1 min.
Leden Club Continu Verbeteren worden ingewijd in blockchain
Blockchain helpt de “cyber security” verbeteren.
“Blockchain”, het is één van die IT termen die je als outsider niet onmiddellijk kan vatten. Op 19 november l.l., kregen de leden van de Club continu Verbeteren van SBM een duidelijke uitleg van Kurt Callewaert, docent bij Howest.
Cyber security
Daar waar GDPR gaat over de “privacy”, helpt blockchain de “cyber security” verbeteren. Eigenlijk zorgt het ervoor dat men data met vertrouwen durft uitwisselen. Er bestaat ook een standaard rond (ISO TC 307) en recent ook een Europese richtlijn rond netwerk- en informatiesystemen (NIS) .
Zo werkt “block” – “chain”
Blockhain is “een distributed ledger”: het komt er op neer dat er i.p.v. één enkele centrale database verschillende databases zijn die gegevens uitwisselen. Die gegevens zijn aanéén geschakeld, zoals in een ketting (“chain”), bestaande uit diverse blokken gegevens, met aparte beveiliging. In een block zit informatie en gebeuren transacties. Die informatie wordt gevalideerd door de betrokken partijen en versleuteld via encryptie of via hashing (= reductie naar een tekenreeks van een vast aantal karakters, dit is veiliger, omdat je niet kan terugkeren of wijzigen. Gevaar zou wel kunnen zijn dat de nieuwe generatie “kwantumcomputers” die die hashing of encryptie toch kunnen hacken.)
Allerlei toepassingen
- Interessant bvb. om contracten tussen kopers en verkopers te versleutelen via “smart contracts”.
- Veilige geldtransacties voor de banken.
- Kurt Callewaert werkt samen met zijn collega’s, studenten en externe partners ook aan andere heel concrete toepassingen:
- Een mobiliteitsapp bvb. voor één industriezone, waar je steeds kan achterhalen wie met wie meereed.
- Een app voor een NGO die de binnenkomende centen optimaal wil benutten door maar één keer heel zekere controles uit te voeren, i.p.v. daar handen vol geld aan uit te geven.
- Ook de herkomst van vlees kan in blockchain vervat worden. De diverse betrokken partijen (landbouwer, slachthuis, vleestransport, overheid, …) hebben allemaal hun databank en die info wordt verbonden. Zo weet je heel snel welke koe je nu op je bord krijgt.
Deze nieuwe technologie zal meer en meer ingang vinden: om extreem veel data van het Internet of things snel te verwerken, om de belastingen vlotter uit te rekenen, om de herkomst van ontwerpen te beveiligen, om de logistiek te regelen, om de gezondheidssector veilig te laten werken, voor vluchtelingenregistratie, …