Cegelec investeert in leadership training voor nieuwe leidinggevenden

testimonial

Quote Image

Rood licht is rood licht. Soms moet het snel en efficiënt gaan en dan mag de communicatie kort en duidelijk.

Christophe Debusscher

L&D manager

Foto

Nieuwe leidinggevenden de nodige tools en ondersteuning bieden in hun nieuwe functie? “Dat vinden we bij Cegelec en Actemium een evidentie”, vertelt L&D-manager Christophe Debusscher resoluut. Voor die nieuwkomers gaf SBM het succesvolle traject ‘Leidinggeven voor nieuwe leidinggevenden’ vorm.

“Voor ons is opleiding een topprioriteit”, gaat Christophe verder. Als L&D-manager is hij verantwoordelijk voor het opleidingsplan voor Actemium en Cegelec. “Binnen onze organisatie leggen we de focus op de continue ontwikkeling van onze medewerkers. We voorzien daar jaarlijks een mooi budget voor. Het zijn dus geen loze woorden als ik zeg dat vorming echt in ons DNA zit. In onze sector heeft veiligheid topprioriteit. Als zoon van een zelfstandig elektricien weet ik dat maar al te goed. Een groot deel van ons opleidingsbudget gaat daarom naar veiligheidsopleidingen. Maar ook op andere domeinen vinden we het belangrijk om medewerkers opleidingsmogelijkheden te bieden. In SBM vonden we een trouwe partner om onze nieuwe leidinggevenden te begeleiden.”

 

Tools voor nieuwkomers

Onze organisatie is in volle ontwikkeling. “We zien een gestage groei van ons personeelsbestand. Dat houdt een gezonde uitstroom in van medewerkers, maar ook een mooie, nieuwe instroom van collega’s.” Heel wat van de nieuwkomers binnen onze groep zijn nog jong. “Vaak is het ook de eerste keer dat ze in een leidinggevende functie terechtkomen. Dat brengt heel wat uitdagingen op hun pad. Daarom vinden we het belangrijk om hen de nodige tools in handen te geven om daarmee om te gaan. De opleiding ‘Leidinggeven voor nieuwe leidinggevenden’ in samenwerking met SBM is daarin een belangrijk element.” 

Heterogene groep leidinggevenden

Christophe heeft de uitdaging een heterogene groep nieuwe leidinggevenden te laten groeien. “De laatste jaren zien we een grote groep jonge leidinggevenden starten. Zij hebben vaak een andere stijl van leidinggeven dan hun oudere collega’s. Daarnaast is onze groep ook heel divers omwille van de verschillende functies. Je hebt enerzijds de collega’s op het terrein, en anderzijds de collega’s die op het bureau werken. We kiezen er heel bewust voor om hen de opleiding samen te laten volgen. Zo leren de verschillende diensten elkaar beter kennen en kunnen we ook één filosofie op leiderschap aan al onze leidinggevenden doortrekken.”

Dubbele opdracht op het terrein

De grootste moeilijkheid voor de leidinggevenden op het terrein? “Zij staan er met een dubbele opdracht. Ze moeten sturing geven aan de eigen collega’s, maar ook de contacten met onderaannemers vormen een hele uitdaging. Hiervoor zijn dus weer andere skills nodig.” Tijdens de opleiding krijgen deelnemers handvaten mee om op een goede manier te communiceren en feedback te geven. 

Geen bullebakken als leidinggevenden

Menselijke waarden van solidariteit, vertrouwen, autonomie, verantwoordelijkheid en ondernemerschap zitten in onze genen. “Dat zijn thema’s waar de lesgever ook op inspeelt. Het menselijke aspect in het leidinggeven vinden wij heel belangrijk. Bullebakken als leidinggevenden? In het verleden was dat misschien geen uitzondering, in deze tijd willen we dat niet meer”, lacht Christophe. “Maar dat is niet hetzelfde als duidelijke communicatie. 

 

Rood licht is rood licht. Soms moet het snel en efficiënt gaan en dan mag de communicatie kort en duidelijk. Hoe je dat doet op een menselijke en correcte manier? Dat leren de cursisten van de lesgever”, verduidelijkt Christophe. 

 

Positieve, professionele samenwerking

Cegelec en Actemium ontvangen de lesgevers van SBM al enkele jaren voor deze opleiding. “Nieuwe leidinggevenden krijgen dit traject altijd aangeboden. Daar krijgen we positieve reacties op. Onze mensen zijn enthousiast over de lesgever en tevreden met deze opleidingskans.” Deze opleiding wordt doorgaans twee keer per jaar georganiseerd, telkens voor een groep van een tiental personen. “De training ‘Leidinggeven voor nieuwe leidinggevenden’ kadert bij ons binnen het linemanagementtraject. Parallel met deze opleiding mogen medewerkers ook andere opleidingen volgen.” De samenwerking met SBM? “Erg professioneel. Dit leertraject loopt al jaren op een goede manier. Mijn contacten met SBM zijn zonder uitzondering positief en de feedback van onze leidinggevenden toont aan dat dit is wat ze nodig hebben.”

Meer bekijken omtrent het leadership trainingsaanbod? Happy to help!
Liever alle aspecten van leidinggeven in de vingers krijgen? Of op maat van een groep medewerkers? SBM stippelt met plezier een compleet traject in company uit. Contacteer SBM vrijblijvend voor meer informatie.