Alles wat u wilt weten over het verplichte opleidingsplan!

De kogel is door de kerk: in november 2022 publiceerde het Staatsblad de wet over de ‘Arbeidsdeal’. Met het pakket van maatregelen wil de regering de werkzaamheidsgraad naar 80% optrekken.

Levenslang leren – en dus het recht op opleiding – is een van de belangrijke pijlers van die arbeidsdeal. Hebt u meer dan tien voltijdse werknemers in dienst? Dan heeft elke werknemer recht op één betaalde opleidingsdag per jaar. Vanaf twintig voltijdse werknemers ligt de lat ineens op vijf individuele opleidingsdagen (vier in 2023).

Daarnaast moeten werkgevers voortaan elk jaar een formeel opleidingsplan voorzien, dat uit een mix van formele en informele opleidingen kan bestaan.

SBM staat aan uw kant

Raakt u stilaan het noorden kwijt? Dat begrijpen we, want learning & development (L&D) ontwikkelt zich razendsnel om de evolutie van de arbeidsmarkt bij te benen. Het is – zoals  zovele dingen – nu eenmaal een vak apart.

Als opleidingsexpert staat SBM, samen met talrijke professionele partners, aan uw kant. Wij voelen ons als een vis in het L&D-water en loodsen u graag heelheid door de nieuwe opleidingsverplichtingen.

Schrijf u nu in:

  • voor de gratis SBM-infosessies rond de arbeidsdeal en specifiek de opleidingsplannen,
  • volg een workshop hoe u een opleidingsplan opmaakt of
  • bestel een traject op maat gaande van een light begeleiding tot een complete ontzorging!

Wat kunnen we voor u doen!

  • U opleiden om zelf een opleidingsplan op te stellen
  • Een opleidingsplan voor u opstellen
    (dat voldoet aan de verplichting nav de Arbeidsdeal)
  • Een sterk opleidingsbeleid voor u uittekenen
  • Competentiegerichte opleidingen organiseren voor al uw medewerkers  (bedienden én arbeiders)

 Schrijf u in voor de gratis infosessies:

HR-experte van dienst: Anne-Sophie Bossuyt, zaakvoerder Brightpotentials.

Programma

  • Het belang van functieomschrijvingen
  • Hoe formuleert uw een visie op leren?
  • Hoe brengt u verantwoordelijkheden of resultaatsgebieden in kaart?
  • Het inschalen van de functie in de organisatie
  • Het bepalen van doelstellingen en KPI’s
  • Het vastleggen van andere vereisten voor de functie
  • Het opnemen van de organisatiewaarden
  • Koppelen van competenties: hoe doet u dat?
  • Opzetten van het opleidingskader
  • Selecteren van de opleidingspartner(s)
  • Koppelen van opleidingen
  • Een transparant overzicht in de opleidingsmatrix
  • Bepalen van de praktische richtlijnen
  • Opmaken van de opleidingsgids

 Workshop: hoe maakt u een opleidingsplan

“Wat als u uw mensen opleidt? Wat als u dat niet doet en ze blijven”.

  1. De verplichting tot het opstellen van een opleidingsplan zal u aanzetten om te investeren in de toekomst van uw medewerkers, maar evenzeer in de toekomst van uw organisatie.
  2. Door het opleiden van uw mensen worden hun competenties immers versterkt, verbreed en verdiept. Hierdoor neemt hun productiviteit toe, wat gepaard gaat met stijgende bedrijfsresultaten.
  3. Daarnaast is er het belang van behoud van personeel: u stelt uzelf als organisatie ook sterker op ten opzichte van uw concullega’s. Het geeft medewerkers dan ook een extra reden om voor uw organisatie te (blijven) kiezen. Uit de Werkbaarheidsmonitor blijkt immers dat werknemers met voldoende leerkansen veel minder vaak overwegen om ander werk te zoeken. Het percentage dat regelmatig overweegt om ander werk te zoeken is drie keer zo groot bij de medewerkers die een job hebben waarin onvoldoende leermogelijkheden worden aangeboden.

Opleidingen zijn er in allerlei vormen en maten. Zo kunt u klassieke, klassikale, opleidingen aanbieden die intern of extern georganiseerd worden, kunt u inzetten op e-learning, leren op de werkvloer (‘on the job learning’) of duaal leren. Een opleiding kan deel uitmaken van de onboarding van nieuwkomers, maar kan evenzeer onderdeel zijn van een carrièreplan.

Een sterk opleidingsplan opzetten, is dan ook een belangrijke, niet te onderschatten opdracht. Maar wat omhelst zo’n opleidingsplan nu precies? Wie wordt erbij betrokken? En wat heeft u er allemaal voor nodig? Dat komt u allemaal te weten in deze opleiding.

Schrijf u in voor Workshop Hoe maakt u een opleidingsplan?

Klassikale training van 2 namiddagen.
Gent: startdatum: 7/02/2023
Brugge: startdatum: 8/02/2023
Prijs: € 445,00 excl. BTW

Inschrijven

Een heel team HR-experten staat klaar voor al uw vragen.


 Álles uit een opleiding puren? Organiseer ze inhouse!

Akkoord, werknemers kunnen tijdens open opleidingen veel bijleren. Maar stel u eens voor dat collega’s samen in hetzelfde kennisbad ondergedompeld worden … Door dezelfde kennis letterlijk te verspreiden, tillen ze elkaar daarna sowieso naar een hoger niveau!

Zoekt u dus een opleiding waarin uw bedrijfsactiviteit centraal staat? Die relevante cases en voorbeelden uit uw eigen leefwereld plukt? Dan ligt een inhousetraining voor de hand.

Laat SBM nu net daar een machtige expertise in hebben, met docenten rechtstreeks uit de praktijk weggeplukt. Zij bulken van de kennis én van de overtuigingskracht om uw medewerkers te enthousiasmeren en inspireren.

Vindt u toch niet meteen wat u zoekt in ons opleidingsaanbod? Dan luisteren we aandachtig naar wat u precies wil bereiken. Om daarmee, op maat van uw bedrijf, een nieuwe opleiding uit te werken.

Neem nu contact met Patrick Vanhaecke.

Patrick maakt er een erezaak van om uw opleiding de meest relevante ooit te maken.