Hét HR-netwerk waar je in vertrouwen met elkaar praat

HR-Club West-Vlaanderen schiet in september opnieuw uit de startblokken

time icon 3 min
Liantis

Ben je hr-verantwoordelijke of hr-businesspartner en nog geen lid van de HR-Club West-Vlaanderen? Lees dan verder

Voorzitter Sabien Lemaire (Liantis) en covoorzitter Geert Van Der Donckt (ING) van de stuurgroep vertellen wat je van de club mag verwachten. Op zoek naar een betrouwbaar netwerk? Dan ben je bij de HR-Club West-Vlaanderen aan het juiste adres! 

“In de HR-Club West-Vlaanderen is iedereen welkom”, klinkt het uitnodigend bij Sabien. “Of je nu voor een grote onderneming of een kleinere kmo werkt, binnen ons vakdomein komen we dezelfde problemen tegen. Grote organisaties hebben vaak meer budget, maar wij hebben ook aandacht voor de noden van kleinere organisaties. We bieden topics die hen uitdagen en reiken nieuwe inzichten aan om ergens op een totaal andere manier naar te kijken. Evident is het niet, maar we proberen een goed evenwicht te bewaren.”
“Zeker de jongere leden waarderen deze inspanning”, weet Geert. “Zij willen af en toe verder kijken dan de dagelijkse praktijk. In de HR-Club eens ver wegblijven van de operationele realiteit is verrijkend. Dat stukje meerwaarde vinden ze binnen ons netwerk. We staan open voor iedereen. De laatste jaren merken we een verzelfstandiging in onze sector. Daarom zijn sinds kort ook zelfstandigen en consultants welkom. We blijven wel weg van elke vorm van commercialiteit. Contracten sluiten tijdens onze netwerkmomenten? Dat is een duidelijke no-go.”

Steun en advies van collega's

Sabien en Geert hechten veel waarde aan het netwerk van de HR-Club. “Ook voor de hr-verantwoordelijken van kleinere kmo’s is ons netwerk waardevol”, getuigt Sabien. “Intern hebben zij vaak niemand om eens mee te pingpongen of van gedachten te wisselen. Hier kan dat wel. Elke bijeenkomst heeft een interessante voordracht, maar het netwerkgegeven is nog belangrijker. Dat maakt de club zo sterk: we komen samen met een groep collega’s die min of meer hetzelfde werk doen. We spreken over de dingen die ons bezighouden en de problemen die we het hoofd moeten bieden. Heeft iemand een issue? Dan bespreken we dat samen. Dat helpt enorm en biedt nieuwe perspectieven.”
Geert waardeert de diversiteit binnen de club. “Onze leden komen uit verschillende sectoren: zorg, maatbedrijven, productie, … Ik vind het heel boeiend om met hen contact te hebben. Ik ga ook graag in gesprek met mensen uit kmo’s. Dat verbreedt je perspectief. Er zijn nuanceverschillen tussen mijn werkzaamheden en die van iemand in een kmo, maar als we praten over retentie, vallen die verschillen meteen weg.”

Sabien: “Ik ben hr-directeur bij Liantis, een organisatie van meer dan tweeduizend medewerkers. Wij zijn actief in alles wat hr-ondersteuning van bedrijven betreft. De grootste uitdagingen voor onze organisatie? Rekrutering en selectie in de krappe arbeidsmarkt. Een tweede luik is retentie, en ook op leiderschap zetten we stevig in.”

