Extra opleiding voor technici bij Colruyt

De job van technicus wordt steeds uitdagender.

De job van technicus wordt steeds uitdagender: complexe installaties, geautomatiseerde technieken, een heel divers machinepark. Om nieuwe én ervaren medewerkers bij te scholen, lanceerde Jurgen Boaerts (teammanager maintenance engineers & opleidingsschool bij T&I) het 'opleidingstraject tot basistechnieker'.

Waarom is zo'n opleidingstraject nodig?

"Goed opgeleide technici zijn moeilijk te vinden. Daarom willen we nieuwelingen zelf opleiding en medewerkers omscholen en bijscholen. Zo ondersteunen we interne groei (medewerkers zonder technisch diploma zoals bijvoorbeeld machineoperatoren die doorgroeien tot technicus) en verhogen we ook de technische kennis bij onze huidige technici.

Zo zijn ze sneller inzetbaar en ontlasten we onze technische diensten die momenteel de nieuwelingen opleiden. Tegelijk hopen we ook nieuwe mensen aan te trekken."

De 'opleiding tot basistechnieker' is een belangrijk onderdeel van het traject?

"Inderdaad. Dat is een opleiding van 9 maanden, 1 dag per week. We werken samen met SBM, gespecialiseerd in praktijkgerichte opleidingen voor kmo's en grote bedrijven. Vakken die aan bod komen zijn o.a. industriële elektriciteit, motoren, sensoren en PLC-technologie. Daar hebben we zelf nog hydraulica en pneumatica aan toegevoegd, uitgewerkt op maat van onze behoeften. De opleiding wordt zowal in het Nederlands als in het Frans gegeven. Op het eind leggen de deelnemers een examen af. Wie slaagt, ontvangt een erkend certificaat."

Het pilootproject werd in mei vorig jaar gelanceerd. Hoe zijn de reacties?

"De eerste groep van 8 medewerkers reageert alvast enthousiast over de goede mix van praktijk en theorie. En we krijgen van de lesgevers te horen dat onze medewerkers ook heel gemotiveerd zijn.

In november '17 startte nog een tweede groep. In combinatie met de andere opleidingen die we voorzien, zoals intern als bij externe leveranciers, hopen we onze technici alle kansen te bieden om hun talenten te ontplooien en mee te zijn met de modernste technieken."