Artificiële Intelligentie en Cybersecurity: zegen of vloek?


AI en Cybersecurity: een verhaal van “the good, the bad and the ugly”
#210495
Club | IT PRO

Introductie

De combinatie van Artificiële Intelligentie (AI) en Cybersecurity is een verhaal van de 'the good, the bad and the ugly".

 

Artificiële Intelligentie (AI) kan zowel positieve zin ingezet worden om beveiligingssytemen op een hoger niveau te tillen, maar kunnen evenzeer in negatieve zin misbruikt worden door hackers om minder nobele doelen na te streven!

Omschrijving

Artificiële intelligentie (AI)-technieken kunnen– zoals eerder aangehaald - op verschillende manieren worden toegepast om bvb cryptografische problemen op te lossen door bvb potentiële aanvallen, veiligheidsgaranties van cryptografische methoden en implementaties meer in detail te begrijpen.

Aan de andere zijde kan AI worden misbruikt om aanvalstechnieken te verbeteren of te automatiseren, maar ook om (valse) beveiligingscertificaten te creëren of fouten in beveiligingscertificaten te exploiten om zodoende IT omgevingen binnen de dringen.

Daarenboven kan de vooruitgang in domein “Quantum computing” ook cryptografie rond openbare sleutels onveilig maken. Voorlopig bestaat er geen Quantum computer die instaat is het algoritme van Shor uit voeren om cryptografie van openbare sleutels te doorbreken met de huidige sleutellengtes.

Het is zoals steeds duidelijk dat technologische vooruitgang steeds naast positieve effecten ook een “mindere nobele kant kent" van de medaille!

Tijdens dit seminarie verwerft u inzichten hoe AI ingezet kan worden om Cybersecurity bedreigen te detecteren en vroegtijdig de nodige maatregelen te nemen. Inzichten betreffende de keerzijde van de medaille komen eveneens aan bod.  

Dit seminarie is een echte aanrader van ook elke IT security professional die op de hoogte wenst te blijven betreffende de meest recente ontwikkelingen in dit domein!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Nuttig om weten:

U hoeft geen lid te zijn van de IT club of Circle of Excellence om deel te nemen aan dit seminarie!

Hebt u echter interesse om meerdere “club seminaries” mee te volgen dan is een IT club  - Circle of Excellence lidmaatschap zeker het overwegen waard! Een overzicht van alle voordelen die verbonden zijn aan het lidmaatschap én alle bijhorende seminarie thema’s vindt u via deze link!

Aanvullende info prijsinfo betreffende dit seminarie vindt u via het tabblad 'praktisch'.

Voorkennis

Notie van basis security concepten is vereist.

Programma

Deel 1: Waarom, hoe en waar Artificiële intelligentie toepassen in het domein van Cyberserurity?  [18u00 - 19u30]

Situering van de verschillende AI technieken

AI voor cybersecurity vs cybersecurity voor AI:

 • Enkele toepassingen bespreken, concerns en mitigations
 • Hoe moet je AI systemen gaan beveiligen? Hoe zorg je dat er geen persoonlijke gegevens lekken via automatische systemen? (cybersecurity for AI)
 • Hoe kunnen we AI technologie gaan gebruiken in beveiligingstoepassingen:
  • Vanuit offensief standpunt
  • Vanuit defensief standpunt

Huidige stand van zaken van quantum computing

 • Impact op bestaande cryptografie en data security oplossingen
 • Best practices naar de toekomst toe

Gastspreker deel 1: Dario Incalza | CTO @ Accounton.io

Pauze: Social networking - hapje en drankje [19u30 - 19u50]

Deel 2: Voorbeelden uit de praktijk: waar AI en Cybersecurity hand in hand gaan [19u50 - 21u00]

 • Het aantal en type cyberbedreigingen neemt nog steeds toe waardoor het als mens onmogelijk is geworden alles tijdig te analyseren waardoor wij steeds achter de feiten aanhollen.
 • Hoe kan AI ons helpen om toekomstige Cyberaanvallen tijdig te detecteren en te remediëren?
  • Tijdig cyberhacking patronen herkennen?
   • Een paar concrete voorbeelden
 • Voorbeelden uit de praktijk waarbij AI wordt ingezet,
 • Enkele praktiche tips om onmiddellijk aan de slag te gaan:
  • De 5 aandachtsdomeinen vertrekpunt

Gastspreker deel 2: Simen Van der Perre | Strategic Advisor @ Orange Cyberdefense

Prijsinfo

Standaard prijs (niet IT clubleden): € 180,00 (excl. 21% BTW)

Clubleden prijs:  € 50,00 (excl. 21% BTW)

Meer info betreffende IT club of Circle of Excellence lidmaatschap, ledenvoordelen en een overzicht van alle seminarie topics vindt op deze pagina.

2021-495-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Dario Incalza is CTO bij FlowTribe (Accounton.io en Lawren.io) en is een technische hands-on en zakelijk onderlegde technologiestrateeg. Hij heeft een brede expertise in cybersecurity en artificial intelligence. Hij is dagelijks bezig met technische teams te coachen en te sturen om schaalbare, intelligente en veilige systemen te bouwen. Dario is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur in het bouwen van veilige systemen aan de KU Leuven en was in het verleden verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma rond cybersecurity en privacy bij Imec. Als consultant in cybersecurity adviseert hij nationale en internationale klanten op het gebied van cybersecurity.

2021-495-1-OmschrijvingDocent-2.png

Simen Van der Perre | Strategic Advisor at Orange Cyberdefense (Groupe Orange)

Simen is Strategisch Adviseur bij Orange Cyberdefense. Na meer dan 10 jaar presales ervaring m.b.t. verschillende beveiligingstechnologieën, groeide zijn interesse in het grotere geopolitieke plaatje rondom cyberbedreigingen. Momenteel gebruikt hij al een aantal jaren deze kennis om het cyberlandschap continue te analyseren en zo bedrijven bij te staan bij hun strategische keuzes met betrekking tot cyberbeveiliging.