Najaar 2024

IFS Food voor leidinggevenden

Ontdek alle eisen van de IFS Food-norm en hoe ze te implementeren

Introductie

Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste IFS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Met dit korte maar intense traject zal u op een toegepaste manier:

  • Inzicht hebben in het auditprotocol en de eisen van de IFS norm.
  • Inzicht hebben ivm de eisen en impact van de norm binnen uw departement.
  • Eisen aan de hand van enkele succesvolle cases kunnen implementeren.
  • Geïntroduceerd worden in de methodologie en woordenschat van de IFS norm.
  • In staat zijn om op een constructieve manier met de auditor te dialogeren.
  • Beschikken over tips & tricks om te kunnen slagen in de audit.

Omschrijving

IFS Food heeft als doel te beoordelen of een bedrijf producten kan vervaardigen die veilig en wettig zijn en voldoen aan de klantspecificaties van de retailklanten. De IFS Food Standaard is product- en procesgericht en gaat veel verder dan alleen maar het produceren van veilige voeding. Ook toeleveranciersbeheer, machineonderhoud, verpakkingseigenschappen, opleidingsplannen, schoonmaak, ongediertebestrijding, enzovoort moeten in orde zijn.

Tijdens een certificatieaudit worden verschillende departementen geïnterviewd. In eerste plaats leidinggevenden en medewerkers van de kwaliteitsdienst, maar zeker ook managers van andere departementen zoals HR, onderhoud, productie, R&D, verkoop en directie.

Deze opleiding zal u een helder overzicht geven van de nieuwste IFS Food norm. Tijdens drie sessies (lessen) komen zowel de eisen als het auditprotocol aan bod. Na deze opleiding bent u voorbereid en kunt u en positieve bijdrage leveren om met kennis van zaken deel te nemen aan een certificatieaudit binnen uw bedrijf.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Leidinggevenden, kwaliteitsverantwoordelijken, team managers, interne auditoren, productie- en personeelsverantwoordelijken, onderhoudsmedewerkers en directieleden uit de voedingssector en voedingsverwerkende industrie.  

Methodologie

De eerste twee lessen wordt er uitleg en toelichting gegeven rond de norm, de eisen en het protocol. Tijdens de derde les bespreekt de docent aan de hand van enkele echte cases en op een interactieve manier de toepassing van de aangereikte kennis in de praktijk. Een optimale kennisoverdracht wordt bekomen doordat de cursisten hun individuele vragen tijdens de lessen kunnen voorleggen.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Het traject bestaat uit drie lessen:

1.Het IFS certificeringsprotocol, waarbij wordt ingegaan op:

  • Doel en inhoud van het IFS Food Certificeringsproces
  • Wat moet er gebeuren voor de audit

i.Scope van de audit

ii.Uitbestede processen

iii.Verschillende types van IFS audits

iv.Initiële audit

v.Hercertificatie audit

vi.Follow-up audit

vii.Uitbreidingsaudit

viii.Aangekondigde – en onaangekondigde audits

ix.Auditvenster

  • Hoe ziet de audit er zelf uit

i. Duur van een audit

ii.Verloop en agenda van een audit

iii.IFS- scoresysteem

  • Het actierapport na de audit

i.Het actieplan

ii.Invullen van een actieplan

iii.Validatie en technische evaluatie van het actieplan

2.De eisen van de IFS Food Standaard

  • Verantwoordelijkheid van de directie

i.Beleid en structuur

ii.Managementreview

  • Voedselveiligheids- en kwaliteitssysteem

i.Kwaliteitshandboek

ii.HACCP- systeem

  • Personeelsmanagement

i.Personeelszaken

ii.Training en opleiding

  • Operationele processen

i.Specificatiebeheer

ii.Productontwikkeling

iii.Inkoop

iv.Verpakking

v.Omgevings- en bouweisen

vi.Reiniging, desinfectie en afvalbeheer

vii.Ongediertebestrijding

viii.Ontvangst, opslag en vervoer van goederen

ix.Traceerbaarheid, allergenenmanagement en voedselfraude

  • Maatregelen, analyses en verbetering

i.Interne audits

ii.Product en procesanalyses

iii.Productvrijgave en controle van hoeveelheden

iv.Klachtenbeheer, Recall

v.Beheer van non- conformiteiten en corrigerende maatregelen

  • Food defence

3.Case studies

  • HACCP
  • Food Fraud analyse
  • Interne audits
  • Corrigerende maatregelen

Ook interessant voor jou

Halfweg 2018 verscheen de nieuwe versie van de ISO 22000, een nieuwe norm die de "activiteiten borgt" van toepassing op de voedselveiligheid.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
icon chevron right
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Halfweg 2018 verscheen de nieuwe versie van de ISO 22000, een nieuwe norm die de "activiteiten borgt" van toepassing op de voedselveiligheid.
icon chevron right
Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
icon chevron right
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!
icon chevron right

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Marcia Vansever

Marcia Vansever

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag