De zoektocht naar voldoende techniekers

Om de groei van het bedrijf op te vangen kreeg On Semiconductor een intensieve technische training van SBM.

Om de groei van het bedrijf op te vangen kregen zeven medewerkers van On Semiconductor een intensieve technische training van SBM. "Een win-win voor alle partijen", zegt Johan Vastmans. "Wij konden zo techniekers uit eigen personeel rekruteren, de medewerkers kregen interessante doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf".

On Semiconductor is een internationaal electronicabedrijf, gespecialiseerd in het ontwikkelen van chips en elektronische schakelingen. De hoofdzetel is gevestigd in Phoenix, in de vestiging in Oudenaarde werken 600 mensen.

"Tachtig procent van wat bij ons in de fabriek ontwikkeld wordt, komt terecht in auto's, zoals in airbags of motortoepassingen. De rest dient voor industriële toepassingen, de consumentenmarkt, huishoudtoestellen, telefonie, laptops, enzovoort", zegt Johan Vastmans, Maintenance en Engineering Manager bij On Semiconductor.

Binnen de onderhoudsafdeling van het bedrijf zijn er drie niveaus: cleantechniekers, die welomschreven taken uitvoeren, techniekers die storingen oplossen, en equipment ingenieurs die instaan voor moeilijke problemen en het onderhoudsplan uitschrijven.

"De cleantechniekers zijn enkele jaren geleden in het leven geroepen. Het ging om operatoren die werden ingeschakeld om in het onderhoud duidelijk omschreven taken uit te voeren", zegt Vastmans. Omdat sommige cleantechniekers geen technische bagage hadden of wilden doorgroeien tot techniekers, zocht On Semiconductor naar een partner die een intensieve technische opleiding kon aanbieden. "Sommige jonge cleantechniekers volgden met steun van het bedrijf een avondopleiding, maar we merkten dat we slechts een kleine groep zo konden bereiken", zegt Vastmans. "Bovendien kende het bedrijf tussen 2013 en 2016 een sterke groei, waardoor er meer techniekers nodig waren om het machinepark te onderhouden.

Omdat technisch personeel moeilijk te vinden is, besloten we daarom te rekruteren bij de eigen medewerkers". On Semiconductor kwam uiteindelijk bij SBM terecht voor de opleiding. "Omdat zij de ervaring hebben om een langlopend en uniek traject uit te stippelen dat veel disciplines behandelt", zegt Vastmans.

De technische opleiding startte in september 2016 en werd afgerond in maart 2018. Na een intensieve training van anderhalf jaar zijn er zeven medewerkers intussen ingeschakeld als technieker. "Het lessenpakket was gebaseerd op de technische bachelor, waardoor de medewerkers heel wat technische bagage meekregen. Maar dankzij SBM was er ook heel wat aandacht voor de praktijk", zegt Vastmans. De medewerkers reageerden achteraf enthousiast. "

De opleiding was een noodzaak, omdat er extra techniekers nodig waren. Maar tegelijkertijd betekende dit voor onze mensen ook heel wat doorgroeimogelijkheden, wat een positief effect heeft op het moraal", zegt Vastmans. "De appreciatie was achteraf groot. De opleiding, die tijdens de werkuren plaatsvond, betekende een boost voor de motivatie. Belangrijk was dat de opleiding laagdrempelig was voor niet-techniekers.

Het aanbod van SBM was dan ook perfect aangepast, uitgebreid, en flexibel. Op vraag van ons was er ook een praktisch eindwerk waarbij men een oplossing moest zoeken voor een probleem binnen het bedrijf. Hieruit kwamen nuttige zaken die geïmplementeerd werden binnen onze werking".

On Semiconductor denkt er intussen aan om een opleiding 2.0 en een academie op te richten. "We willen hetzelfde traject opnieuw opstarten, maar het is ook een uitdaging om verder te evolueren. De medewerkers hebben een goede basis, een grote rugzak met kennis en tools, en we vinden het belangrijk om hen verder op te leiden", aldus nog Johan Vastmans.