Ervaren docent vakbekwaamheid deelt expertise in dodehoekongevallen aan de hand van theorie én praktijkoefening

Rik Deprez ontwikkelt gloednieuwe Code95-module ‘Dodehoekongevallen en manoeuvreerschade’

time icon 3 min
rik deprez sbm

Kleine aanpassingen, groot verschil

Al ruim 23 jaar ben ik docent bij Syntra West en SBM. Sinds 2018 verzorg ik ook de opleiding code 95, waarbij ik verschillende modules behandel. Met de vrachtwagen rijden is complex en vereist soms dat je razendsnel moet reageren op onverwachte situaties. Helaas horen we te vaak berichten over ongevallen met de dode hoek.

Voor zowel slachtoffers als bestuurders heeft zo’n ongeval een levenslange impact. Daarom heb ik besloten om de opleiding ‘Dodehoekongevallen en Manoeuvreerschade’ bij SBM te ontwikkelen. Ik heb deze cursus gemaakt op basis van de richtlijnen vanuit de overheid en uiteraard uit mijn ervaring als lesgever & chauffeur. We focussen daarbij niet alleen op het juiste gebruik van spiegels, camera's en sensoren, maar leren de chauffeurs ook anticiperen op fouten van anderen en zich aanpassen aan de infrastructuur. 

De cursus omvat een theoretische uitleg gevolgd door praktijkoefeningen met de vrachtwagen, waarbij we de dode hoeken verkennen en diverse manoeuvres uitvoeren. Zo streven we ernaar chauffeurs een dieper inzicht te geven in de dode hoeken en de potentiële gevolgen van een ongeval. 

Ontzorging bij de verplichte bijscholingen

Wanneer u zich laat bijstaan met de deskundige begeleiding van SBM om u te ontzorgen bij de coördinatie van dit verplichte opleidingsbeleid, dan stippelen we voor u een opleiding op maat uit. Contacteer Angélique Lambrecht voor meer informatie.
Wenst u zelf de bijscholing van uw medewerkers te plannen? Bekijk dan het reguliere aanbod aan opleidingsmogelijkheden code95.

Opfrissing vakbekwaamheid verplicht

Hebben uw chauffeurs een aanvullend rijbewijs C, D, of rijden ze professioneel voor u met vrachtwagen, autobus of autocar? Dan genieten zij niet van de vrijstelling voor de bijscholing code 95. Dit wil zeggen dat zij verplicht om de vijf jaar de nascholing vakbekwaamheid moeten volgen, zodat hun rijbewijs niet vervalt. Praktisch kiezen ze dan voor elk thema binnen de bijscholing minstens 1 module, waarbij ze 1 module volgen met 3 uur achter het stuur.

Foto

Hoe check ik of ik nog in regel bent met Code95?

U twijfelt of uw erkenning nog geldig is? Dan kan u via Mijn Burgerprofiel (uitsluitend) de nascholingen checken die u volgde bij een door de Vlaamse overheid erkend opleidingscentrum. U kan er ook checken of u alle nodige nascholingen volgde én of u voldoende praktijkuren hebt. Uw attest van Code95 zelf kan u enkel opvragen via de opleidingsverstrekker zelf.