'Innovatieve Arbeidsorganisatie': een must voor ieder bedrijf

De toekomst is aan organisaties die ál hun medewerkers kunnen betrekken bij het werk zodat ze zelf initiatief nemen.

Ondervind je ook dat een bedrijf dat zijn activiteiten heeft ondergebracht onder diverse opgesplitste afdelingen met elk hun verantwoordelijkheid heel veel coördinatie vraagt?

Functionele en hiërarchische organisaties stimuleren het hokjesdenken en werken de paraplupolitiek in de hand. Dergelijke organisaties creëren SNIF-fers (Staat Niet In mijn Functieprofiel) en VIP-ers (mensen op Vervroegde Interne Pensionering).

De toekomst is aan organisaties die ál hun medewerkers kunnen betrekken bij het werk zodat ze zelf initiatief nemen. Dit initiatief komt tot uiting in een dynamische structuur waarbij medewerkers kunnen 'denken' en 'doen' en buiten de lijntjes kunnen kleuren van hun jobomschrijving of hun afdeling. In zo'n structuur ontstaan meer 'actieve jobs'. Bij een 'actieve job' gaan de hoge taakeisen waaraan een medewerker moet voldoen, hand in hand met de ruime mogelijkheden die de medewerker krijgt om zelf te beslissen en te regelen hoe men die taken tot een goed einde zal brengen.

Drie redenen voor kleine en grote bedrijven om aan een 'innovatieve arbeidsorganisatie' te beginnen timmeren.

1. Meer initiatief van de medewerkers zorgt voor betere bedrijfsresultaten

Filip Lanckmans, Plant Manager van Bekintex NV, dochterbedrijf van Bekaert gespecialiseerd in de productie van hoogtechnologisch textiel op basis van metaalvezels gevestigd in Wetteren, vertelt: "We zien dat de mensen op de vloer gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen. Om de betrokkenheid en de inzet van de mensen te verhogen, hebben we bewust overlegmomenten in de werktijd ingebouwd met de collega's en de leidinggevenden. Hierdoor krijgen we tal van verbetervoorstellen die worden uitgetest. Op bedrijfsniveau zien we een effect op de productiviteit, de kwaliteit, de efficiëntie en de veiligheid."

2. Elk talent inzetten creëert ruimte voor strategie en innovatieve projecten

Deknudt Mirror Works in Deerlijk maakt spiegels voor producenten van badkamermeubilair en wou de productie van de 'dubbelzijdige spiegeldeuren' sneller laten verlopen.

Johan Vandenbroucke, interne transporteur vertelt: "We tekenden het proces uit voor het maken van de dubbelzijdige spiegeldeuren en gooiden alle overbodige tussenschakels eruit. De medewerkers die betrokken zijn bij het geoptimaliseerde proces vormen nu een team en ik heb de rol van teamleader".

Virginie Loosveldt, meestergast in het bedrijf vervolgt: "Ik heb de sterrol 'planning' en onze collega Dirk heeft de sterrol 'kwaliteit'. Vroeger namen de ingenieurs en de bedienden deze taken op zich." Heel wat managers klagen erover dat hun tijd gaat naar plannen, brandjes blussen en controleren. Door meer verantwoordelijkheid te geven aan de werkvloer creëer je ruimte op andere niveaus.

3. Actieve jobs zijn 'gezondere' jobs en zorgen voor meer binding aan je bedrijf.

Het bedrijf Niko, de bekende schakelaar- en stopcontactenproducent uit Sint-Niklaas, startte in 2015 met Innovatieve Arbeidsorganisatie in de afdeling 'manuele montage'. Recent kon men hierbij een verband aantonen tussen het invoeren van de teamwerking, een stijging van de kwaliteit en doorlooptijd, en de daling van het ziekteverzuim (Flanders' Synergy, 2018). De cijfers van het ziekteverzuim tussen 2014 en 2016 wijzen uit op een daling van 25% van het korte ziekteverzuim en een halvering van het lange ziekteverzuim (meer dan 1 maand).

Uit de werkbaarheidsmonitor (SERV, 2016) blijkt dat gemiddeld slechts 3% van de medewerkers die gemotiveerd zijn, minder stress hebben en leermogelijkheden hebben op het werk, uitkijkt naar een andere job. Medewerkers met een minder 'actieve' job, denken veel meer (17%) aan het veranderen van werkgever. De Academie voor de Toekomst organiseert inspiratiesessies rond het thema 'innovatieve arbeidsorganisatie'. Samen met SBM, Flanders Synergy en PVO/Essensys worden er ook opleidingen georganiseerd, wordt er ondersteuning voorzien bij ESF-projecten en wordt er in company begeleiding aangeboden.