opening Konnect

Nieuwe campus Konnect connecteert met de industrie

Op donderdag 26 september 2024 vond de feestelijke opening plaats van de gloednieuwe industriecampus ‘Konnect’ in Kortrijk. Deze nieuwe campus markeert een belangrijke stap voor de toekomst van technisch en industrieel onderwijs in de regio. De focus ligt op innovatieve technieken, specifiek voor Industrie 4.0, met opleidingen in onder andere mechanica, hydraulica, robotsturing en industriële automatisatie

Toekomstgerichte visie

De dag begon met een inspirerende keynote van Peter De Keyzer, die in zijn lezing "Turbulent Twenties" benadrukte dat bedrijven en onderwijsinstellingen voorbereid moeten zijn op snelle veranderingen, zowel economisch als geopolitiek. De nieuwbouw werd officieel geopend door gedeputeerde Jean de Bethune en Johan De Neve, voorzitter Syntra West, samen met CEO Marie Van Looveren.  

Innovatieve opleidingsinstallaties

De campus ‘Konnect’ beschikt over hypermoderne trainingsinstallaties, waarmee cursisten de nieuwste industrieel technische skills kunnen leren. In het training lab Industrie 4.0 staan de volgende state-of-the-art trainingssystemen:

Smart factory

De Smart Factory-opstelling, gefinancierd door het EFRO-project UPSKILL, vormt de kern van opleidingen in industriële automatisatie. Deze opstelling simuleert een volledige productielijn en kan door een groep van 11 cursisten worden bediend. Het systeem is modulair opgebouwd, waardoor het mogelijk is om de lijn op te splitsen in negen afzonderlijke onderdelen die elk apart geprogrammeerd kunnen worden. Dit biedt cursisten de mogelijkheid om zowel in teamverband als individueel te werken aan complexe automatiseringsprocessen. De flexibiliteit van de opstelling biedt cursisten praktijkervaring met technieken die cruciaal zijn voor de smart factory omgevingen van de toekomst.
smart factory
meet- en regeltechniek

Meet- en regeltechniek

Meet- en Regeltechniek is een geavanceerde opstelling, ideaal voor opleidingen in industriële automatisatie en de opkomende opleiding Meet- en Regeltechniek. De uitrusting bestaat uit onderdelen, nl. vier gesloten regelkringen, die een verscheidenheid aan procestechnische toepassingen simuleren. Deze omvatten:

  • Vloeistofniveau- en debietregeling: Regelt nauwkeurig de stroming van vloeistoffen door een systeem.
  • Procestechnische installatie: Simuleert een industriële installatie waarin verschillende parameters gereguleerd moeten worden.
  • 4-kwadrant aandrijfsysteem: Dit systeem biedt volledige controle over de draairichting en snelheid van elektromotoren.
  • Luchttemperatuurregelkring: Reguleert de temperatuur in afgesloten systemen, cruciaal voor HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning).

Cursisten leren werken met automatische regeltechnieken zoals druk, temperatuur en debietregeling, die cruciaal zijn in productieomgevingen. De modulaire opbouw van het systeem maakt het mogelijk om meerdere configuraties in te stellen, waardoor studenten leren omgaan met verschillende scenario’s die ze in de industrie tegen kunnen komen.
 

Asynchrone motoren

Deze opstelling is bedoeld voor cursisten die willen leren werken met asynchrone motoren, een van de meest voorkomende motorentypes in de industrie. Cursisten kunnen op deze didactische opstelling de motor schakelen op verschillende manieren:
- Directe aanloop: Een basismanier om de motor direct te starten.
- Ster-driehoek schakeling: Vermindert de opstartstroom en voorkomt piekbelastingen.
- Snelheidsregeling: Laat de motor op verschillende snelheden werken door middel van frequentieregelingen.
De motor wordt gebruikt om een servomotor aan te drijven, die fungeert als een virtuele belasting. Cursisten kunnen verschillende scenario's simuleren, zoals de werking van transportbanden, pompen of ventilatoren. Bovendien stelt de interactieve set-up cursisten in staat om gedetailleerde metingen en grafieken te maken van het motorgedrag, zowel tijdens bedrijf als bij de aanloop. De labsoft software ondersteunt dit leerproces door theorievragen en invuloefeningen aan te bieden, waarbij de resultaten automatisch worden vastgelegd in een eindrapport.
asynchrone motoren
storingzoeken

Storingzoeken

De Storingzoeken-opstelling is speciaal ontworpen voor cursisten die zich willen specialiseren in industriële elektriciteit en storingsoplossing. Deze opstelling biedt een reeks simulaties waarmee cursisten op een gestructureerde manier leren hoe ze technische fouten in een systeem kunnen opsporen en oplossen. Dit gebeurt in verschillende complexe scenario's, waarbij fouten opzettelijk worden gecreëerd die studenten moeten diagnosticeren en herstellen.
Deze opstelling wordt gebruikt in de volgende opleidingen:
- Storingstechnicus industriële elektriciteit: Zowel voor de basisopleiding als voor de gevorderde cursus.
- Snelcursus industriële techniek: Deze cursus omvat elektriciteit, mechanica en het opsporen van storingen.
- Bedrijfselektriciteit: In deze opleiding leren cursisten de basisbegrippen van elektrische netwerken en de werking van industriële elektrische systemen.
Het doel is om studenten op te leiden tot deskundigen in het efficiënt oplossen van problemen in complexe industriële omgevingen.

