Kennismaking met de IT-oplossingen en magazijnoptimalisatie tijdens bedrijfsbezoek

Dankzij de kracht van IT-automatisatie heeft SSA Archery een stapje voor op de concurrentie

time icon 4 min
SSA archery

Opleiding magazijnautomatisatie brengt deelnemers op de bedrijfsvloer

In het kader van de opleiding magazijnautomatisatie, georganiseerd door Syntra West i.s.m. SBM & Logflow, bezochten we SSA Archery in Oostende. Dit bood de deelnemers een unieke kans om de praktische implementatie van IT-automatisering en magazijnoptimalisatie in een dynamische KMO-omgeving te observeren. Een indrukwekkende case van een KMO die een ware transformatie doormaakte dankzij innovatieve procesoptimalisatie. Een mooie gelegenheid om de logistieke flow van dichtbij te zien en de praktische implementatie van de theoretische concepten te ervaren. 
 

Sbm-VLAIO-partnerlabel

Succesvolle transformatie door IT-automatisatie

In het huidige bedrijfslandschap speelt IT een cruciale rol bij het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de efficiëntie. Met dit bedrijfsbezoek konden we meteen een gerealiseerd (en ongoing) project voorstellen, nl. KMO SSA Archery die dankzij het automatiseren van IT en een strategische herindeling van het magazijn enorme vooruitgang heeft geboekt.

Waarom IT-automatisatie

De complexiteit van moderne magazijnoperaties vereist een robuuste en flexibele IT-infrastructuur. SSA investeerde voor haar facility management in een nieuw ERP-systeem en een geavanceerd warehouse management systeem (WMS). Dankzij deze systemen kan deze KMO niet alleen de voorraad beter beheren, maar ook sneller en accurater orders verwerken, en dat op een beperkte oppervlakte. Dit leidt tot minder fouten, lagere kosten en tevreden klanten.


Een KMO in transformatie

SSA, een familiebedrijf gespecialiseerd in boogschuttersmateriaal, biedt ons een perfect voorbeeld van een succesvolle transformatie. Met een werkoppervlakte van 6.000 m² en 45 werknemers heeft SSA indrukwekkende stappen gezet om hun operatie te optimaliseren. Door internationale handel in meer dan 70 landen en een assortiment van bijna 25.000 SKU's, was een efficiënte en flexibele magazijnopzet essentieel. 


Het magazijn van de toekomst

Tijdens de rondleiding bij SSA zagen we de praktische toepassing van de theoretische concepten. Het magazijn is verdeeld in verschillende zones, elk geoptimaliseerd voor specifieke soorten goederen. Verticale liftmodules en legborden voor kleine volumes, palletrekken voor grotere volumes, dynamische locaties voor flexibel voorraadbeheer, en innovatieve transportmiddelen zoals verticale orderpickers en combi-trucks maken deel uit van de nieuwe opzet.

magazijn automatisatie
magazijn automatisatie

De kracht van een langetermijnvisie

Een cruciaal onderdeel van SSA's succes is hun langetermijnvisie. De lay-out is dynamisch opgezet rekening houdend met de lange termijn doelstellingen, zodat de infrastructuur kan meegroeien. Door continu te investeren in nieuwe technologieën en het aanpassen van hun magazijnlayout, kan SSA inspelen op toekomstige groeimogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat ze een stap voor zijn op de concurrentie en voorbereid zijn op veranderingen in de markt.


Inspiratie voor uw bedrijf

Het bezoek aan SSA bracht niet alleen inzicht in de voordelen van IT-automatisatie en magazijnoptimalisatie, maar inspireert ook tot actie. Hoe kunt u deze inzichten toepassen in uw eigen bedrijf? Welke stappen kunt u nemen om uw operaties te optimaliseren en efficiënter te maken? Bent u geïnspireerd door de transformatie van SSA? Welke stappen zou u willen nemen om uw eigen bedrijf te optimaliseren?

Deze sessie benadrukt dat met de juiste strategie en tools, elke KMO een significante transformatie kan doormaken. De sleutel is om altijd vooruit te denken, te investeren in innovatie, en flexibel te blijven in de aanpak.


Wenst u meer informatie over hoe uw magazijn klaar te maken voor de toekomst? Contacteer SBM vrijblijvend voor meer informatie.