Najaar 2024

Veilige en onderhoudsvriendelijke machines ontwerpen

60 minuten webinar: een goed ontworpen machine, op het gebied van onderhoudsvriendelijkheid en veiligheid, verhoogt niet noodzakelijk het investeringsbudget, maar verlaagt wel de interventietijd en het onderhoudsbudget

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van dit webinar zult u door een eenvoudig stappenplan te volgen weten waar moet op gelet worden bij het ontwerp van machines.

Omschrijving

Bij het ontwerp van een machine is het interessant om reeds in het begin oog te hebben voor het veiligheidsaspect van de machine en in het bijzonder hoe achteraf de machine veilig kan onderhouden worden.

Meestal ligt de focus vooral op de kostprijs en de functionaliteit die de machine moet bieden, dit zowel voor de klant als de constructeur, en wordt er iets minder aandacht besteed aan de onderhoudsvriendelijkheid en de manier waarop later de interventies veilig en snel kunnen gebeuren.

Veiligheidsmaatregelen zijn meestal geschreven op maat van de operator, minder op maat van de technieker die instaat voor het onderhoud.

Een goed ontwerp zal niet noodzakelijk de kostprijs van de machine opdrijven, dit op voorwaarde dat alles vooraf goed wordt doordacht en er vanaf het begin wordt gekeken door de bril van de onderhoudstechnieker.

Dit biedt tal van voordelen zoals:

  • ?De initiële montage en opstart van de machine kan sneller, vlotter en veiliger gebeuren.
  • Interventies bij stilstanden kunnen sneller worden uitgevoerd zodat de machine sneller terug in dienst is.
  • Het onderhoud kan goedkoper, sneller, veiliger en met minder techniekers uitgevoerd worden.

Deze voordelen resulteren ook in een serieuze financiële besparing op langere termijn.

Met dit webinar wordt een stappenplan toegelicht met tal van voorbeelden uit de praktijk die vanuit een ‘no-nonsense’ mentaliteit direct kunnen toegepast worden bij het ontwerp van de machine.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Dit programma richt zich tot iedereen die te maken heeft met het ontwerp van machines, dit zowel de engineering die de specificaties bepaalt, de machineconstructeur die ze bouwt, de preventieadviseur die instaat voor de veiligheid en de onderhoudsdienst die ze achteraf moet onderhouden.

Methodologie

In dit webinar vertrekt men van een aantal 'slechte' voorbeelden om van hieruit een methodiek en stappenplan op te stellen. Een live interactie is mogelijk met de spreker. U kunt in real time vragen stellen via chat. De bestanden die tijdens deze webinar worden gebruikt kunt u downloaden.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

  • Een aantal voorbeelden hoe het niet moet
  • Het 10 stappenplan voor het ontwerp van de machine
  • Besluit

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Marcia Vansever

Marcia Vansever

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag