Iedere onderhoudsverantwoordelijke kent het belang van het zoeken naar de echte oorzaak, maar in de praktijk gebeurt dit te weinig.

Club onderhoudsmanagers verdiept zich in Root Cause Analyse

De Club onderhoudsmanagers verdiepte zich in Root Cause Analyse. Iedere onderhoudsverantwoordelijke kent het belang van het zoeken naar de echte oorzaak, maar in de praktijk gebeurt dit te weinig. 

La Lorraine Bakery Group

De praktijkgetuigenis werd met verve gebracht door clublid Jan Sinnaeve, Group Technical Services and Reliability Manager bij La Lorraine Bakery Group. Zijn organisatie telt 4000 werknemers in 12 plants, o.a. in Oost-Europa. 

Beter onderhoud 

Hoewel investeren in onderhoud niet op korte termijn opbrengt, heeft  La Lorraine er toch met succes in geïnvesteerd. Jan en zijn collega’s pakken de processen aan, door stapsgewijs van het "as is" naar het "to be" proces te evolueren. De aanpak is niet dezelfde in de verschillende plants, ook al omwille van de andere bedrijfscultuur en geschiedenis (soms ook bepaald door het land). Voor het proces is ook het IT systeem belangrijk (bvb. SAP-PM). Dit moet alles ondersteunen en in de ideale richting duwen.

Processen komen tot leven door mensen. De onderhoudsteams in de fabrieken van La Lorraine hebben diverse taken: een groep mensen focust op de korte termijn en voert activiteiten uit, anderen focussen op middellange termijn in planning en werkvoorbereiding en tenslotte zijn er nog degenen die op nog langere termijn zorgen voor verbetering en reliability. Dagelijkse meetings van een 10-tal minuutjes blijken voor de korte termijn interessant.

Root cause analyse, een soort “Crime Scene Investigation”.

Iets liep mis in de productie? Het onderzoek (= Root Cause Analyse) begint van zodra de productie weer opgestart is. Symptomen alleen behandelen zorgt immers dat je telkens opnieuw tegen hetzelfde aanloopt. Een eerste stap is dan een foto-opname van het moment. Data moet eerst worden verzameld. Eénmaal die foto's  van  de "Crime Scene" genomen zijn, begint de "Investigation", de analyse van de  oorzaken: fysische, menselijke of organisatorische. Je moet bvb. weten wie de operator was zodat he meer vragen kan stellen, maar zorg wel dat niemand zich “beschuldigd” voelt. 

Root Cause Analyse  vraagt inzicht in foutpatronen. Daar komt "Reliability" op de proppen. Spijtig genoeg kunnen 89% van de component foutpatronen niet in de tijd voorspeld worden. Het goede nieuws is dat de meeste falingen niet ogenblikkelijk optreden, maar al lang op voorhand meetbaar zijn. Hier zijn dan predictieve maatregelen aan de orde.

De 5 why methode helpt de root cause op te sporen.

De techniek bestaat erin om achtereenvolgens 5 vragen te stellen, zodat je de fout goed analyseert. Belangrijk is wel dat je fixeert op feiten, niet op opinies over die feiten.
Een goeie raad van Jan: schrijf op waar het probleem over gaat en noteer ook de antwoorden op de 5 why vragen. Na de 5 why’s kan een visgraatdiagram verder helpen.