Secure robot

De secure robot-opstelling biedt een praktische leeromgeving voor cursisten die meer willen weten over robotsturing en programmeren.  Deze opstelling leert cursisten de basisprincipes van robotveiligheid en programmering, met aandacht voor noodsituaties en storingen.
In de toekomst zullen ook kleinere robots (tafelmodellen) worden toegevoegd voor opleidingen in robotonderhoud en -bediening.
De volgende opleidingen zijn in ontwikkeling:
- Veilig werken met robot: Een in ontwikkeling zijnde opleiding die focust op veilig werken met robots.
- Programmeren van robots: Een opleiding die zich richt op de programmering van cobots, waarbij de cursisten praktische vaardigheden ontwikkelen voor het werken met geautomatiseerde robotsystemen.
robot
unitrain

Unitrain

De Unitrain-opstelling is een veelzijdig systeem dat wordt gebruikt in verschillende opleidingsprogramma’s. Het biedt cursisten de mogelijkheid om praktijkoefeningen uit te voeren op het gebied van elektrotechniek, elektronica en autotechniek. Dit systeem stelt cursisten in staat om essentiële vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het werken met complexe elektrische systemen. 
Cursisten kunnen via een laptop toegepaste oefeningen maken en gebruik maken van digitale leermethodes. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
- AC/DC-motoren: De werking en bediening van wissel- en gelijkstroommotoren.
- Digitale metingen: Het gebruik van digitale apparatuur om metingen uit te voeren in elektrische systemen.
- Magnetisme en sensoren: Leren over de werking en toepassing van magnetische systemen en sensoren in industriële omgevingen.

Deze opstelling is o.a. inzetbaar voor de snelcursus industriële techniek: elektriciteit, mechanica en storingzoeken.
 

PLC-automatisatie

De PLC-automatisatie-opstelling richt zich op het trainen van cursisten in het ontwerpen, implementeren en programmeren van PLC-systemen. PLC’s zijn essentieel voor het aansturen van automatiseringsprocessen in de industrie. Cursisten leren hoe ze een klein PLC-project (zoals een transportband) hardwarematig kunnen ontwerpen en testen. Daarnaast voeren ze praktische oefeningen uit met didactische modelopstellingen om hun programmeer- en foutopsporingsvaardigheden te ontwikkelen.

De opstelling wordt gebruikt in diverse opleidingen, waaronder voor PLC Siemens Basismodules 1 & 2: Gevorderde cursussen waarin cursisten gestructureerde programma’s leren schrijven en fouten leren opsporen in bestaande programma’s.
 

plc

Expertisehub voor het opleiden van technici

Met deze opstellingen kunnen cursisten ervaring opdoen in de kerntechnieken van industrieel technische technieken. Deze voorzieningen maken de campus Konnect een belangrijke hub voor het opleiden van technici die klaar zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.


SBM-opleidingen en de mogelijkheden

SBM, onderdeel van de Groep Syntra West, biedt met de nieuwe Konnect-campus uitgebreide opleidingsmogelijkheden voor professionals die zich willen specialiseren in de nieuwste industriële technieken binnen hun vakgebied. Dankzij de samenwerking met POM West-Vlaanderen en VDAB, en o.a. de middelen uit het EFRO-project UPSKILL, kunnen cursisten nu gebruikmaken van topmaterialen om hun skills in de praktijk te brengen.

Meer weten over productie- en onderhoudsmanagement
Meer weten over techniek: automatisering, elektriciteit & onderhoudsmechanica

Voor elke bedrijfsgrootte een oplossing op maat

Op zoek naar een industrieel technische oplossing voor uw specifieke bedrijfsnood? Informeer naar de mogelijkheden via L&D adviseur Tom Demeyere. Groep Syntra West biedt namelijk maatoplossingen voor elke organisatie, groot of klein. Ontdek nu hoe uw bedrijf kan profiteren van onze expertise!

 

Welk technisch talent heeft u in huis?

Met onze online testtool Talentspotter weet u in één uur wie technische aanleg heeft. U wil nòg meer weten? Doe beroep op de uitgebreide technische screening. Deze brengt de technische sterktes en zwaktes tot op groepsniveau in kaart.