Vanaf 27/05/2024

Fotografie basis

Workshops & Coaching met fotograaf Pieter Clicteur

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U verkent de mogelijkheden van uw eigen digitale camera en maakt kennis met fotografische technieken zoals diafragma, scherptediepte, sluitertijd en beweging.

Omschrijving

Digitale fotografie is inmiddels volledig ingeburgerd bij zowel mediaproducenten als de (semi-) professionele fotograaf. Door de steeds uitgebreidere mogelijkheden is de digitale camera niet langer weg te denken.

Vooral nu veel mensen een digitale reflex-, systeem- of bridgecamera hebben en fotobewerkingen een eenvoudige ingreep zijn geworden door het grote aanbod gebruiksvriendelijke software zoals Adobe Photoshop, Affinity Design, ... Deze opleiding vertaalt de technische specificaties van jouw digitale toestel in praktijkervaring zodat u eigenhandig in staat bent om op professionele wijze met uw toestel om te gaan.

U brengt zelf uw reflex-, systeem- of bridgecamera mee voor deze opleiding.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De cursus is bestemd voor startende medewerkers die de basisbeginselen van digitale fotografie in praktijk wensen te leren.

Methodologie

De cursus wordt klassikaal gegeven in groepen van maximum 14 personen. U kunt dus rekenen op maximale persoonlijke aandacht. Na de theoretische uitleg werkt u aan praktijkoefeningen. U ontvangt ook lesmateriaal als ondersteuning van de praktijklessen. De hierboven genoemde informatie betreft het open cursusaanbod.

OP ZOEK NAAR EEN PRIKKELENDE MAATTRAINING OF BEGELEIDING?

Om uw persoonlijke of bedrijfsgebonden groeiambities waar te maken kunt u op ons vertrouwen. Wat uw uitdaging ook is, we vinden binnen ons ruime netwerk van ervaren vakspecialisten en -trainers beslist de mensen met wie u uw doelstellingen kunt bereiken. Vertrekkend vanuit uw behoeften, visie en strategie ontwikkelen wij een oplossing volledig afgestemd op uw noden en wensen. Onze hands-on aanpak zorgt ervoor dat u praktische en bruikbare oplossingen hebt die onmiddellijk toepasbaar zijn.

Bovendien bepaalt u ook de best geschikte organisatievorm qua locatie, tijdstip en duur mee. De opleidingen en begeleidingen kunnen worden georganiseerd in uw bedrijf, op één van onze campussen of op een andere locatie naar uw keuze. Ook na uw opleiding of begeleiding wordt u nog verder ondersteund. Verbeteringen en veranderingen vragen immers continue aandacht. Dit zorgt er dan ook voor dat u volgens de juiste stappen verderop kunt en uw investering blijft renderen.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

WORKSHOP 1: CAMERA-INSTELLINGEN

We behandelen basis fotografische technieken op een gedetailleerde en vooral duidelijke manier. De technieken worden meteen toepasbaar tijdens praktische oefeningen. We bespreken de beslissingen die men moet maken tijdens het fotograferen (instellingen, basis compositie, etc.).

Aan het eind van deze cursus heeft u uw camera onder controle, en zal de camera niet langer de beslissingen nemen voor u. U zal eindelijk de foto’s kunnen maken die u in gedachten hebt.

Het niet langer gebruiken van de automatische stand van uw reflex-, systeem- of bridgecamera is een belangrijke stap naar betere foto’s.

Inzicht in de parameters van de camera en de termen van digitale fotografie is de eerste stap. Witbalans, lichtmeting via camera, lichtgevoeligheid (ISO), RAW-formaat of belichtingscorrectie zijn slechts enkele voorbeelden van termen die tijdens deze cursus op een duidelijke en beknopte manier worden uitgelegd.

In deze workshop zal u leren hoe:

 • Een gevoel voor compositie te ontwikkelen  
 • Het licht met behulp van de verschillende methodes op de camera te meten
 • Juiste keuze maken van ISO-instelling
 • Maken van een wit-balans

WORKSHOP 2: DIAFRAGMA EN SCHERPTEDIEPTE

Scherptediepte is een van de belangrijkste aspecten van fotografie. Het definieert een zone van scherpte die zich voor en achter het onderwerp bevindt. Buiten de grenzen van deze zone, is de foto in meer of mindere mate flou, ofwel wazig.

