Najaar 2024

Nachtkoeling met ventilatie: voor koeling en gezonde lucht

Hoe ook bij hoge bezettingsgraad gezonde lucht behouden én energiezuinig oververhitting voorkomen
  • KMO-portefeuille

Introductie

Nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties van wooneenheden worden zo goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat niettegenstaande er buiten zonwering is voorzien het aandachtpunt voor de toekomst oververhitting is. Heel dikwijls is het veel te warm in de slaapkamers en woonkamer.  De keuze voor een airco is dan vlug gemaakt. Maar is dat wel de juiste keuze? Tegelijk hebben we geleerd dat de luchtkwaliteit snel daalt in ruimtes waar de bezetting tijdelijk verhoogd is, met een sterk verhoogd risico op overdracht van ziektes tot gevolg. Er wordt aangeraden om ramen open te zetten. Maar is dat wel de beste keuze ?

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De voorgestelde tips bij het ontwerpen van de wooneenheid in combinatie met de praktische aandachtpunten bij uitvoering op de werf maken deel uit van deze opleiding.

Concreet : vuistregels om voor een te ventileren ruimte het nodige debiet te bepalen en  het geschikte product te vinden.

Omschrijving

De opleiding behandelt de belangrijkste aandachtspunten van het ontwerp om oververhitting te voorkomen door gebruik te maken van intensieve ventilatie. Ook EPB houdt rekening met nachtkoeling.

Intussen werd nachtkoeling door een recente Europese richtlijn ook erkend als een vorm van ‘hernieuwbare energie’, wat de komende jaren ook zijn impact zal hebben op de diverse nationale regelgevingen. Tegelijk bieden de oplossingen voor nachtkoeling de mogelijkheid om een gezonde luchtkwaliteit te behouden, ook bij een tijdelijk verhoogde bezettingsgraad.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Architecten, ingenieurs technieken, epb- verslaggevers, installateurs ventilatie en HVAC, schrijnwerkers

Methodologie

Webinar van 1 uur, door VEKA goedgekeurd voor 1 uur permanente vorming EPB.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

De belangrijkste onderwerpen van de opleiding: hoe oververhitting voorkomen met nachtkoeling, hoe gezonde lucht kunnen garanderen bij verhoogde bezettingsgraad, positionering van de opengaande ramen,  gebruik van roosters op opengaande raamopeningen, inbraakveiligheid, doorvalveiligheid, geluiddemping, regen- en insectenwerendheid, sectie van opengaande delen, praktische voorbeelden en integratie in de architectuur van het gebouw, …

Ook interessant voor jou

De laagste energiefactuur met vraagsturing van ventilatie.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
icon chevron right
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
De laagste energiefactuur met vraagsturing van ventilatie.
  • KMO-portefeuille
icon chevron right

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Bart Hungenaert

Bart Hungenaert

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag