Lenteblog: Mocktails, de nieuwe hype

Non-alcoholische dranken on the rise

Ben je Bob vanavond? Niet getreurd. De tijden van fruitsap of zoete alcoholvrije cocktails zijn voorbij. Mocktails en infusiedranken doen hun intrede. Lekker, gezond, én veilig als je met de wagen bent. "Minder suiker en/of alcoholvrij zijn de nieuwste trends. Een hype waar de horecasector moet op inspelen", zegt expert Bram Lemmens.

Wij deden de test.

"Een alcoholvrije cocktail? Dan stel ik een Virgin Caïpirinha voor". Bram Lemmens, sommelier en bartender, gaat meteen aan de slag. Een limoen wordt platgedrukt met een muddler in een sierlijk cocktailglas. Het glas wordt opgevuld met ginger ale, wat crushed ice erbij, een druppel grenadine, en afgewerkt met een schijfje limoen en een takje munt. We zijn onder de indruk. Niets doet vermoeden dat dit geen cocktail, maar een mocktail is. Het ziet er heerlijk uit. En dat is het ook. We zijn overtuigd. Ik wil gerust Bob zijn vanavond.

alcoholvrije drankjes zijn aan opmars bezig

Dat we een alcoholvrije cocktail proeven is niet toevallig. De mocktails zijn aan een opmars bezig. "Mensen zijn steeds meer bezig met hun gezondheid. Ook in de keuze van hun drankjes", zegt Bram Lemmens. "Minder suiker en alcoholvrij wordt steeds vaker overwogen. Mocktails zijn dan een perfecte oplossing. De typische zoete alcoholvrije cocktails zijn verleden tijd. Vandaag kan je een qua smaak perfect evenwaardige cocktail drinken zonder alcohol". De horeca kent geen geheimen voor Bram Lemmens, nochtans van opleiding musicoloog. "Ik ben destijds in de horeca terechtgekomen als afwasser in een brasserie in Nieuwpoort om mijn studies te sponsoren", vertelt Bram. De interesse voor de sector groeide en Bram besliste om kokschool te volgen in avondopleiding bij Syntra West. Wat later kon hij aan de slag in het gerenommeerde restaurant 't Notarishuys in Diksmuide. Hij zou er uiteindelijk een jaar als maître en vijf jaar als sommelier werken. Tussendoor had hij zich bijgeschoold als sommelier in het Eigentijds Vlaams Wijninstituut en behaalde hij een internationaal diploma rond wijnen en sterke dranken.

Een droomjob

"De horeca is hard werken, maar een fantastische stiel. Je komt in contact met mensen, je leert nieuwe smaken, geuren, en producten kennen, en je kan elke dag bijleren", zegt Bram. Vandaag is Bram verantwoordelijk voor de Ontwikkeling en Coördinatie van Horeca & Voeding binnen Syntra West. En de nieuwe bezieler en gezicht van EVW Professionals in drinks. "Een droomjob".

Hier kan ik creatief aan de slag gaan, door oplossingen te zoeken en aan te bieden die nodig zijn voor de horeca. Telkens met één doelstelling: het verbeteren van de sector". Het is vanuit deze positie dat Bram nieuwe hypes ontdekt en erop inspeelt. Zoals mocktails. Maar ook infusiedranken. "Hierbij worden ingredïenten toegevoegd aan water. In veel restaurants zie je intussen grote bokalen staan met infusiedranken. Ik heb ooit een menu gekozen, waar bij elk gerecht een andere infusiedrank werd geschonken. Ik had die avond dus geen alcohol gedronken, maar leerde toch diverse smaken kennen. Een hemelse ervaring.

Andere opkomende trends zijn gember bier en huisgemaakte limonades met fermentatie. Ook foodpairing komt steeds vaker voor. De website foodpairing.com wordt vaker geraadpleegd door bartenders dan door chefs. Op zoek naar nieuwe smaakcombinatie, nieuwe trends".