Hard skills voorop? Nee, softskills maken flexibel

Beaulieu, Liantis & Mitsubishi Electric spreken over hun leerprogramma's

time icon 3 min
Foto

Hoe wapent u zich vandaag voor de markt van morgen?

Beaulieu, Liantis en Mitsubishi Electric spreken vrijuit over hun leer- en ontwikkelingsprogramma’s bij SBM. Waarom die drie? Omdat zij wars zijn van ‘one-shot trainingen’: zij baseren hun geïntegreerde opleidingstrajecten op strategische keuzes. En schenken extra aandacht aan de ontwikkeling van soft skills. Daarmee wapenen ze zich vandaag al voor de markt van morgen.

 

“Ik ontdekte individuele opleidingsinitiatieven, maar geen structureel ontwikkelingsplan. Dat hiaat besprak ik met de sales directors.” – Ward Decock HR-manager B.I.G.

In kannen en kruiken

Het onderste uit de kan halen? Bij Russische roulette raakt de kogel één keer op de zes zijn doel – net zoals bij one-shot trainingen. Een medewerker stuit er bij toeval op en vraagt u om hem in te schrijven. Begrijp me niet verkeerd: ook voor hem haalt SBM het onderste uit de kan. Maar als we nu samen van die kan eens een … kruik maken? Voor veel meer impact door een gecoördineerde aanpak? Vandaag houden organisaties met een LMS (learning management system) al zicht op de planning, budgettering en uitvoering van opleidingen. Toch zal zelfs dat morgen niet meer volstaan: vraag maar aan hr-manager Ward Decock van Beaulieu International Group. 
Daarom hecht SBM zoveel belang aan gepersonaliseerde en meetbare leerpaden. Hoe? Door zijn klanten niet alleen te horen, maar actief naar hen te luisteren. Zo brengen we de vaardigheden in kaart en sporen we lacunes op. En stemmen we de leercurves van medewerkers onderling, en met hun managers, op elkaar af. Niet met een lappendeken van modules, maar vanuit een holistische kijk. En komt alles in kannen én kruiken … 

Hard skills voorop? Nee, zacht maakt flexibel.

Gisteren bepaalde je diploma je job. Vandaag zetten hoe langer hoe meer bedrijven in op interne mobiliteit. Daarbij selecteren ze eerst op al verworven zachte vaardigheden. Om vervolgens die flexibele medewerkers de vereiste hard skills aan te leren. Of zoals Mathilde Maes, HR Support van Mitsubishi Electric getuigt: “We werken nu ook aan de soft skills. Onze werknemers coachen, zodat ze ook persoonlijk sterker worden.” De L&D-manager krijgt het drukker dan ooit. En rekent op SBM om hem of haar met woord en daad bij te staan. Ik beloof u dat we dat altijd eerlijk zullen blijven doen: uw resultaat bepaalt onze omzet. Omgekeerd werkt zoiets niet. Wel, toch niet voor ú.

Standaardtrainingen? Nee, unieke trainees

Standaard onlinemodules overspoelen de opleidingsmarkt. Maar hebt u ‘standaard’ medewerkers? Nee, toch? Prefab trainingen geven een vals gevoel van goedkope kennisoverdracht, omdat ze niet resulteren in kunde. Net zoals al de niet-te-missen communicatieseminars al te vaak verkapte leadgeneratiemachines zijn. SBM staat hier diametraal tegenover. 
Benedict Decoster, customer engagement manager van Liantis formuleert het zo: “SBM is onze compagnon de route. Hun trainers zijn bereid om in ons verhaal in te stappen, inhoudelijk en qua vorm. En ze vertrekken telkens vanuit de praktijk – onze praktijk. […] We merken dan ook meteen gedragsverandering bij de trainees.” 

 

Hebt u zelf ondertussen een paar ideeën opgedaan? We bespreken deze graag vrijblijvend met u. Zo bent u vandaag al klaar voor morgen.
U wenst meer info? Of u zoekt een opleiding op maat?  Contacteer Luc Verhaeghe Business Developer L&D trajecten

Foto