Historiek  

1960

Oprichting van het Vormingsinstituut voor KMO. Het wil ambachtslieden, handelaars en ondernemers van kleine bedrijven in West-Vlaanderen een betere beroepsopleiding bieden..

1971

Het Vormingsinstituut helpt West-Vlaamse bedrijven met cursussen en praktijkoefeningen vlot overschakelen naar het BTW-systeem.

Jaren ’80 en ’90 – Het bedrijfsleven oriënteert zich naar een sterke industrialisering en digitalisering. Ook het aanbod van het Vormingsinstituut evolueert mee en wordt steeds uitgebreider.

1988

SBM ziet het levenslicht. Initieel als de Stichting Bedrijfsmanagement, de managementschool van het latere Syntra West. Zij verzorgt destijds al diverse opleidingen over alle aspecten van het management, voor meer dan 8.500 bedrijfsleiders en kaderleden in West-Vlaanderen.

1997

Het Eigentijds Vlaams Wijninstituut (EVW) wordt opgericht als visionaire informatiebron voor wijnprofessionals en wijnclubs. In 2017 volgt de herlancering van het merk waarbij EVW voortaan staat voor ‘Eigentijds Vlaams wijn- en drankeninstituut’. Professionals in drinks.

2002

Alle Vlaamse vzw’s voor middenstandsopleiding fuseren onder de naam Syntra tot 5 opleidingscentra. Het Vormingsinstituut gaat verder onder de naam Syntra West. Syntra West telt zes campussen in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Veurne en Ieper.

2015

SBM evolueert van ‘Syntra voor bedrijven en medewerkers’ naar ‘Skills voor Bedrijf en medewerkers’. De bedrijfsgerichte trainingen uit het aanbod van Syntra West migreren volledig naar SBM. Voortaan beschikt SBM ook over een eigen lesplaats in Gent.

2016

SBM is nu dé specialist in bedrijfsgerichte training, coaching en advies, en partner in talent- en competentieontwikkeling van KMO’s, grote bedrijven en (internationale) organisaties.

2017

De capaciteit van de lesplaats in Gent verdubbelt.

2018

CVBA Skilliant, met zijn merken SBM en Escala, wordt de nieuwe aandeelhouder van Portilog, het vormingscentrum voor bedrijven uit de haven- en logistieke sector.
Met deze samenwerking wensen de partners beter in te spelen op de opleidingsbehoeften van de huidige en toekomstige klanten in en buiten de haven. Deze klanten bevinden zich niet langer exclusief in de havens van Antwerpen en Zeebrugge maar zijn actief op verschillende locaties binnen en buiten Vlaanderen. Zij maken ook gebruik van diverse logistieke platformen (haven, spoor, wegtransport, luchtvracht). De naam Portilog blijft behouden en blijft een aparte vennootschap, weliswaar met een nieuwe aandeelhoudersstructuur. Portilog blijft het opleidingscentrum voor bedrijven met een havengebonden of logistieke activiteit. De beroepsverenigingen blijven vertegenwoordigd in de nieuwe raad van bestuur en adviesraad. Zo blijft Portilog de vinger aan de pols houden bij expediteurs, scheepvaartagenten, rederijkantoren, terminaloperatoren, naties en andere logistieke spelers. 

2020

Porta Magna, het innovatie- en kenniscentrum in Brugge van de Groep Syntra West  wordt in gebruik genomen door de medewerkers van Syntra West, SBM, én Escala..