Lerend netwerk voor projectleiders en projectmanagers - voorjaarsessies

#210512
Opleiding | Algemeen beleid en organisatie

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U bent reeds vertrouwd met de basisprincipes van projectmanagement en bent nu op zoek naar nieuwe inzichten en tools, noodzakelijk om grotere, complexere, politiek geladen, tijdskritische, bedrijfskritische, … projecten tot een succes te brengen. Dit programma bezorgt u die kennis en informatie nodig om uw toegevoegde waarde verder te optimaliseren.

Introductie

U bent reeds vertrouwd met de basisprincipes van projectmanagement en nu op zoek naar nieuwe inzichten en tools om projecten tot een succes te brengen. Dit netwerk bezorgt u die kennis en informatie nodig om uw toegevoegde waarde verder te optimaliseren.

Vele projecten mislukken juist omdat te weinig aandacht gegeven wordt aan de planning en opvolging ervan en teveel aandacht aan het lastenboek en het 'politieke spel' dat er aan vast hangt. Dit netwerk geeft u concrete en bruikbare kennis. U leert niet alleen wat het succes van een project uitmaakt, maar vooral hoe u dat succes persoonlijk kunt beïnvloeden.

Omschrijving

Sommige projecten beslissen mee over het succes van de onderneming of organisatie morgen. Sommige projecten zijn zo ingrijpend dat zelfs de toekomst van een onderneming er van afhangt. En deze projecten vragen ervaren projectmedewerkers. Er wordt soms meer aandacht besteed aan de technische invulling van het project, dan aan het managen van de eigenlijke projectdoelstellingen.

De meeste organisaties zijn project-gedreven. Vanuit de diverse bedrijfsprocessen worden geïntegreerde projecten opgestart. Dit heeft tot gevolg dat u als projectleider naast uw technische competenties eveneens nood heeft aan nieuwe managementvaardigheden. Om tot nieuwe inzichten, werkwijzen en oplossingen te komen, organiseren SBM en Escala gezamenlijk dit lerend netwerk, bestemd voor projectmanagers en projectleiders die verder willen gaan dan hun basiskennis projectmanagement.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

U bent project- of programmamanager of projectleider en u heeft de basis onder de knie?

  • U bent op zoek naar sessies die verder gaan dan de basis?
  • En u wilt een grondig overzicht van de meest toegepaste methoden?
  • U wilt leren van experten en de andere projectleiders?

Toelatingsvoorwaarden

Basiskennis van projectmanagement.

Methodologie

Dit is een lerend netwerk waar we verder gaan dan basiskennisvragen mbt projectmanagement. Via theorie, praktijkervaring en intervisie krijgt u een boost aan informatie die u functioneel zal doen vooruitgaan.

Programma

Sessie 1: Change en projectmanagement

Hoe krijg ik als projectleider mijn organisatie in beweging bij belangrijke transformatie-projecten?

Als projectleider brengt u per definitie verandering. Of het nu nieuwe processen, systemen of organisatiestructuren zijn, een project heeft impact op de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken werknemers. En dus krijgt u ook te maken met weerstand. Kennis van change management is dan ook voor u een absolute must.

In deze sessie krijgt u een aantal pragmatische modellen en komt u te weten hoe u verandering projectmatig aanpakt én de betrokken stakeholders meeneemt doorheen deze verandering. We delen tips & tricks en wisselen echte ervaringen uit.

Sessie 2: Strategie en projectmanagement

Hoe zorg ik ervoor dat mijn projectportfolio een antwoord biedt op de strategische prioriteiten van mijn organisatie? Strategie ontwikkeling, ervaringen met strategiemodellen. Valkuilen en succesfactoren bij verschillende benaderingen. Strategie executie en implementatie: Hoe zorgen voor draagkracht en daadwerkelijke uitvoering? Aanpak, principes en vuistregels. Strategie nieuwe stijl: trends en tips.

Marc Moens

Hij startte zijn carrière als ICT-beheerder en kwam vervolgens in de banksector terecht waar hij verantwoordelijk was voor diverse projecten. Hij is eveneens houder van een PRINCE II-licentie. Momenteel werkt hij als deskundige projecten bij de Provincie West-Vlaanderen.

Annelies Loosveldt

Annelies Loosveldt begeleidt bedrijven op het gebied van project- en portfoliomanagement en veranderingsmanagement. Ze geeft training over project- en portfoliomanagement, begeleidt projectteams en coacht projectmanagers. Daarnaast is Annelies als docent en onderzoeker verbonden aan de Artevelde Hogeschool en oprichter van TURN, een consulting start-up gespecialiseerd in de menselijke factor van digitale transformaties.

Zij heeft ervaring in het coachen en trainen van projectmanagers, in het managen van projecten in de non-profit, en in de energiesector, farmaceutische industrie, meubelproductie, ... . Annelies is een ervaren facilitator, heeft uitstekende communicatievaardigheden en is een creatieve innovator. Zij heeft een diploma Politieke Wetenschappen, MA in European Studies en Journalistiek op zak, en is gecertificeerd Prince 2 Practitioner.