Club onderhoudsmanagers

#080420
Opleiding | Onderhoud

Introductie

De "Club Onderhoudsmanagers" verenigt onderhoudsmanagers en onderhoudsverantwoordelijken van middelgrote en grote bedrijven waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen van onderhoudsmanagement worden behandeld.

Omschrijving

Tijdens de bijeenkomsten wordt er telkens een spreker uitgenodigd die een thema zal toelichten. Die thema's kunnen zowel van technische aard zijn of gebaseerd zijn op managementvaardigheden. Ze zijn steeds lerend en informatief met aandacht voor netwerking.

Het initiatief staat onder toezicht van een stuurgroep die o.a. instaat voor de thema's.

Het geheel wordt steeds gebracht in een aangenaam kader.

Aansluitend op de presentatie is er telkens een walking dinner voorzien: een uitstekende gelegenheid om uw netwerk verder uit te bouwen.

Stuurgroep

  • Bart Desmet, Principal Consultant Stork AMT
  • Dries Vanmeenen, Maintenance Manager Unilin Industries
  • Guy Feys, Technical Manager Van de Wiele Michel
  • Hendrik Lefebvre, Technical trainer SBM en Syntra West
  • Jan Sinnaeve, Group Technical Services an Reliability Manager La Lorraine Bakery Group
  • Marc Arickx, Maintenance Manager Quadrant
  • Marino Vandooren, Technical manager en preventieadviseur Ysco NV
  • Marino Waem, Maintenance supervisor FUJIFILM Belgium NV
  • Dries Gruwez, coördinator SBM
  • Philippe Herman, coördinator SBM

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze club richt zich naar onderhoudsmanagers die via ervaringsuitwisseling het onderhoudsgebeuren binnen het bedrijf continu willen verbeteren.

Programma

Bijeenkomst 1: Asset Management: Waarom - Hoe - Wat?

(Maandag  25 maart 2019 van 18.30 tot 21.30 uur)

De Asset management aanpak wordt steeds vaker toegepast voor ondernemingen waarvoor installaties zeer belangrijk zijn: ditributienet beheerders, openbaar vervoer bedrijven, en de industrie in het algemeen. Al dan niet gaat dit gepaard met een ISO55000 certificering. Bij onderhoudsmensen leeft dan ook de vraag of dit voor hun onderhoudsdienst interessant kan zijn?

In ondernemingen met de klassieke aanpak zien we vaak onderhoudsdiensten die super hard hun best doen, maar die ondanks alles met een aantal uitdagingen blijven worstelen waar ze maar weinig vat op krijgen. En anderzijds zien we dat directies soms niet bepaald tevreden zijn over de prestaties van de installaties. Hoe kan Asset Management ons hierin helpen? Wat is het verschil en de toegevoegde waarde van een Asset Management aanpak ten opzichte van de klassieke aanpak? En hoe doe je dat dan?

Een en ander wordt in deze presentatie verduidelijkt aan de hand van een Asset Management model dat vanuit de praktijk werd ontwikkeld.

Ontvangst vanaf 18.15 uur.

Vanaf 18.30 uur stipt: Uiteenzetting door Bart Desmet, Principal Consultant, Stork AMT

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.

Bijeenkomst 2: Bedrijfsbezoek Agristo: innovatie, vernieuwing en groei

(Maandagavond 13 mei 2019 van 18.30 tot 21.30 uur)

Agristo is een familiebedrijf met hoofdzetel in Harelbeke en is sinds 1986 uitgegroeid tot een wereldspeler in de ontwikkeling en productie van diepgevroren aardappelgeïnspireerde producten. Agristo bestaat uit 4 productievestigingen (Harelbeke, Wielsbeke, Nazareth en Tilburg) en telt ondertussen 830 FTE.

