Volvo Trucks Gent illustreert de toewijding aan innovatie en duurzaamheid binnen de vrachtwagenindustrie

Club Continu Verbeteren te gast bij Volvo Group te Gent: een bedrijfsbezoek om u tegen te zeggen

VolVo Group

Volvo Trucks: innovatie en duurzaamheid als kernwaarden

Tijdens de bijeenkomst van de Club Continu Verbeteren bij Volvo Trucks in Gent werden de clubleden geïnformeerd over de diverse merken en joint ventures van Volvo en hun impact op de mondiale transportsector. Pascal Meersschaert verzorgde de spreeksessie en gaf een uitgebreide uiteenzetting over de huidige en toekomstige ontwikkelingen bij Volvo Trucks.

Diversiteit aan merken en joint ventures

De Volvo Group omvat een breed scala aan merken en joint ventures. Naast Volvo Trucks maakt ook Renault Trucks deel uit van de groep. Bij de bussen zijn Novabus en Prevost vertegenwoordigd. In Amerika is Mack Trucks eveneens onderdeel van de groep. Volvo Penta bouwt dan weer motoren voor boten. Binnen de groep vinden we nog Volvo Construction terug, dat constructievoertuigen produceert. Bij de vele joint ventures zijn er samenwerkingen met de Daimler Group in Cellcentric voor de ontwikkeling van brandstofceltechnologie en Milence, dat zich richt op de laadinfrastructuur.

 

VolvoGroup

Duurzaamheidsinitiatieven en innovaties

Duurzaamheid staat centraal in Volvo's strategie. Zowel de mens- als de klimaat- en hulpbronnenkant zijn de hoofdfocus. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de samenwerking met Mercedes-Benz voor de ontwikkeling van brandstofcellen en waterstoftechnologie in het kader van CO2-neutrale voertuigen. Wereldwijd zet Volvo nu in op elektrische vrachtwagens als eerste stap in het aanbieden van CO2-neutrale voertuigen. Later zal waterstof volgen.


Veiligheid en technologische vooruitgang

Veiligheid is een andere pijler van Volvo's beleid. Moderne vrachtwagens zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals zijradars en automatische lijnpositionering. Deze innovaties zorgen voor een veiliger rijervaring en voldoen aan strenge wettelijke eisen.

Productiviteit en logistiek

De fabriek in Gent is de hoogvolumefabriek van de ganse Volvo Group en bouwt hier dan ook de hoogste volumes. Dit zorgt voor een gigantische logistieke uitdaging in zowel in- als outbound. Productiviteit en efficientie staan dan ook heel hoog op de agenda.


Toekomstvisie: Elektrificatie en autonomie

Volvo's toekomstvisie draait om elektrificatie en autonomie. Tegen 2040 verwacht Volvo volledig over te stappen op CO2 neutrale voertuigen, met een mix van batterij elektrische vrachtwagens en waterstof technology naast eventuele biobrandstoffen. Momenteel worden de eerste elektrische modellen al geproduceerd, ook in Gent.  

VolVoGroup
VolVoGroup

Uitdagingen en oplossingen

De overgang naar elektrische vrachtwagens brengt uitdagingen met zich mee, zoals de noodzaak voor nieuwe laadinfrastructuren en aangepaste productielijnen. Volvo pakt deze uitdagingen aan door continu te investeren in R&D en samenwerking met partners wereldwijd.

Conclusie: Volvo's toewijding aan innovatie

Volvo Trucks in Gent illustreert de toewijding aan innovatie en duurzaamheid binnen de vrachtwagenindustrie. Met voortdurende investeringen in veiligheid, productiviteit en milieuvriendelijke technologieën, blijft Volvo een voorloper in de mondiale transportsector.

Rondleiding door de productie

Na de spreeksessie werden de leden van de Club Continu Verbeteren opgedeeld in twee groepen voor een uitgebreide rondleiding door de productiefaciliteit van Volvo Trucks. 

Benny Declercq en Pascal Meersschaert verzorgden de rondleidingen, waarbij de leden een diepgaand inzicht kregen in de assemblageprocessen van de trucks. Opvallend was het grote aantal medewerkers dat betrokken is bij de assemblage, in tegenstelling tot de beperkte inzet van robots. Dit komt doordat elke truck op maat wordt geassembleerd en er nauwelijks sprake is van identiek bandwerk.

Tijdens de rondleiding werd duidelijk hoeveel tests en controles elke truck doorloopt. Deze variëren van vermogentests en snelheidscontroles tot specifieke checks voor cruise control en remsystemen. Deze strenge kwaliteitscontroles zorgen ervoor dat elke vrachtwagen voldoet aan de hoogste standaarden van veiligheid en betrouwbaarheid.

VolvoGroup
VolvoGroup

De Club Continu Verbeteren

De bijeenkomst bij Volvo Trucks is een voorbeeld van hoe de Club Continu Verbeteren hun leden de kans biedt om kennis en ervaringen te delen. Deze club organiseert jaarlijks vier sessies, variërend van spreeksessies tot bedrijfsbezoeken, waardoor productiemanagers uit verschillende sectoren inzicht krijgen in de nieuwste ontwikkelingen en best practices. 
Dit bezoek aan Volvo Trucks gaf de leden een unieke kijk achter de schermen van een toonaangevend bedrijf in de transportsector en toonde de innovatieve stappen die Volvo neemt op het gebied van duurzaamheid en technologie.

 

Wenst u ook deel te nemen aan de Club Continu Verbeteren? Schrijf in via de website of contacteer SBM vrijblijvend voor meer informatie.