Meer verantwoordelijkheden voor hr

De HR-Club West-Vlaanderen bestaat ruim 44 jaar. Sabien is een tiental jaar lid, Geert al ruim 25 jaar. Wat er in die tijd veranderd is? “Het opvallendste is voor mij de vervrouwelijking van ons beroep”, vertelt Geert. “Twintig jaar geleden waren we een clubje blanke, mannelijke veertigplussers. Intussen is onze club veel diverser, zeker op het vlak van gender en leeftijd. Een goede evolutie. Daarnaast is alles complexer geworden, zowel de wetgeving als de regelgeving.” Sabien beaamt dit: “Alles is ingewikkelder en verandert sneller. Daarnaast ligt er ook meer in het mandje van hr. Vijftien jaar geleden lag de nadruk op harde hr, vandaag zijn learning en welzijn belangrijker dan ooit. Ons takenpakket is diverser. Dat maakt de job niet gemakkelijker, maar wel boeiender.” 
De formule van HR-Club West-Vlaanderen is onveranderd gebleven. “Het is niet zo dat we stug blijven voortdoen”, lacht Sabien hartelijk. “We bevragen onze leden jaarlijks, en blijkbaar is dit de formule die ze verwachten en waarderen.” Ook de hoge opkomst bij bijeenkomsten bevestigt dat. “Ik vind niet het totale aantal leden belangrijk, maar wel het percentage aanwezige leden. Je kunt een gigantische organisatie op papier zijn, zonder actieve leden. Bij de HR-Club is ruim 75 procent van de leden aanwezig”, klinkt het tevreden bij Geert. “We leggen weinig druk”, verduidelijkt Sabien. “We tafelen samen en je komt aan wanneer het jou uitkomt. We bespreken de dagelijkse realiteit, delen onze successen en zeker ook onze frustraties. Dat zorgt voor verbinding. De spreker begint op een vast tijdstip, tegen dan zijn de meeste leden aangekomen.”

Na Corona? Terug naar de roots

In de 44-jarige geschiedenis van de club is er één uitzondering geweest. “Corona”, klinkt het in koor. “Toen konden we niet anders dan overschakelen naar een digitale formule. Onze leden waardeerden het dat we het netwerk levendig hielden. Maar zodra het mogelijk was, keerden we terug naar de normale formule. Want hoe fijn het ook was om elkaar in die periode te zien, live contact is toch veel aangenamer en vertrouwelijker.”

Wat de club onderscheidt? “Er is een groot aanbod aan opleidingen, seminaries en workshops,” weet Sabien, “maar nergens vind je een dergelijk hecht netwerk waar je in vertrouwen met elkaar kunt praten en bij elkaar terechtkunt.” 
Sabien en Geert vormen samen met Patrick Vanhaecke (SBM) de stuurgroep van HR-Club West-Vlaanderen. “Elk jaar in maart komen we samen om de jaarplanning op te stellen. Dat doen we mét de input van onze leden”, benadrukt Sabien. “Tijdens een van de laatste sessies van vorig jaar ging we tien minuutjes in gesprek met alle aanwezigen. Met hun input gingen we aan de slag voor het komende jaar. Dat Geert en ik een groot netwerk hebben, helpt uiteraard.”

Geert: “Ik ben als senior businesspartner al 33 jaar werkzaam bij ING. Ik bekleedde diverse rollen binnen hr en veranderde regelmatig van domein of portfolio. Ik sluit me aan bij de uitdagingen die Sabien beschrijft. Daarnaast moeten we onze medewerkers voorbereiden op de voortdurende veranderingen. Hen klaarstomen voor een nieuwe realiteit is een must.”

club hr

Mooi programma voor seizoen 2024-2025

De HR-Club West-Vlaanderen start opnieuw op maandag 16 september. “We hebben weer een mooi programma samengesteld”, klinkt het trots bij Geert. “Het zijn niet alleen hr-sprekers, we maken ook uitstapjes naar marketing, finance of communicatie. Want ook van die inzichten kunnen we leren.”
Wat staat er dit seizoen op het programma? “We hebben enkele high-level sprekers. Zo zal prof. Bart Wille het over de toekomst van hr hebben. Karine Vandenberghe nodigden we uit naar aanleiding van haar boek rond ESG. Want ook voor hr wordt ESG-rapportage steeds belangrijker, en die boot willen we niet missen. Maar we hebben net zo goed ons jaarlijks terugkerende topic over de sociale actualiteit. Er zit voor ieder wat wils in en elke editie is een goede gelegenheid om je te laten omarmen door ons warme netwerk.”
Geert en Sabien blijven gemotiveerde bestuursleden. “Maar we zijn niet getrouwd met deze functie”, glimlacht Sabien. “We doen het nog altijd graag en vinden het boeiend, maar vers bloed en nieuwe ideeën zijn altijd welkom.”

HR-Club West-Vlaanderen praktisch

•    Start maandag 16 september
•    Netwerking vanaf 17.30 uur, voordracht vanaf 19 uur
•    Locatie: afwisselend Brugge, Roeselare en Oostkamp
•    Lidgeld: € 915 excl. btw