AI expert en lesgever Mathias Vermeulen deelt visie en tips

AI opent ongekende horizonten binnen HR en L&D

time icon 4 min
Foto

De mogelijkheden van artificiële intelligentie lijken wel oneindig

Ook binnen HR en L&D biedt de nieuwe technologie talloze voordelen. Expert en lesgever Mathias Vermeulen van Winston Wolfe volgt alle evoluties op de voet. AI is niet nieuw, maar alles evolueert momenteel wel bliksemsnel.
Voor sommigen is AI dagelijkse kost, terwijl anderen het nog beschouwen als pure sciencefiction. AI baant zich een weg, maar iedereen volgt zijn eigen tempo. Laten we daarom niet te snel gaan en even stilstaan bij de basis.

Wat vandaag nog onmogelijk lijkt, is volgende week doodnormaal

Wat is AI eigenlijk, Mathias?

“Artificiële Intelligentie is de koepelnaam van technologieën die leren en patronen identificeren uit grote hoeveelheden informatie. Om zo taken uit te voeren, voorspellingen te doen en beslissingen te nemen. Deze technologieën verbeteren zichzelf continu door ervaring en nieuwe gegevens. De laatste tijd is AI steeds tastbaarder geworden. Nochtans bestaat het al veel langer. Zijn we niet allemaal al eens gefrustreerd geraakt omdat de chatbot van Bol niet antwoordt op wat we vragen? Gebruiken we niet allemaal Waze en DeepL? Daar zit telkens patroonherkenning en dus AI achter. Nu heeft het de sprong gemaakt naar een consumentenproduct, wat het alleen maar boeiender maakt.”

Ook binnen HR zijn chatbots niet nieuw, maar de kwaliteit van antwoorden is dat wel. “Chatbots binnen HR bestonden vijf à zes jaar geleden al, maar de resultaten waren ondermaats. Typte je ergens het woord ‘ziekteverlof’, dan kwam je automatisch bij één specifiek document uit. Met de enorme hoeveelheid data en informatie verzameld op het intranet of een interne wiki, gecombineerd met de kracht van de huidige generatie AI, behalen we nu indrukwekkende resultaten . Hoe moet ik ouderschapsverlof aanvragen? Hoeveel dagen verlof heb ik nog staan? Waar vind ik de car policy? Op de HR-dienst komen dergelijke vragen voortdurend binnen en die beantwoordt AI nu heel gemakkelijk.

Opgelet! Je moet het systeem trainen met de juiste gegevens. Daar moet je tijd in investeren, anders belanden alle vragen toch weer op het bureau van HR

Onbegrensde mogelijkheden binnen HR!

AI kent nog heel wat andere toepassingen binnen HR. “Zelfs de gratis versies helpen je om een goede vacaturetekst te schrijven. Maar zodra je overstapt naar de betaalde versie, krijg je onbeperkte mogelijkheden”, glundert Mathias.“ De payrollmedewerker kan loodzware Excel-sheets opladen en AI analyseert documenten in een flits. Je kunt sollicitatievragen opstellen, efficiënt cv’s screenen en zelfs cv’s matchen aan vacatures. Recruiters hebben een brede blik op de organisatie en zijn van vele markten thuis. Toch begint de meest doorwinterde specialist weleens te zweten als hij een gespecialiseerd technisch profiel moet aanwerven of iemand met een heel specifieke IT-kennis.

Hoe leg je een kandidaat dan adequaat op de rooster? AI slaagt erin meteen tien vragen te genereren om iemands skills rond Python of JavaScript te testen. Dankzij de handige verbetersleutel bepaal je zelf of de kandidaat voldoende kennis heeft”, tipt Mathias. AI minder bevooroordeeld dan de mens CV’s screenen, zijn daar geen ethische bezwaren tegen?

“Ethiek is hierin heel belangrijk”, vindt ook Mathias. “Bepaalt een AI-algoritme of ik ergens op gesprek mag komen? Dan weet ik dat graag.” Openheid en transparantie zijn belangrijk. Bedrijven moeten ook de eerlijkheid hebben om dat naar hun kandidaten te communiceren. Angst voor vooringenomenheid? “Dat hoef je niet te hebben”, meent Mathias. “De gemiddelde recruiter is meer bevooroordeeld dan AI-systemen. Mensen kijken met een bepaalde bril naar de wereld, ook recruiters. Vraag aan mensen om een geslacht te kleven op een zorgkundige en 90% zal voor een vrouw kiezen. Een dokter is naar ons gevoel dan weer sneller een man. Een nieuwe medewerker voor de marketingafdeling? Die 50-jarige kandidaat is even geschikt als de 35-jarige, maar onbewust, hoe fout het ook is, zal het vaak die tweede zijn die de job krijgt.

De grote meerwaarde van AI? Die zit voor mij in de vele mogelijkheden die het biedt om leertrajecten te personaliseren

Leertrajecten personaliseren

De sector van L&D onderging tijdens corona al een grote digitale transformatie. “Veel L&D-professionals integreerden al platformen in hun werking of gebruiken tools om content te creëren. De laatste maanden komt daar dat extra laagje van applicaties met de vernuftige taaltechnologie van AI bovenop. Een enorme efficiëntiewinst.

