Met de Taalacademy van SBM communiceert u met vertrouwen

Tips om sneller een nieuwe taal aan te leren

time icon 4 min

"Natuurlijk gaat een taal leren niet vanzelf. Een taal leren kost veel energie en moeite." Denkt u meteen? 
We vertellen u graag het tegendeel. Met deze tips hebt u sneller een nieuwe taal onder de knie

Start met een duidelijk doel  

Geef uzelf een duidelijk doel om naartoe te streven. Bekijk wat u wilt leren en in welke tijd. Schrijf dit doel op, zo wordt u gemotiveerd. Maak een SMART-doelstelling. 

  • Specifiek: Leg duidelijk uit wat uw doel is. Bijvoorbeeld: Een verkoopgesprek in het Frans houden. 
  • Meetbaar: Hoeveel uur per week gaat u uitbesteden aan dit doel? 2 of 3? Bekijk dit even vooraf en plan het al in. Bijvoorbeeld: 2 dagen/week spendeer ik 1 uur aan het leren van Frans. 
  • Acceptabel: Vinden uw collega’s of vrienden dit doel acceptabel voor u? Vraag het eens na bij hen. Vaak kennen uw vrienden u beter dan uzelf.  
  • Realistisch: Bedenk even “Is dit iets realistisch?”. Als uw antwoord “Ja” is, hebt u een doel goed gekozen en opgesteld. Is uw antwoord “nee”? Bekijk dan even wat niet realistisch is. Is de tijdslimiet te kort of heb ik niet genoeg tijd? Denk erover na en pas aan waar het nodig is. 
  • Tijdgebonden: Zet er een tijdslimiet op. Dit kan een meeting zijn of een werkreis. Bijvoorbeeld: Een belangrijke meeting met een Franse klant binnen 2 maanden.

Gebruik uw alledaagse leven

Koop post-it notes en plak ze doorheen het hele huis. Schrijf woorden en uitdrukkingen op van het vakjargon die u vaak gebruikt. Omdat u dat elke dag gebruikt zult u er elke dag aan worden herinnerd. Dit noemt men passief leren. U steekt er eigenlijk weinig energie in maar u kent de woorden en uitdrukkingen wel heel snel. 

Oefen vaak, maar kort 

Consistent leren is een groot deel van snel en goed leren. Eenmaal u de basis van de taal kent, kunt u deze regelmatig herhalen. Herhaal minstens 1 keer per dag de ingewikkelde grammaticaregels of uw nieuwe woordenschat. Wees streng voor uzelf: hoe meer moeite u erin steekt, hoe sneller u geweldige resultaten behaalt.

Maak fouten! 

Door de taal vaak te spreken zult u het pas echt leren, dus wees niet bang om fouten te maken. Anderstaligen gaat u zeker en vast wel begrijpen (en ze gaan appreciëren dat u het probeert). 

Herhalen, herhalen, herhalen

Elke dag vergeet u 80% van wat er de vorige dag is gebeurd. Herhaal daardoor vaak uw nieuwe woordenschat. Het ideale leerpatroon is: 

  • Dag 1: Leren van de nieuwe leerstof 
  • Dag 2: Herhalen van de leerstof 
  • Dag 7: Herhalen van de leerstof 
  • Dag 31: Herhalen van de leerstof. 

U gaat dus eigenlijk na een dag, na een week en na een maand herhalen. Zo leer u het snelste nieuwe woordenschat. 

Volg een taaltraining

Deze tip is de meest zelfsprekende. Een taaltraining volgen. Via de Taalacademy van SBM wordt u individueel gecoacht. Trajecten voor bedrijven kunnen op uw bedrijfsmaat gemaak worden. 
Vragen? Collega Vanessa Aneca staat u met plezier te woord. 

Podcast, serie, film, muziek 

Een taal leert u vaak door het te horen en te lezen. Luister eens naar een Franse artiest of bekijk uw favoriete serie in het Frans. Dit is weer een manier van passief leren. U leert niet alleen nieuwe woordenschat, maar heeft ook meteen de uitspraak mee. Dit zijn enkele leuke opties:

Podcasts 
U vindt ze over alle thema’s en in alle talen. Door mensen te horen praten in hun moedertaal pikt u de intonatie op. Herhaal enkele zinnen om uw uitspraak te verbeteren. 

Reclame 
Kijkt er nog iemand de reclamespots uit? Wij denken van niet, maar reclamespots zijn de ideale manier om taal snel op te pikken. Tijdens reclamespots worden vaak dezelfde woorden of teksten herhaald om het langer in het hoofd van de luisteraar te laten hangen. 

Tv kijken 
Probeer een serie of film in een vreemde taal te volgen. Probeer de verhaallijn te snappen en de dialogen mee te volgen. Het begrijpen van de dialogen helpt het taalcentrum in uw hersenen nieuwe informatie op een interessante manier op te doen.

Boeken of tijdschriften lezen 
Als u al wat meer ervaring hebt zullen boeken en tijdschriften u vaak nog iets verder helpen. U leert door het lezen veel verschillende woorden kennen. Handige tip: hou een woordenboek bij de hand. Op die manier kunt u ongekende woorden opzoeken.

 
Bent u er helemaal klaar voor? SBM begeleidt u graag. Op maat of via een (online) taalopleiding. 
Informeer vrijblijvend via collega Vanessa Aneca.