Voor HR-mensen en leidinggevenden die de laatste evoluties in loon- en personeelsadministratie niet willen missen

Nieuwe start voor de Club Sociale Actualiteit

time icon 3 min

In het voorjaar 2024 schiet de vernieuwde Club Sociale Actualiteit uit de startblokken. De Club Sociale Actualiteit is dé groep voor wie wil bijblijven op het vlak van sociale wetgeving en regelgeving rond loon- en personeelsadministratie. Advocaat arbeidsrecht Kenny Decruyenaere en hr-expert Daniel Stepman vullen vijf sessies in Roeselare in met actualiteit, best practices en gezellige netwerkmomenten.

“In de hr-wereld verandert alles razendsnel. Dat maakt het moeilijk om altijd helemaal bij te blijven. Om die reden gaat er regelmatig foute of ongenuanceerde informatie rond. Zeker zijn dat je mee bent met de laatste wijzigingen? Daarvoor zorgen wij voor met de Club Sociale Actualiteit”, vertelt Kenny. Tijdens de sessies leer je niet alleen meer over de laatste wetswijzigingen, elke editie staat er ook een actueel thema centraal waar de sprekers dieper op ingaan. “We starten met het overzicht van alle nieuwigheden op het vlak van HR, en in het tweede luik van de avond bespreken we een vooraf bepaald thema. 
"Verwacht van ons geen zuiver juridisch praatje, maar een pragmatische en praktische toelichting waarmee deelnemers aan de slag kunnen op de werkvloer.” Daniel is vastbesloten om heel wat voorbeelden uit de praktijk mee te brengen. “Concrete cases, die soms heel herkenbaar zijn en soms gelukkig helemaal niet”, lacht hij. De thema’s die centraal staan, bepalen we in aanloop naar de sessie en afhankelijk van de actualiteit. “Er zijn natuurlijk thematieken waar iedereen binnen HR mee bezig is. Loonoptimalisaties, sociale inspectie en verzuimbeleid? Dat zal zeker aan bod komen, net zoals bonusregelingen, arbeidsreglementen en HR-policies”, verklapt Kenny. Voor sommige topics rekenen Daniel en Kenny op versterking van een derde spreker. “Praten we over verzuim? Dan is de insteek van een adviseur of arbeidsgeneesheer van een erkende preventiedienst meer dan welkom”, stelt Daniel als voorbeeld. 

Verwacht van ons geen zuiver juridisch praatje, maar een pragmatische en praktische toelichting waarmee deelnemers aan de slag kunnen op de werkvloer” | Daniel Stepman


Voor wie? Iedereen die bezig is met personeelszaken 

Het vernieuwde clubconcept mikt op een breed publiek. “We zijn er voor iedereen die actief bezig is met personeelszaken. Van de HR-managers tot de CFO’s die tevens belast zijn met het personeelsluik”, lijst Kenny op. “We kijken niet alleen naar grote bedrijven”, gaat Daniel verder. “Ook zaakvoerders van kleinere kmo’s kunnen bij de Club terecht. Zij hebben geen batterij van juristen maar moeten ook mee zijn met alle ontwikkelingen op het vlak van het sociaal recht. 


Het clubgevoel? Dat ervaar je ter plaatse 

Een schoolse formule? “Absoluut niet”, klinkt het eensgezind bij Daniel en Kenny. “Je komt hier niet om een les of college te volgen”, lacht Kenny. “Behalve het netwerkevent op het einde zal er ook tijdens de sessies ruimte zijn voor interactie. We moedigen aan om met elkaar van gedachten te wisselen. Ook wij leren zo bij en komen zelf ook tot nieuwe inzichten.” Daniel beklemtoont het belang van levenslang leren én het netwerkaspect. “En met de Club Sociale Actualiteit sla je twee vliegen in één klap. De HR-sector is vaak een lonely job. In een middelgroot bedrijf ben je vaak de enige in HR. Soms heb je geluk en heb je één extra collega. Maar in de productie staat een team van vijftig man, en ook de acht ploegleiders kunnen bij elkaar terecht. Intracompany-ervaringen uitwisselen is een stuk moeilijker. Dat vindt u wel tijdens deze sessies. Ervaringen uitwisselen met anderen, sparren over een lastige case …” Redenen genoeg dus om af te zakken naar de Club Sociale Actualiteit. “U kan ook van thuis meedoen via livestream. We houden rekening met wie achter zijn computer volgt en proberen ook hen in de sessies te betrekken”, stelt Kenny gerust. “De actua en praktijkcases krijgt u allemaal mee. Maar het échte clubgevoel? Daarvoor komt u toch beter zelf naar de workshops.” 


Op weg naar een positief hr-beleid 

Daniel en Kenny staan allebei voor een pragmatische kijk op de realiteit. We werken in een samenspel van drie partijen: werknemer, werkgever en sociale wetgeving. Geen partij in deze driehoek is perfect”, besluit Daniel. “Het is een voortdurende zoektocht naar een goede balans tussen de drie. Wij werken in de Club Sociale Actualiteit aan dat samenspel. Vertrekken doen we altijd vanuit de goede intentie. Zoekt u naar de pragmatische middenweg en maakt u werk van een positief HR-beleid? Aarzel dan geen seconde om u aan te sluiten bij de Club Sociale Actualiteit.”

We werken in een samenspel van drie partijen: werknemer, werkgever en sociale wetgeving. Daar werken we in de Club Sociale Actualiteit aan.

 

  • Kenny Decruyenaere is advocaat-senior associate bij advocatenkantoor Claeys & Engels, een advocatenkantoor dat zich uitsluitend specialiseert in HR. Naast het globaal arbeidsrecht is hij ook gespecialiseerd in welzijn op het werk, arbeidsongevallen en sociale inspecties. Kenny is een veelgevraagd spreker tijdens seminaries en webinars over deze materies.

 

  • HR-expert Daniel Stepman studeerde af als ingenieur, maar evolueerde al snel in zijn carrière richting hr. Tijdens zijn periode als directeur HR bij Matexi won hij de HRM Development Award en de ADMB Award. De laatste tien jaar voerde hij op zelfstandige basis ruim driehonderd audits uit bij kmo’s én ontwikkelde hij het HRCHECKUP-concept, bestaande uit een automatische hr-tool, gebaseerd op checklists en up-to-date hr-templates.