Omgaan met stress en burn-out: herken de symptomen


Hoe herkent u burn-out bij uw medewerkers in coronatijd?
#111431
Opleiding | HRM

Introductie

Een naderende burn-out bij uw werknemers is vaak heel lastig te herkennen, zeker nu u vanwege corona uw medewerkers minder in het echt ziet. Ook vangen andere collega’s minder signalen op. Hoe kunt u de signalen herkennen?

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

In deze opleiding leert u wat een burn-out is, hoe u de gevarenzone van een burn-out kunt herkennen en vooral hoe u een burn-out kunt voorkomen.

Omschrijving

Het coronavirus vraagt veel van uw medewerkers. Het kost veel inspanning en tijd om de veranderingen die de crisis met zich meebrengt te verwerken. Zich aanpassen aan de nieuwe situatie met meer telewerk geeft een verhoogde belasting en kan een extra trigger zijn voor een burn-out.

Voorkomen is beter dan genezen. Wat is een burn-out en hoe werkt het? Herken de signalen! Wat kunt u doen om bij uw medewerkers een burn-out te voorkomen of aan te pakken?

In deze opleiding onderzoeken we wat stress en burn-out is, hoe u signalen ervan kunt herkennen en aanpakken, welke hulpmiddelen er zijn om stress te lijf te gaan en hoe u het kunt proberen te voorkomen bij uzelf en bij uw medewerkers.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • Leidinggevenden en medewerkers die zelf of via collega's geconfronteerd worden met stress/burn-out of ertegenaan lopen en hier iets aan willen doen om zo weer meer energie, zelfvertrouwen en motivatie te krijgen
  • Personeelsverantwoordelijken, preventieadviseurs en leidinggevenden verantwoordelijk voor preventie en welzijn op de werkvloer

Methodologie

Door een gerichte combinatie van reflectie en theorie maakt u de materie eigen en ontwikkelt u een krachtige visie rond deze benadering van burn-out. De werkwijze is pragmatisch en actiegericht waarbij de deelnemers de mogelijkheid krijgen om dingen ánders te DOEN dan ze gewend zijn.

Programma

  • Wat is een stress/burn-out? Wat zijn de symptomen en hoe leert u de symptomen herkennen?
  • Wat zijn de oorzaken? U leert de signalen en gedrag herkennen van chronische stress die kunnen leiden tot een burn-out
  • Hoe kunt u een burn-out voorkomen?
  • Stress/Burn-out aanpakken: wat kunt u zelf doen en wat kan de omgeving doen?
  • Terugvalpreventie na een burn-out: zelfzorg
  • Tips en tricks

Sophie Aelterman, loopbaan- en stress & burn-out coach.