Club personeelsmanagers - voorjaarsessies

#200589
Opleiding | HRM

Omschrijving

De netwerkvereniging Club Personeelsmanagers West-Vlaanderen bouwt sedert meer dan 35 jaar verder aan een stevig netwerk voor HR-verantwoordelijken en HR-business partners die op elkaar kunnen vertrouwen en een beroep doen wanneer ze vragen hebben.

De Club Personeelsmanagers West-Vlaanderen brengt permanente vorming en actuele thema’s. Daarnaast staan er een combinatie van professionele contact- en discussiemogelijkheden met collega’s, confrontatie van de eigen visie met die van specialisten en ervaringsuitwisseling op de planning.

Het bestuur van de netwerkorganisatie bestaat uit voorzitter Sabien Lemaire (HR-directeur Liantis), en co-voorzitters Marleen Verstraete (HR-manager Groep Huyzentruyt), en Geert Van der Donck (HR-manager ING). De organisatie en het secretariaat gebeuren in nauwe samenwerking met SBM.

De Club Personeelsmanagers West-Vlaanderen is onafhankelijk, maar maakt deel uit van het HR Pro-netwerk.

Als leden worden uitsluitend HR-managers en/of HR-businesspartners toegelaten, geen consultants.  Deelnemers moeten een eindverantwoordelijkheid dragen en een aantal jaren ervaring hebben. Het bestuur beslist autonoom over de toelating. De leden komen zowel uit de profitsector als de non-profit, vaak uit middelgrote organisaties.

Voor de 40 huidige leden staan jaarlijks negen seminaries (elke derde maandag van de maand) op het programma met een externe spreker en netwerkmogelijkheden. De thema’s worden jaarlijks vastgelegd door een stuurgroep. De events vinden plaats in Brugge en Roeselare, op locatie of online.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deelname is bedoeld voor HR-verantwoordelijken, HR-business partners en alle experten die eindverantwoordelijkheid opnemen binnen de HR-afdeling van een bedrijf of organisatie.

Toelatingsvoorwaarden

Nieuwe leden kunnen deelnemen na het bezorgen van hun c.v. aan:

SBM - Club Personeelsmanagers, t.a.v. Patrick Vanhaecke.

Spoorwegstraat 48, 8200 Brugge (Sint-Michiels), tel. (078)353 638 of e-mail: patrick.vanhaecke@sbm.be

Bijkomende info

Wildcard

Elk lid beschikt over een 'netwerkkaart' waarmee hij/zij éénmaal per jaar een netwerkcollega gratis kan laten kennismaken met de Club Personeelmanagers (behalve voor de sessie van juni).

Stuurgroep

Het programma wordt opgemaakt samen met een tiental stuurgroepleden en heeft oog voor actualiteit, specifieke vaardigheden, cognitieve kennis, wetgeving en specialisatie.

Programma

18 januari 2021: Werkbaar werk - tools voor de leidinggevende

Spreker: Joan De Winne, Commissaris op rust van de Belgische Federale Politie. Hij was diensthoofd van het slachtofferidentificatie team DVI. Nu werkt hij als trainer/facilitator/coach in het ‘Centrum voor Leiderschapsontwikkeling – Vision 4 Dynamics’ waarbij ‘praktijkgerichtheid en evidence based doen wat werkt’ zijn leidmotief is. Als consulent is hij ook verbonden aan het ‘Barret Values Centre’ en aan het ‘Happiness & well-being at work’ project van de New Economic Foundation – London. Hij is coauteur van het boek ‘Ze maken ons kapot, meneer!’ (Pumbo 2016) over de rol die leidinggevenden kunnen spelen bij de proactieve aanpak van burn-out. Samen met Hilde Clement is hij coauteur van ‘Leidinggeven zonder omwegen’ (LannooCampus, 2005) en van de ‘Praktijkgids werkbaar werk - Met tools voor elke leidinggevende in onderwijs, zorg, overheidsdienst en bedrijfsleven’ (LannooCampus, 2020).

Hoe zorg je als organisatie en leidinggevende voor werkbaar werk zonder zware financiële investeringen?

Hoe creëer je een aanspreekcultuur binnen je organisatie? Hoe zet je je goede voornemens om in dagelijkse gewoontes? Als leidinggevende doe je je uiterste best. Toch slaag je er niet altijd in om de beoogde resultaten te behalen en werk werkbaar te maken voor je medewerkers en jezelf. Je riskeert er de moed bij te verliezen of te vervallen in achterhaalde 'command and control'-recepten. Welke alternatieven zijn er en hoe ga je ermee aan de slag? Praktijkgids werkbaar werk biedt handvatten voor een psychisch veilige en motiverende werkomgeving. Je leert jezelf als leidinggevende beter kennen, je ontdekt hoe je het gedrag van medewerkers beter kunt plaatsen en hoe je er op een gepaste manier op inspeelt. Doelstellingen worden samen bereikt en je krijgt de waardering die je verdient. Kortom, leidinggeven geeft je meer voldoening en werk wordt werkbaarder voor iedereen.

15 Februari 2021: Performance management nieuwe stijl

Spreker Yves Van Durme, Deloitte Global Human Capital Leader – Organisational Transformation

'Performance management is broken’ heeft Deloitte’s Human Capital Trends onderzoek van 2015 reeds aangetoond. Nu 5 jaar later blijft 'performance management' nog steeds voor vele organisaties een soort noodzakelijk kwaad die nog steeds niet de verwachtingen inlost noch van de medewerkers, noch die van de organisatie en het is nog steeds niet duidelijk of performance management inderdaad prestatie bevordert. Deze sessie wil ervaringen van de laatste jaren delen vanuit werk dat Deloitte voor zichzelf en voor andere organisaties rond nieuwe benaderingen van Performance management heeft uitgewerkt.

15 maart 2021: hoe kunnen we werknemers motiveren om (langer) aan de slag te blijven?

Spreker: PhD Hermina Van Coillie, onderzoeksexperte in het Securex studiecentrum, HR Research

Motivatie is de rode draad doorheen haar werk. Ze specialiseerde de afgelopen jaren in thema’s zoals vergrijzing en langer werken, duurzame inzetbaarheid, motivatie op de werkvloer en leiderschap. Ze baseert zich daarbij op de zelfdeterminatietheorie.

19 april 2021: Intervisie onder de leden

In de loop van het jaar wordt bepaald welke topic of topics worden behandeld. De methode is eenvoudig: de stuurgroep bereidt voor, de leden leveren een actieve bijdrage. Bedoeling is uiteraard om kennis en ervaring te delen.

17 mei 2021: L&D-trends en hun praktische haalbaarheid

Spreker: Mathias Vermeulen, expert L&D, oprichter en zaakvoerder, gepassioneerd door oa technologie, tools, leren en gadgets

Mathias geeft een interactieve presentatie over 8 L&D-topics waarbij deelnemers zelf beslissen waarover ze meer willen weten. Insteek hier is de impact van technologie op leren en hoe je als bedrijf laagdrempelig en impactvol kunt starten.

5 juni 2021: slotevent

Wenst u op de hoogte gehouden te worden van het programma 2020-2021?

Stuur een mailtje naar patrick.vanhaecke@sbm.be