tegenover elkaar staan, maar dat mag. Als het nodig is, gaan we met wederzijds respect even in de clinch. We waarderen elkaars mening, maar administratie en praktijk hebben nu eenmaal niet altijd dezelfde visie”, lacht Filip.

Geen twee, maar wel drie deelnemers in debat

 “Er zullen boeiende debatten volgen”, belooft Stijn. ”Ik kijk er nu al naar uit om elkaar intellectueel uit te dagen, kort op de bal te spelen en met de deelnemers de vinger aan de pols te houden bij de fiscale actualiteit. Ik ben geen klassieke docent, maar iemand die met beide voeten in de praktijk staat. Verwacht van mij geen besprekingen uit boeken of tijdschriften. Die lopen altijd achter. Ik wil spreken over wat er op dat moment leeft en gebeurt.” Het debat zal niet tussen twee partijen gaan, maar wel tussen drie. “Deelnemers kunnen actief deelnemen”, vult Stijn aan. “In deze nieuwe formule trekken we voluit de kaart van de interactie. Elke deelnemer kan ook fiscale knelpunten aanbrengen. Daarover gaan we niet op een academische manier in debat, maar denken we samen out of the box over oplossingen.” 


“We waarderen elkaars mening, maar administratie en praktijk hebben nu eenmaal niet altijd dezelfde visie."

 

Vergroeid met het bijhouden van de actualiteit 

De term ‘levenslang leren’ valt regelmatig in het gesprek. “Het is boeiend, maar bij momenten vermoeiend”, lacht Filip. “In de fiscaliteit ben je vergroeid met het constant bijhouden van de actualiteit. Als je dat niet doet, ben je een vogel voor de kat.” Iets waarmee ook Wim het volmondig eens is. “Het moment dat je stopt met je voor de fiscale actualiteit te interesseren, zeg je eigenlijk dat je beter iets anders zou gaan doen. Je kunt het je simpelweg niet veroorloven om niet constant bij te scholen. De documentatie die we in de Club Fiscale Actualiteit krijgen, is een uitstekend naslagwerk om later op terug te vallen.”


Netwerken voor, tijdens en na sessie 

Tot wie de vernieuwde clubformule zich richt? “We mikken op beroepsbeoefenaars. Ik kijk vooral naar accountants en fiscalisten in de brede zin van het woord. Maar ook bedrijfsleiders die mee willen zijn met de grote fiscale lijnen zijn welkom”, klinkt het uitnodigend bij Filip. “Vanaf september zitten we op één locatie en zullen alle deelnemers voor, tijdens en na de sessie kunnen netwerken. Een extra reden om uit te kijken naar de volgende samenkomst van de Club fiscale actualiteit!”

Alles zelf opvolgen? 

Onmogelijk! Deelnemer Wim De Wulf kijkt uit naar de start van de nieuwe clubformule. “Ik zit intussen al een jaar of zes in de club en vind de combinatie van administratie en praktijk heel interessant”, vertelt Wim. “De nieuwe manier van werken zal die twee dichter bij elkaar brengen, wat het voor ons als deelnemers nog veel boeiender maakt.” Waarom hij al enkele jaren trouwe bezoeker is? “Fiscaliteit is belangrijk in mijn vak. Jammer genoeg gaan zekerheid en fiscaliteit in België niet goed samen. Als je de actualiteit niet opvolgt, loop je zo achter. Alles zelf bijhouden is quasi onmogelijk. Consequent naar sessies van de Club fiscale actualiteit komen, zorgt er voor dat ik nooit iets belangrijks mis. Ik heb niet de ambitie om fiscaal expert te worden, maar ik wil wel met alle belangrijke aspecten mee zijn.” 


"Live in een zaal kan een artiest toch net iets meer schwung in zijn optreden leggen."

 

Digitaal lesgeven is een blijvertje

Alle sessies vinden plaats op de prachtige locatie van het Skyline Park in Izegem. Bent u verhinderd of geeft u sowieso de voorkeur aan digitaal volgen? Dan bent u welkom op de online campus van SBM om de livestream te volgen. “Corona heeft ons geleerd dat sommige cursisten daar de voorkeur aan geven. Wij evolueren mee met de tijd en bieden die optie ook aan. ITAA geeft ook een erkenning voor deze opleidingsuren”, klinkt het bij Filip. “Digitaal lesgeven is een blijvertje en als docenten doen we er alles aan om ook mensen vanop afstand in ons verhaal te betrekken. Ik hoop wel het merendeel van de cursisten in Izegem te ontmoeten. Ik krijg toch net iets meer energie van mensen die echt aanwezig zijn.” Dat valt niet in dovemansoren bij Wim. Hij is vastbesloten om de sessies ter plaatse te volgen. “Dat zorgt voor minder afleiding en houdt je beter bij de les. Ik ben ervan overtuigd dat je meer opsteekt als je live volgt dan vanop afstand”, klinkt het beslist. Stijn sluit zich bij die stelling aan en maakt de vergelijking met een artiest die zingt. “Opgenomen in de studio klinkt het mooi, maar live in een zaal kan een artiest toch net iets meer schwung in zijn optreden leggen. Dat is bij ons niet anders.”