Initiatief bestaat tien jaar

'Iedereen Leert!', een initiatief van SBM en een consortium van bedrijven dat gezamenlijk opleidingen aanbiedt aan alle medewerkers, bestaat tien jaar. TVH Group uit Waregem is vanaf dag één trekker van het project in Kortrijk. "We bieden onze medewerkers aan de hand van een pallet aan opleidingen alle kansen om zich te ontwikkelen", zegt Talent Manager Vanessa Dutrieue.

TVH vindt zijn oorsprong in 1969 met de oprichting van een herstellingsbedrijf voor landbouwmachines en heftrucks door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Vandaag is het bedrijf aan de tweede generatie toe en marktleider in vervangonderdelen en accessoires voor material handling, industrial en agricultural equipment, verkoop, verhuur, leasing en service van nieuwe en tweedehandse heftrucks en hoogwerkers en intern transportmateriaal. "Wereldwijd werken 4.400 mensen voor de groep. 1.700 daarvan zijn tewerkgesteld in België", duidt Talent Manager Vanessa Dutrieue.

Iedereen leert!

Tien jaar geleden zette TVH samen met Barco haar schouders onder het project 'Iedereen Leert!' Kortrijk. De gedachte achter het concept is dat levenslang leren een absolute noodzaak is binnen de huidige kenniseconomie. Elke medewerker moet daarom alle kansen krijgen zich verder te ontwikkelen. "Dit gebeurt in een gedeelde verantwoordelijkheid: de werkgever betaalt de opleidingen, de werknemer volgt de opleidingen buiten de werktijd", zegt Training Advisor Marie-Hélène Vanassche. Vandaag bestaat het consortium uit vijftien bedrijven die gezamenlijke opleidingen aanbieden voor hun medewerkers. "De opleidingen vinden plaats bij SBM, dat ook instaat voor de invulling van de cursus. Het grote voordeel van SBM is dat zij de kennis, de trainers, en de accommodatie hebben voor de opleidingen", zegt Marie-Hélène. De opleidingen die aangeboden worden - in 2015 waren er dat een veertigtal - zijn niet noodzakelijk gelinkt aan de werkgever. Het uitgebreide aanbod gaat van talen, tot metselen en vloeren, houtbewerking, leidinggeven, productief vergaderen, digitale fotografie, gezond koken, Excell, fiets herstellen en tablets. "Tweemaal per jaar komt de stuurgroep samen om een kalender met de verschillende opleidingen op te maken en de vorige te evalueren", zegt Vanessa Dutrieue, die het project een groot succes noemt. "Heel wat medewerkers kijken soms weken uit naar de kalender die uitkomt. In 2015 telde ons bedrijf maar liefst 320 inschrijvingen. Sommige personeelsleden hebben zich voor vijf opleidingen ingeschreven. Het is dan ook uniek dat een werkgever betaalt voor een opleiding, die niet noodzakelijk werk gerelateerd is".

Participatie

TVH participeert ook in de andere 'Iedereen Leert!'-netwerken in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. "Zo hoeven onze medewerkers van vestigingen in deze regio's niet naar Kortrijk te komen", zegt Vanessa Dutrieue. "Wat ons betreft is het project een succesverhaal, dat de komende jaren zal blijven groeien en verder uitgerold wordt over heel Vlaanderen. Het is een win-win voor het personeel, ons bedrijf, en onrechtstreeks ook onze klanten. De medewerkers krijgen dankzij 'Iedereen Leert' volop kansen om zich verder te ontplooien. Als bedrijf ben je gebaat bij gemotiveerd personeel. Dit komt ook de service naar de klanten ten goede, wat een prioriteit is voor ons. Zo zijn er bijvoorbeeld in onze vestiging in Waregem medewerkers beschikbaar die samen 32 verschillende talen spreken. Op die manier kunnen we al onze klanten wereldwijd in de moedertaal bedienen", besluit Dutrieue.