Gezond aan de slag met voedingsdeskundige Danielle Folens in de workshop ‘een gezond en vitaal ontbijt’

Wat is een gezond ontbijt?

Danielle Folens | naast SBM-docent ook diëtiste en leerkracht voeding en huishoudkunde | gaat in de campuskeuken gezond aan de slag mét de cursisten IedereenLEERT*.  

*Via de IedereenLEERT! Formule kunnen werknemers op kosten van de werkgever een opleiding volgen in hun vrije tijd.  Een win-win: werkgever én werknemer investeren zo elk in de groei van kennis en vaardigheden. De aangesloten bedrijven bepalen zelf de halfjaarlijkse opleidingskalender. Het keuzeaanbod is heel divers: technische opleidingen, skills, verkoop, management, finance, persoonlijke vaardigheden, opleidingen welzijn en gezondheid, talen, informatica,… Zo vinden zowel de productiearbeider als de bediende of het kaderlid beslist wat hen persoonlijk boeit.  

Dit voorjaar staan er terug enkel workshops op de planning rond healthy food.  We spraken met ervaringsdeskundige/docente Danielle Folens.

Docente Danielle is naast SBM-docent, ook  leerkracht in het secundair onderwijs. En geeft les aan de leerlingen binnen de richtingen voeding-verzorging en sociale technische wetenschappen. Daarnaast heeft zij haar eigen diëtistenpraktijk waar ze op zaterdag volwassenen en kinderen met overgewicht, ondergewicht, cholesterol, diabetes, intoleranties,… begeleidt. Danielle doceert voedingsleer in de opleiding tot herborist. En binnen de Iedereen Leert-leerformule begeleidt ze praktische food opleidingen zoals: healthy lunch bowls, gezond en vitaal ontbijt, koken met weinig ingrediënten, gezonde tapas, gezond wokken, gezonde desserts,…   We stelden Danielle enkele vragen.  En bundelden enkele snelle hapklare tips voor u!

Wat leren de cursisten in een sessie ‘Gezond en vitaal ontbijt’?

"Je komt alles te weten waarom ontbijt nu precies zo belangrijk is.  Waaruit een gezond ontbijt nu precies bestaat.  En we plaatsen concreet de verschillende belegsoorten (zowel zoet als hartig) naast elkaar.  We bekijken de verschillende mogelijkheden (brood, ontbijtgranen, crackers, havermoutpannenkoek, smoothie,…) en we maken ook acht recepten per les klaar. In de syllabus staan nog extra recepten als inspiratie voor de cursist, aldus Danielle."

Er wordt een halfuur theorie gegeven en daarna starten de cursisten met het koken zelf. Ze proeven tussendoor of maken een ontbijtbuffet als alle recepten klaar zijn.

5 voordelen waarom je ’s morgens wel zou ontbijten (ipv een snelle koffie)

  • Bij het opstaan heb je acht tot twaalf uur niets meer gegeten. We hebben dus zeker een nieuwe voorraad energie, vitaminen en mineralen nodig om in de voormiddag optimaal te kunnen presteren, op zowel lichamelijk als intellectueel vlak. Dit zorgt voor betere schoolprestaties, meer productiviteit en minder arbeidsongevallen.
  • Een gezond ontbijt levert een deel van alle benodigde voedingsstoffen die soms te weinig door andere maaltijden worden aangebracht. Een voorbeeld is calcium, die we via een glas melk verkrijgen en voedingsvezels via een volkoren boterham of een kommetje muesli. Ontbijters lopen minder kans op voedingstekorten en vervelende neveneffecten hiervan (bv. zich loom voelen, constipatie, minder weerstand).
  • Een gezond ontbijt vermindert de drang naar snoepen. Regelmatig snoepen verhoogt bovendien het risico op overgewicht.
  • Wie ’s morgens eet, heeft minder de neiging om zich te overeten bij de volgende maaltijden. Wie grote honger heeft, kan zich moeilijk bedwingen. 
  • Geef als ouder het goede voorbeeld en maak ook tijdens de week tijd voor het ontbijt. Zo leren kinderen dat het belangrijk is om regelmaat te brengen in de voeding en tijd te nemen om te eten. 

9 interessante weetjes voor wie niet veel tijd heeft, maar toch graag wat gezonder eet

  • Vaak is het ’s morgens heel druk in huis en wordt het ontbijt weggelaten door tijdsgebrek. Je kan er toch tijd voor maken door de avond voordien reeds de tafel te dekken.
  • Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels het bevat? Deze redenering klopt niet altijd. Volkoren brood bevat meestal 6 à 7 g vezels per 100 g. Voor meergranenbrood zijn geen specifieke eisen vastgelegd wat het vezelgehalte betreft: het bevat dus niet noodzakelijk meer vezels dan gewoon bruin brood.
  • Brood op zich is geen dikmaker, maar bepaal het aantal sneden volgens uw dagelijkse activiteitsgraad. Let er ook op dat je brood met beleg eet en geen beleg met brood.
  • Ontbijtgranen kunnen sterk verschillen in vezel-, vet- en suikergehalte, bekijk goed de voedingswaarde op de verpakking.
  • Krokante muesli (cruesli) bevat veel vet en suiker in vergelijking met muesli.
  • Ontbijtgranen kunnen ter afwisseling ook als tussendoortje gegeten worden (i.p.v. een koek).
  • Let op voor toevoegingen van suiker (sandwiches, suikerbrood, fantasie-ontbijtgranen en koffiekoeken).
  • Eet regelmatig fruit bij de boterham als alternatief voor zoet broodbeleg: banaan, aardbeien, appel,…
  • Chocopasta zonder suiker (vb. Candarel) of met een betere vetzuurverhouding (vb. Becel) is nog steeds een vet- en calorierijk product.

 

Ook goesting gekregen in dit lerende netwerk met hapklare win-win leerformules?
Contacteer nu collega Lieselotte Uijttenhove voor meer info.