Belgie klimt naar plaats 16 in de index van de digitale economie en samenleving

DESI bevestigt: ‘België maakt een inhaalslag in digitalisering’

digitale economie

Europa zet de standaard, en België volgt.

Verwacht u niet aan Noord-Amerika of Azië als koplopers in digitale services. Volgens de ITU (International Telecommunication Union) staat Europa voorop met een internetdekking van 87%, tegenover 81% in Noord- en Zuid-Amerika, 82% in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (waaronder Rusland), en 62% in Azië.

Europa investeert volop om deze voorsprong te behouden, en dat biedt kansen voor België als een van de belangrijke logistieke spelers. SBM is alvast klaar om u te ondersteunen bij uw digitale doelen.

DESI: De digitale positie van België

Sinds 2014 brengt de Europese Unie de digitale vooruitgang in kaart met de DESI-score (Digital Economic & Social Index). Door een gebrek aan aandacht en investeringen scoorde België jarenlang onder het Europees gemiddelde, wat leidde tot economische schade.
Ter vergelijking: buurlanden als Frankrijk (12e plaats), Duitsland (13e) en Luxemburg (8e) scoren beduidend beter. Nederland blinkt zelfs uit met een 3e plaats, ondanks vergelijkbare kmo-economieën.

Digitale vooruitgang in België

De afgelopen jaren hebben zowel de overheid als het bedrijfsleven fors geïnvesteerd in digitalisering. Hierdoor klom België in 2023 naar de 16e plaats van 27 landen. Hoewel dit nog steeds onder het Europees gemiddelde ligt, zijn er vijf speerpunten die verdere groei ondersteunen:

  • Versterking van digitale vaardigheden bij burgers en gekwalificeerd personeel
  • Veilige en duurzame digitale infrastructuur
  • Transformatie van markten door digitalisering
  • Digitalisering van overheidsdiensten

2030: ambitieuze doelen

De Europese Commissie heeft "kerndoelen voor 2030" gesteld, waar België nog een sprong in kan maken:

  • 80% van de bevolking beschikt over basis digitale vaardigheden (België: 60%)
  • 75% van de bedrijven gebruikt cloud services, AI en Big Data (België: 45%)
  • 80% van de bevolking kan werken met een digitale identiteit (België: 55%)
  • >90% van de kmo’s heeft een hoge digitale intensiteit (België: 66%)

Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar dat biedt ook kansen.
 

Waarom is digitalisering voor u relevant?

De bijdrage van de primaire sectoren stabiliseert, terwijl secundaire en tertiaire sectoren dalen. De digitale economie is echter volop in opmars, met een toegevoegde waarde die snel toeneemt. Dit biedt kansen voor wie mee wil transformeren en daar is opleiding cruciaal in.

Hoe maakt u de sprong

SBM helpt u graag om stappen vooruit te zetten in de digitale transformatie. Of u nu de digitale vaardigheden van u of uw medewerkers wil verbeteren, slimme software-oplossingen wil implementeren of uw digitale weerbaarheid wenst te versterken, ons aanbod sluit aan op het “International Computer Driver License”-model. Zo weet u zeker dat u niets mist. 

Samen brengen we uw digitale noden in kaart en vullen we uw opleidingsbehoeften in. Uw succes is ons doel!