De scherptediepte kan worden aangepast aan de hand van drie parameters die nader zullen worden toegelicht in de workshop: het diafragma, de brandpuntsafstand en de afstand van de camera tot het voorwerp van de foto. Spelen met deze drie parameters kan de esthetiek van een beeld sterk wijzigen!

Dit is het creatieve deel van de fotografie: het beheersen van scherptediepte zal je toelaten om te slagen met portretten, landschappen, en het onderwerp van de foto uit zijn omgeving naar voor laten komen.

In deze workshop zal u leren hoe:

 • De "A" of "Av" opnamestand te gebruiken
 • Een portret met een onscherpe achtergrond te maken
 • Een foto van een landschap te maken met maximale scherpte

WORKSHOP 3: SLUITERTIJD EN BEWEGING

Hoe kan een beweging worden vastgelegd op foto? Of, in tegenstelling, hoe kan iets of iemand in volle actie worden bevroren?

Het beheersen van de belichtingstijd - oftewel de sluitertijd - van de camera is het antwoord op deze twee vragen en is, net als voor de scherptediepte, een belangrijke parameter in de fotografie.

Deze parameter bepaalt de tijd dat het licht naar de digitale sensor gaat, wat zal bepalen of een actie wazig of scherp wordt afgebeeld.

Ook hier heeft u een breed scala aan creatieve mogelijkheden: vervagen of bevriezen van een beweging, het maken van een “gepande” opname (uit het Engels: panning; door een slepende beweging met je camera wordt het onderwerp bevroren in een wazige omgeving).

In deze workshop zal u leren hoe:

 • De "S" of "TV" opnamestand te gebruiken
 • Gepande opnames van bewegende onderwerpen te maken
 • De beweging van een onderwerp te bevriezen
 • Wazige beelden te maken om beweging te suggereren en dynamiek in je foto's te brengen

De workshop bestaat uit een theoretisch gedeelte, praktische opleiding en een korte afsluiting van de les.

WORKSHOP 4, 5 en 6: 3 coachingssessies

We gaan aan de slag met uiteenlopende en uitdagende oefenopdrachten op het gebied van portret- en reportagefotografie, product- en macrofotografie en architectuur- en interieurfotografie.

Tijdens deze sessies wordt de fotograaf die de skills uit worshop 1, 2 en 3 meester is verder gecoacht om deze goed en adequaat in te zetten.

Onze opleidingen

Locaties en data


Roeselare

Oostnieuwkerksesteenweg 111, 8800 Roeselare

Vanaf 27/05/2024

€ 629,00

excl. BTW

Lesdagen

maandag (27/05)
maandag (03/06)
maandag (10/06)
maandag (17/06)
maandag (24/06)
maandag (01/07)

Uur

18:30 - 21:30
18:30 - 21:30
18:30 - 21:30
18:30 - 21:30
18:30 - 21:30
18:30 - 21:30

Duur

6 sessie(s)

€ 629,00

excl. BTW


Ook interessant voor jou

Adobe Photoshop voor beginners

Wat zijn kranten, brochures, boeken, posters of websites zonder sprekende beelden? De creatieve en technische mogelijkheden van Adobe Photoshop zijn quasi onuitputtelijk.
 • icon Vanaf 29/02/2024
 • icon Diverse locaties
 • icon 6 sessie(s)
 • icon 785,00 excl. BTW
 • Opleidingscheques
icon chevron right
 • icon Vanaf 29/02/2024
 • icon Diverse locaties
 • icon 785,00 excl. BTW
 • icon 6 sessie(s)
Wat zijn kranten, brochures, boeken, posters of websites zonder sprekende beelden? De creatieve en technische mogelijkheden van Adobe Photoshop zijn quasi onuitputtelijk.
 • Opleidingscheques
icon chevron right

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Nele Depecker

Nele Depecker

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag