Meerdere startdata Vanaf 13/03/2025

IFS Food voor leidinggevenden

Volledig inzicht in de IFS Food-norm en praktische implementatie voor leidinggevenden.

Introductie

Bent u op zoek naar een duidelijk overzicht van de nieuwste IFS Food-norm en hoe deze te implementeren? Deze opleiding biedt een compleet inzicht in de eisen van de IFS Food Standaard en bereidt u voor op certificatieaudits. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de naleving van deze norm en kunnen met deze opleiding een positieve bijdrage leveren tijdens het auditproces.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze intensieve opleiding kunt u:

  • Inzicht verwerven in het auditprotocol en de eisen van de IFS Food-norm.
  • De eisen binnen uw departement correct toepassen.
  • Constructieve dialogen voeren met auditors.
  • Succesvolle IFS-casestudies analyseren en toepassen.
  • Tips en tricks toepassen om audits succesvol te doorstaan.

Omschrijving

De IFS Food Standaard heeft als hoofddoel te beoordelen of een bedrijf in staat is om producten te produceren die zowel veilig als wettig zijn, en die voldoen aan de klantspecificaties van retailklanten. Deze norm gaat verder dan enkel voedselveiligheid; het richt zich ook op het volledige productieproces en alle ondersteunende diensten. Denk hierbij aan toeleveranciersbeheer, machineonderhoud, verpakkingseigenschappen, opleidingsplannen, schoonmaak, en ongediertebestrijding. Elk aspect moet voldoen aan strenge eisen om een certificaat te behalen.


Tijdens een certificatieaudit worden verschillende afdelingen binnen het bedrijf ondervraagd, met een focus op leidinggevenden en kwaliteitsmedewerkers. Ook andere afdelingen zoals HR, onderhoud, productie, R&D, verkoop en directie spelen een cruciale rol.


Deze opleiding geeft u een helder overzicht van de nieuwste IFS Food-norm en biedt diepgaand inzicht in zowel de eisen als het auditprotocol. In drie sessies leert u de eisen toepassen binnen uw eigen afdeling en bent u volledig voorbereid om een positieve bijdrage te leveren tijdens een certificatieaudit. U krijgt concrete tools en methodes aangereikt om te voldoen aan de strenge IFS-eisen, waardoor uw bedrijf klaar is om succesvol gecertificeerd te worden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is ideaal voor leidinggevenden, kwaliteitsverantwoordelijken, team managers, interne auditoren, productie- en personeelsverantwoordelijken, onderhoudspersoneel en directieleden binnen de voedingssector.

Methodologie

De eerste twee lessen wordt er uitleg en toelichting gegeven rond de norm, de eisen en het protocol. Tijdens de derde les bespreekt de docent aan de hand van enkele echte cases en op een interactieve manier de toepassing van de aangereikte kennis in de praktijk. Een optimale kennisoverdracht wordt bekomen doordat de cursisten hun individuele vragen tijdens de lessen kunnen voorleggen.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Het traject bestaat uit drie lessen:

1.Het IFS certificeringsprotocol, waarbij wordt ingegaan op:

  • Doel en inhoud van het IFS Food Certificeringsproces
  • Wat moet er gebeuren voor de audit
  1. Scope van de audit
  2. Uitbestede processen
  3. Verschillende types van IFS audits
  4. Initiële audit
  5. Hercertificatie audit
  6. Follow-up audit
  7. Uitbreidingsaudit
  8. Aangekondigde – en onaangekondigde audits
  9. Auditvenster
  • Hoe ziet de audit er zelf uit
  1. Duur van een audit
  2. Verloop en agenda van een audit
  3. IFS- scoresysteem
  • Het actierapport na de audit
  1. Het actieplan
  2. Invullen van een actieplan
  3. Validatie en technische evaluatie van het actieplan

2.De eisen van de IFS Food Standaard

  • Verantwoordelijkheid van de directie
  1. Beleid en structuur
  2. Managementreview
  • Voedselveiligheids- en kwaliteitssysteem
  1. Kwaliteitshandboek
  2. HACCP- systeem
  • Personeelsmanagement
  1. Personeelszaken
  2. Training en opleiding
  • Operationele processen
  1. Specificatiebeheer
  2. Productontwikkeling
  3. Inkoop
  4. Verpakking
  5. Omgevings- en bouweisen
  6. Reiniging, desinfectie en afvalbeheer
  7. Ongediertebestrijding
  8. Ontvangst, opslag en vervoer van goederen
  9. Traceerbaarheid, allergenenmanagement en voedselfraude
  • Maatregelen, analyses en verbetering
  1. Interne audits
  2. Product en procesanalyses
  3. Productvrijgave en controle van hoeveelheden
  4. Klachtenbeheer, Recall
  5. Beheer van non- conformiteiten en corrigerende maatregelen
  • Food defence

3.Case studies

  • HACCP
  • Food Fraud analyse
  • Interne audits
  • Corrigerende maatregelen

Onze opleidingen

Locaties en data


Kortrijk

Doorniksesteenweg 220, 8500 Kortrijk

Vanaf 13/03/2025

€ 725,00

excl. BTW

Duur

3 sessie(s)

€ 725,00

excl. BTW

Webinar

Doorniksesteenweg 220, 8500 Kortrijk

Vanaf 13/03/2025

€ 725,00

excl. BTW

€ 725,00

excl. BTW

Ook interessant voor jou

Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!
  • icon Diverse locaties
  • icon 3 sessie(s)
  • icon 725,00 excl. BTW
icon chevron right
  • icon Diverse locaties
  • icon 725,00 excl. BTW
  • icon 3 sessie(s)
Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!
icon chevron right
Halfweg 2018 verscheen de nieuwe versie van de ISO 22000, een nieuwe norm die de "activiteiten borgt" van toepassing op de voedselveiligheid.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
icon chevron right
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Halfweg 2018 verscheen de nieuwe versie van de ISO 22000, een nieuwe norm die de "activiteiten borgt" van toepassing op de voedselveiligheid.
icon chevron right

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Marcia Vansever

Marcia Vansever

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag