Sales Manager Dries Aneca breidt expertise uit in veiligheid en preventie

testimonial

Quote Image

De docenten kunnen de praktijkvoorbeelden vanuit hun expertise in het werkveld perfect kaderen.

Dries Aneca

Sales Manager

Foto

Waarom de opleiding Preventieadviseur een aanrader is voor werknemers én leidinggevenden

Dries Aneca is beroepshalve Sales Manager BeLux voor de firma A-SAFE. Daarnaast heeft hij z’n eigen zaak MARECASA waarbij hij bedrijven adviseert en ondersteunt inzake algemeen management en sales. Eind ’22 rondde hij de opleiding tot Preventieadviseur niveau 2 succesvol af. We stelden Dries enkele vragen.

Waarom hebt u besloten om de opleiding Preventieadviseur te volgen. Wat waren uw verwachtingen?

In mijn job kom ik dagelijks in contact met preventieadviseurs binnen allerlei sectoren. Enkele jaren terug volgde ik al de basisopleiding preventieadviseur. Het onderwerp bleef me triggeren, waardoor ik besloot me nog verder te verdiepen in deze materie. Om mijn kennis te verruimen en een algemener beeld te krijgen van alle facetten op vlak van preventie. Met als doel om bedrijven en personen advies te kunnen geven en samen binnen het wettelijke kader oplossingen te zoeken.

Wat vond u meest waardevol en waarom?

De lessen waarbij we een groot aantal praktijkvoorbeelden kregen, zijn me het meest bijgebleven. De docenten uit de praktijk kunnen deze situaties dan ook perfect kaderen. Met praktische handvaten om dagdagelijkse zaken correct te kunnen aanpakken in het grotere geheel van preventie. De theorie hoe een preventiebeleid aan te pakken en de mogelijke stappen en procedures, zijn dan ook een hulp om alles ook effectief in de praktijk om te zetten. Het was interessant om te zien dat er heel veel verweven zit in elkaar. Tegen het einde van de opleiding hebben we dan ook een globaal zicht over de inhoud van preventie binnen een onderneming.

Hebt u de opgedane kennis al kunnen toepassen in uw professionele leven?

Binnen aanrijdbeveiliging en intern verkeer algemeen kan ik alles nu beter kaderen en adviseren. Ik kan klanten ook suggesties geven hoe specifieke situaties aan te pakken en kan doorverwijzen naar andere leveranciers wanneer wij iets niet in ons gamma hebben. Vaak word ik gevraagd om in conceptfase mee te denken over het intern verkeersplan en krijg ik het vertrouwen dit uit te werken. Dit vertrouwen en appreciatie tilt A-SAFE als leverancier veelal naar preferred partner.

Wat is u in het bijzonder bijgebleven?

De groepswerken met medecursisten waren voor mij leerrijk. Leuk ook om de interactie te zien bij klassikale opdrachten. Tijdens de lessen maar ook evengoed tijdens de pauzes praatten we over ervaringen van op de werkvloer, wat heel verrijkend was! Tot op vandaag hebben we nog altijd contact via een WhatsApp-groep waarbij we ervaringen en nieuws delen, of elkaar een vraag kunnen voorleggen.

Wat zou u toekomstige cursisten aanraden?

Ik kan iedereen aanraden deze interessante opleiding te volgen. Er is vanuit de markt een grote vraag naar preventieadviseurs, dit geeft je de vrijheid een sector te kiezen die je boeit. Dit biedt toch een zekerheid en perspectief in vaak onzekere tijden. Ook voor leidinggevenden is de opleiding algemeen boeiend.

Wat zijn uw verdere plannen?

Misschien dat ik in de toekomst nog deeltijds of fulltime aan de slag ga als preventieadviseur. Vanuit mijn zelfstandige activiteit sta ik steeds open om kleine opdrachten te aanvaarden.

Foto