Club Continu verbeteren kick-off met sessie over de Harada-methode

Op 22 oktober 2018 startte bij SBM de nieuwe editie van de Club Continu Verbeteren. Gastspreker was Jim Lippens, die de Harada-methode voor 4D lean toelichtte. Jim vertrok van de vaststelling dat veel mensen niet gemotiveerd zijn om te gaan werken en dat dat miljoenen kost. Norman Bodek, de godfather van Lean, vindt niet voldoende aanwenden van de competenties van personeel de grootste verspilling. 

 

Van 1D Lean naar 4D Lean

75% van de bedrijven kiezen voor 1D Lean. Dat is geen goed idee. 1D lean,  da’s de citroen uitpersen. Mensen zijn minder belangrijk. 

2D lean is meer motiverend

Hier gaat het niet om 'ik moet', maar om 'ik mag'. Er wordt bottom-up gewerkt, want leidinggevende kennen maar een heel klein percentage van de problemen waar mensen mee geconfronteerd worden. Dit niveau is al beter.

Bij 3D wordt de lean leider agile (=wendbaar) en kwetsbaar

Hier wil de verantwoordelijke dat mensen openbloeien. Hij creëert voor hen een stimulerende omgeving, waar zelfrealisatie belangrijk is. Talenten (wat ze goed kunnen) en passies (wat ze graag doen) komen ter sprake. Ook scrum en zelfsturende teams helpen het bedrijf lean te maken. Hier situeert zich de Harada methode (= 'de menselijke kant van lean'). 

4D is het hoogste niveau.

Daar is alles in balans, en is het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren (start with 'why').

 

De Harada methode
De naam zelf komt van een Japanse coach die wou dat zijn ploeg topresultaten neerzetten, iets wat nog gebeurde ook. Eigenlijk stelt de Harada methode dat je al wat je nodig hebt om te slagen in jezelf vindt: optimisme, vastberadenheid en discipline. Jim paste dit al toe in zijn persoonlijk leven, maar ook op het werk. Zo kwamen zijn medewerkers bvb. met voorstellen die vroeger van het studiebureau moesten komen. Jim Lippens reist de wereld rond om zijn ideeën kenbaar te maken; hij wil onze bedrijven 4D maken. De clubleden zullen hier alvast bij helpen. Elke deelnemer ontving een boek, waarin alle tips, tricks en tools mooi uitgelegd staan.

 

Meer informatie over de clubformule 'Club continu verbeteren' vindt u hier.