Kennisdiscipline gemeenschappelijk ontwikkeld

Filip De Sutter is zaakvoerder van IT-consultingbedrijf Queaso en medeoprichter van de Belgische afdeling van IIBA (International Institute of Business Analysis Brussels). "Mijn passie kunnen doorgeven aan medestanders is fantastisch", zegt Filip. "De samenwerking met SBM verloopt perfect. Samen willen we een totale dienstverlening aanbieden rond deze kennisdiscipline"

Ondernemer Filip De Sutter richtte tien jaar geleden Queaso op, een IT-consultingbedrijf uit Gent dat software IT-oplossingen aanbiedt. "Enerzijds detacheren we consultants die gespecialiseerd zijn in software development naar bedrijven toe, anderzijds bieden we ook een totaaloplossing op vlak van software aan. We onderscheiden ons door niet de standaardproducten aan te bieden. Met Queaso zijn we gespecialiseerd in het bouwen van oplossingen waarvoor er geen standaardoplossingen zijn. Telkens op maat van het bedrijf", zegt De Sutter. Om efficiënter te werken ontwikkelde Filip De Sutter zijn eigen methodologie om een softwareproduct te bouwen. "We hebben een vloeiend verhaal gemaakt van alle goede elementen die we in de loop der jaren hebben gebruikt. Goed gedocumenteerd, overgoten met een eigen saus. Het resultaat is een gans proces, van de business analyse en de functionele analyse, tot het technisch ontwerp, en het programmeren", verduidelijkt De Sutter. Op een netwerkmoment vier jaar geleden kwam de methodologie boven in een gesprek met Yves Vandenbussche van SBM Opleidingen. Het idee ontstond om samen een cursus te ontwikkelen en als opleidingstraject in de markt te zetten binnen het open B2B-aanbod van SBM. "Voor mezelf was dit een mooie opportuniteit. We zijn dertig jaar actief in de softwaresector. Mijn passie kunnen doorgeven aan medestanders is fantastisch. Vandaag stel ik vast dat er nog te veel gepruts is binnen bedrijven. Als een opleiding kan helpen om dat eruit te krijgen, dan ben ik een gelukkig mens".

Zijn jarenlange ervaring deelt hij als docent van SBM tijdens de opleiding ‘Business Analist - ICT Architect’.

Toekomstige visie

SBM en Queaso ontwikkelden samen de tiendaagse open B2B-opleiding 'Business Analist - ICT Architect'. Steeds meer bedrijven hebben nood aan dit profiel om de huidige en toekomstige visie te vertalen naar het aanpassen, bijsturen en veelal vereenvoudigen van bestaande bedrijfsprocessen. Filip De Sutter is docent van de cursus, SBM staat in voor de praktische organisatie. "De cursus 'Business Analist - ICT Architect' is opgebouwd uit verschillende modules: toegepaste soft skills, business analyse, functionele analyse, technisch ontwerp, en ICT Infrastructuur Architectuur.

Grote interesse

Er zijn al negen lessenreeksen achter de rug. De interesse is groot, want er zijn intussen al wachtlijsten. De opleiding wordt ook in- company aangeboden", zegt De Sutter. Maar SBM en Queaso willen nog een stap verder gaan rond business analyse. Jaar na jaar wordt het partnership verder uitgediept via het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en aanvullende diensten. "Na de opleiding presenteren de deelnemers een eindwerk voor een jury. We hebben ook een Alumniwerking opgestart om een certificaat uit te reiken én op geregelde tijdstippen samen te komen op een business event. Daarnaast werken we ook aan een Masterclass, waarin we dieper ingaan op bepaalde thema's binnen de business analyse", zegt De Sutter. SBM biedt binnenkort ook nog Adviesverlening 'Business Analist' aan. "Het uiteindelijke doel is een totale dienstverlening rond deze kennisdiscipline te voorzien. Met dit uitgebreide aanbod slaagt SBM daar zeker in".