Als Belgische onderneming zijn ze continu bezig met innovatie, vernieuwing en groei. Recent hebben ze op het voormalig bedrijventerrein van Unilin in de Ridder de Ghellinckstraat te Wielsbeke in 2017 een nieuwe productiesite gebouwd die ondertussen 2 productielijnen telt. Een investering van meer dan honderd miljoen euro, goed voor meer dan honderd banen.

Om de groei te ondersteunen zet Agristo in op het ontwikkelen van een proactieve Asset Management organisatie over alle vestigingen. Dit bedrijfsbezoek staat in het teken van de road map die hiervoor is ontwikkeld en hoe deze wordt geïmplementeerd.

Ontvangst vanaf 18.15 uur.

Vanaf 18.30 uur stipt: Uiteenzetting en rondleiding door Steven Volckaert, Groep Maintenance Manager Agristo.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en receptie.

Bijeenkomst 3: Bedrijfsbezoek bij Nuscience (member of the royal agrifirm group) te Drongen

(Maandag  30 september 2019 van 18.30 tot 21.30 uur)

Nuscience Group is de belangrijkste partner voor dierenvoeder producten over de hele wereld.

Hun innovatie gedreven houding stelt hen in staat om duurzame en economisch haalbare oplossingen te leveren voor de efficiënte productie van dierenvoeders en voederingrediënten.

Nuscience uit Drongen behoort tot de fabrieken van de toekomst waarmee ze bewijzen dat ze internationale top zijn. In 2015 werd in drongen een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Ze hebben hiervoor fors geïnvesteerd in automatisering, in planmatig werken, in het reduceren van doorlooptijden en nog zoveel meer.

Ontvangst vanaf 18.15 uur.

Vanaf 18.30 uur stipt: Uiteenzetting en rondleiding door Chris Mercier Operations Director Agrifirm International EMEA en Koen Wittevrongel Client Manager Food industry.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en receptie.

Bijeenkomst 4: Praktijkgetuigenis ivm De Last Minute Risico Analyse binnen de onderhoudsdienst

(Maandag 25 november 2019 van 18.30 tot 21.30 uur)

Binnen de onderhoudsdienst hebben we regelmatig te maken met incidenten en arbeidsongevallen. Onderhoudstechniekers staan onder druk want de reparatie moet zo snel mogelijk gebeuren in functie van de productie. Niet gepland onderhoud blijkt risicovoller te zijn dan gepland (preventief) onderhoud. Ook bij het ontwerpen van machines en installaties en het intekenen van de machine of installatie in de productieruimte worden de omstandigheden voor het onderhoud al eens over het hoofd gezien. Werken in besloten ruimten, werken op hoogte, werkzaamheden met verhoogde kans op explosie of brand, ... allemaal situaties waar de onderhoudsmedewerker geconfronteerd wordt met verschillende gevaren.

Belangrijk om stil te staan bij maatregelen die preventief kunnen genomen worden om een arbeidsongeval te voorkomen en het slachtoffer, zijn collega's en de familie te vrijwaren van ernstige gevolgen. De vraag van de avond ..."Kan de Last Minute Risico Analyse (LMRA) helpen om dit te voorkomen?" Kan de LMRA mij helpen om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen?

Welke risicoanalysemethode kan ik toepassen in onderhoud, welke strategie is de juiste, wat kan ik doen als leidinggevende, ...?

In deze sessie proberen we daar een antwoord op te geven en worden voorbeelden gebracht van praktijktoepassingen. De gastspreker zal vanuit zijn uitgebreide praktijkervaring toelichten hoe dit in de praktijk kan aangepakt worden.

Ontvangst vanaf 18.15 uur.

Vanaf 18.30 uur stipt: Uiteenzetting door Ignaas Crombez, preventiedeskundige, preventieadviseur niveau 1. Hij is ook adviseur en auditor voor zorgsystemen.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.

Netwerking

Om de netwerking te bevorderen ontvangen de leden van de "Club Onderhoudsmanagers" een overzicht van alle aangesloten clubleden (naam, voornaam, bedrijf, telefoonnummer en e-mailadres).