Maar de grote meerwaarde van AI? Die zit voor mij in de vele mogelijkheden die het biedt om leertrajecten te personaliseren. Stel: Mathias start in je organisatie in functie x, maar op termijn zie je hem doorgroeien tot functie y. Met de hulp van AI stippel je vlot een volledig leertraject uit. Op basis van nieuwe data, inzichten en verwezenlijkingen van Mathias past AI het leertraject voortdurend aan. Op dat vlak opent het ongekende horizonten.” Of we het nu willen of niet, sommige dingen zitten echt ingebakken in ons systeem. Er is intussen voldoende onderzoek dat mijn stelling ondersteunt dat AI-systemen toch net iets minder bevooroordeeld zijn dan mensen. Maar het is onmogelijk om dat volledig uit te sluiten natuurlijk.”

Staan we dicht bij de mogelijkheid om docenten te vervangen door AI?

“Daar geloof ik niet in”, lacht Mathias. “Deepfake ziet er tegenwoordig akelig echt uit, maar er blijft een verschil tussen online en klassikale trainingen. Een fysieke lesgever kun je nooit vervangen door een avatar in eender welk platform. Natuurlijk hoeft niet alles meer klassikaal te gebeuren, maar die trend was er ook al zonder de generatieve AI. We gaan daardoor wel nog meer de afweging maken of iets klassikaal of online moet gebeuren. En de trainer zelf? AI vervangt die niet, maar door het gebruik van AI-toepassingen, wordt hij wel een betere lesgever. Je kunt je sessies attractiever en interactiever maken, en met wat extra hulp bedenk je interessantere (groeps)oefeningen.

Foto

AI geen vervanger voor de docent

Generatieve AI creëert ook zelf content. “Maak je trainingen from scratch? Dan is AI jouw ideale partner in crime. Besef echter dat niets zomaar vanzelf gaat. Je moet hiervoor echt met AI leren werken en het in de vingers krijgen. Daarvoor zijn onze opleidingen ideaal. Zodra je weet hoe je AI voor je laat werken, maak je gigantische sprongen vooruit. Een cursus maken op basis van je presentatie? De aanzet die AI hiervoor maakt bezorgt je echt tijdwinst. Geen tijd om tien artikels te lezen voor je persoonlijke ontwikkeling? Dan vraag je toch gewoon een korte samenvatting, een vertaling óf de tien belangrijkste bullet points per artikel? En zo zijn er legio voorbeelden hoe je AI kunt gebruiken om jezelf het leven gemakkelijker te maken.”

Generatieve AI creëert ook zelf content. Zodra je weet hoe je AI voor je laat werken, maak je gigantische sprongen vooruit.

Groeipijnen uitzitten! De grote valkuil?

“AI zorgt voor effectiviteit en snelheid. Het brengt meer kwaliteit in wat er al is. Tenminste: als je het goed gebruikt. Ben je niet kritisch genoeg? Dan spuwt de AI-draak slechte content uit, die naast de kwestie is of zelfs nog fouten bevat. Maar werk je met goede prompts en blijf je kritisch? Dan komen er juweeltjes tevoorschijn.” Mathias zag het al vaker bij de lancering van nieuwe technologie: “In het begin gebruiken we het in onze oude manier van werken. De kunst is echter om een nieuwe manier van werken uit te stippelen, en pas dan rendeert het echt. Die groeipijnen zullen wel nog eventjes blijven bestaan. Het vergt op korte termijn een investering.”


Waar krijg jij energie van? Om af te sluiten, wil Mathias iedereen één ding op het hart drukken: “Vervang niet zomaar alles door AI. Onderzoek waar je zelf energie van krijgt en kijk waar je veel tijd mee verliest. Word je helemaal euforisch van het schrijven van creatieve teksten? Laat je teksten dan niet schrijven door een tool. Gebruik die wel als spiegel of sparringpartner.

Foto

De toekomst?

Simultane vertalingen Er beweegt en evolueert veel, maar de grote revolutie ziet Mathias in videovertalingen. “Laad je vandaag een video in het Nederlands op? Dan heb je tien minuten later een Franstalige versie. De tijd om dat te genereren verkort alsmaar. We zijn niet zo ver meer van simultane vertalingen, waarin je een perfecte kopie van het stemtimbre hoort en de lippen in de andere taal gesynchroniseerd worden. Dat is baanbrekend! Gedaan met het crappy Engels in meetings, iedereen spreekt dan zijn eigen taal. Het duurt misschien nog eventjes, maar ik ben ervan overtuigd dat we die richting uitgaan.”

Ben je niet kritisch genoeg? Dan spuwt de AI-draak slechte content uit, die naast de kwestie is of zelfs nog fouten bevat.


Starten met AI?

Drie gouden tips van onze expert

Tip 1 | Neem een halve dag vrij en duik diep in de wereld van AI. Annuleer al je vergaderingen en verplichtingen en ga er zelf mee aan de slag.

Tip 2 | Heb je de eerste stappen gezet maar dreig je vast te lopen? Schrijf je in voor een opleiding. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak.

Tip 3 | Wees niet bang om fouten te maken. Door te experimenteren en af en toe eens tegen de muur te lopen, leer je het meest.

 

Wenst u ook meer aspecten van AI in de vingers te krijgen? SBM stippelt met plezier een compleet traject in company uit. Contacteer SBM vrijblijvend voor meer informatie.