Najaar 2024

Club Preventieadviseurs (bijscholing preventieadviseur)

Een gespreksplatform voor de preventieadviseur waar ervaringen worden uitgewisseld.
  • KMO-portefeuille

Introductie

Als preventieadviseur wenst u op de hoogte te blijven. Schrijf u in voor deze club!

Omschrijving

De Club Preventieadviseurs verenigt preventieadviseurs waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen van welzijn op het werk worden behandeld. Deze thema's zijn lerend en informatief met aandacht voor netwerking. Het geheel wordt steeds gebracht in een aangenaam kader en afgesloten met een receptie. Deze bijeenkomsten zijn een gespreksplatform waar ervaringen over de verschillende materies worden uitgewisseld. Ideeën uitwisselen, luisteren naar visies, praktijkgetuigenissen en netwerking vormen de doelstelling van dit initiatief.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze club richt zich in de eerste plaats naar preventieadviseur niveau 1, 2 of 3. Daarnaast is deze club ook bedoeld voor medewerkers die binnen het bedrijf bezig zijn met het veiligheids- en preventiebeleid.

Methodologie

Deze bijeenkomsten zijn een gespreksplatform waar ervaringen over de verschillende materies worden uitgewisseld. Ideeën uitwisselen, luisteren naar visies, praktijkgetuigenissen en netwerking vormen de doelstelling van dit initiatief.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Bijeenkomst 1 dinsdag 22 oktober 2024 van 18u30 tot 21u30

Safety Behavior: Veiligheidsgedrag, het menselijk aspect van veiligheid

Iedereen onder ons wil natuurlijk dat er nooit arbeidsongevallen gebeuren, en zelfs dat er nooit iemand gekwetst moet geraken tijdens het werk.

Toch stellen we vast dat er in de praktijk soms iets misgaat. Telkens we dan in detail gaan analyseren blijkt dat er meerdere oorzaken zijn waarom toch iets kon gebeuren, maar ook dat we al vele momenten gehad hebben waarop we iets konden gedaan hebben om het te voorkomen.

We weten allemaal dat de preventieadviseur en de leidinggevenden een belangrijke verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid binnen de organisatie en natuurlijk de sleutel tot succes zijn wanneer we de veiligheidscultuur in ons bedrijf willen verbeteren.

De preventiediensten adviseren en zijn met de leidinggevenden, als lid van het management een zeer belangrijk schakel om gedragsveranderingen te realiseren en de juiste veiligheidsattitude aan te moedigen.

Gedrag, cultuur, attitude, … hoe begint u hier mee, hoe starten we dit op, hoe motiveren we de medewerkers en hoe houden we de focus, …

Een verhaal vanuit de praktijk over de lange weg naar nul ongevallen die ons als preventieadviseur en als leidinggevende aanbelangt.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Jan Sinnaeve, Group Director Technical Services & HSE La Lorraine Bakery Group.

Als pragmatisch leidinggevende geeft hij deze sessie vanuit de dagdagelijkse praktijk en zijn expertise.

Vanaf 20.30 uur: Netwerkmoment.

Bijeenkomst 2 dinsdag 26 november 2024 van 18u30 tot 21u30

De nieuwe machineverordening: Waarom een preventieadviseur ook een cyber security specialist zal worden

Ooit waren informatie technologie (IT) en operationele technologie (OT) twee totaal gescheiden werelden. Het computernetwerk kon op een chief information security officer (CISO) rekenen om de data beveiliging binnen de vooropgestelde grenzen te houden. Het machinepark kon op het advies van de preventieadviseur (PA) rekenen om het welzijn van de operatoren te garanderen.

Doorgedreven informatiseren heeft er echter voor gezorgd dat er een steeds grotere grijze zone is ontstaan tussen waar nu juist een machine stopt, en een computer begint. In veel gevallen wordt vandaag de veiligheid van een machine voor een (groot) deel bepaald door de digitale computergestuurde processen die erachter steken.

Logischerwijs hebben ook malafide organisaties de weg gevonden in het machinepark van bedrijven. Technieken als ransomware (losgeld eisen nadat een systeem wordt gesaboteerd), denial-of-service (machine moedwillig plat leggen), of simpelweg data diefstal zijn nu gebruikelijke praktijken geworden. Met alle gevolgen van dien voor de operatoren aan de machienes.

De nieuwe machineverordening bevat daarom ook een luik over digitale veiligheid. Hoe zullen we hier als preventieadviseur moeten mee omgaan, en welke maatregelen kunnen we vandaag al hanteren om het welzijn van de werknemers te blijven garanderen.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Karel Dekyvere, Director binnen het Cyber and Privacy Team van KPMG Advisory.

Vanaf 20.30 uur: netwerkmoment.

Bijeenkomst 3 dinsdag 21 januari 2025 van 18u30 tot 21u30

Actualiteit, een overzicht van nieuwe wetgeving. Vooruitblik naar de nabije toekomst.

Het voorbije jaar waren er een aantal wetswijzigingen in het kader van het welzijn van de werknemers op het werk, met belangrijke gevolgen voor de bedrijven.

Ook in de nabije toekomst mogen we nog enkele wijzigingen verwachten.

Tijdens deze clubbijeenkomst geeft de gastspreker alvast op interactieve wijze een samenvatting van de voorbije periode alsook een overzicht van datgene dat we in de nabije toekomst mogen verwachten. Er is ruimte voor vraagstelling met aandacht voor mogelijke problemen en knelpunten.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Roger Collier, ingenieur en preventieadviseur bij Liantis.

Vanaf 20.30 uur: netwerkmoment.

Bijeenkomst 4 dinsdag 20 mei 2025 van 18u30 tot 21u30.

Bedrijfsbezoek bij de firma Petersime NV

De uitwerking van een pro-actief preventiebeleid binnen een internationale organisatie is voor iedere preventieadviseur een dagelijkse opdracht en een permanente uitdaging. Als men alle taken en verantwoordelijkheden van een preventieadviseur op een rijtje zet komt men aan een stevige lijst. Daarnaast is er vaak het gegeven van een snel groeiende en/ of veranderende organisatie, maatschappelijke context én wetgeving. Tenslotte werkt een organisatie met mensen, “Management by people, not by figures” is binnen Petersime de ruggegraat waarop de drie pijlers steunen: veiligheid, produktie en kwaliteit.

“Waar men niet over spreekt, daar is men niet mee bezig” is onze drijfveer om veiligheid en welzijn via de hiërarchische lijn uit te dragen tot op de vloer.

Na een korte voorstelling van het bedrijf Petersime zal onze gastspreker tijdens dit bezoek een aantal concrete realisaties toelichten.

Tijdens dit bedrijfsbezoek wordt van u verwacht dat u als bezoeker veiligheidsschoenen draagt, een veiligheidsbril meebrengt en een fluohesje.

Vanaf 18.30 uur: ontvangst en uiteenzetting door Bruno Toye, preventieadviseur, milieucoördinator en energiemanager bij Petersime gevolgd door een rondleiding.

Vanaf 21u: netwerking en receptie.

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Marcia Vansever

Marcia Vansever

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag