Vrij te kiezen

Energiedeskundige type A - Basisopleiding ’on demand’

Erkende basisopleiding als voorbereiding van het opstartexamen georganiseerd door de Vlaamse overheid

  • KMO-portefeuille
  • Duurzaamheid
  • Opleidingscheques

Energiedeskundige type A - Basisopleiding ’on demand’

Introductie

Om erkend te kunnen worden als energiedeskundige type A moet je voldoen aan enkele erkenningsvoorwaarden. De eerste voorwaarde is het volgen van een basisopleiding die erkend is door VEKA (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Deze opleiding biedt dan ook de ideale eerste stap in het proces om energiedeskundige type A te worden.


Als energiedeskundige type A ben je verantwoordelijk voor het opstellen van het energieprestatiecertificaat (ook wel EPC-verslag genoemd). Dit verslag omdat een volledig dossier van de desbetreffende wooneenheid waarin het geschatte jaarlijkse energieverbruik van de wooneenheid per m² bruikbaar vloeroppervlak wordt weergegeven. Dit wordt gestaafd aan de hand van gebruikte materialen, voorziene installaties… en wordt ook aangevuld met de nodige bewijsstukken zoals attesten en afbeeldingen.


Let op: Vanaf 01/09/2025 is er een wijziging door VEKA in het minimaal aantal te volgen lesuren in de erkende basisopleiding. Zo zal de opleiding minimaal 100 uur moeten tellen i.p.v. de verplichte 50 uur zoals de opleiding nu nog wordt aangeboden. De opleiding die nu nog loopt t.e.m. eind augustus bedraagt nog steeds 70 uur en nog geen 100 uur. Stel het volgen van de opleiding dan ook niet langer uit indien je in 2025 graag nog energiedeskundige type A wilt worden!


Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Gedurende deze opleiding leer je het volledige proces voor het opmaken van een energieprestatiecertificaat (EPC) voor zowel residentiële gebouwen (zoals een woning of een appartement) alsook voor gemeenschappelijke delen, winkels, kantoorruimtes, horecazaken en andere publieke gebouwen.


Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om als energiedeskundige een EPC op te stellen en vervolgens ook te registreren bij de energieprestatiedatabank. Vooraleer je dit als erkend energiedeskundige type A kunt gaan doen, dien je een getuigschrift van de basisopleiding te bekomen door het afleggen van het opstartexamen georganiseerd door VEKA. Eenmaal je geslaagd bent voor dit examen kun je je laten registreren als erkend energiedeskundige type A in de energieprestatiedatabank.


Omschrijving

Deze opleiding Energiedeskundige type A werd door SBM als eerste in Vlaanderen volledig digitaal 'on demand' aangeboden. Deze opleidingsvorm verloopt volledig digitaal aan de hand van opgenomen webinars (video’s) waardoor je het gevoel hebt op de eerste rij te zitten in je klas.


Na inschrijving en ontvangst van de betaling kan je meteen starten met het volgen van de online opleiding. De leerstof is opgesplitst in aparte hoofdstukken die de cursist op eigen tempo kan bekijken en (indien nodig) herbekijken. De verworven kennis wordt afgetoetst tijdens individuele begeleiding (online gesprek), waar er ook ruimte voorzien is om vragen te stellen aan de lesgever.


Deze moderne aanpak biedt dan ook niets dan voordelen:

  • Geen verplaatsingen, geen files.
  • De opleiding kan van bij je thuis gevolgd worden, in de setting die voor jou het beste werkt.
  • Je kiest zelf wanneer je start met de opleiding en bepaalt zelf het tempo alsook de frequentie van de lessen. De les gaat altijd door volgens de planning dat past in jouw agenda.
  • U mist geen enkele les want je kiest zelf wanneer je even wilt pauzeren en onderbreken.
  • Na elke les en maximaal één keer in de week heb je een persoonlijk contact (één op één) met de docent, één direct aanspreekpunt dat voor jou beschikbaar is op een afgesproken moment.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Niet alleen voor wie na deze opleiding aan de slag wil als Energiedeskundige type A, maar ook voor iedereen die graag eigenaars wil informeren over de bouwkundige en energetische kwaliteiten van zijn gebouw, biedt deze opleiding de noodzakelijke vorming.


Voorkennis

Naast bouwkundige en/of technische voorkennis is passie minstens een even grote troef om deze opleiding tot een goed einde te brengen. Je dient de nodige studie- en oefentijd vrij te maken om de theorie in te studeren en desnoods bij te scholen. Daarnaast dient ook voldoende tijd voorzien te worden om met de software aan de slag te gaan.


Toelatingsvoorwaarden

Voor deze basisopleiding als Energiedeskundige type A (alsook om te mogen deelnemen aan het opstartexamen), zijn er geen voorwaarden gesteld aan voorkennis en is er geen specifiek vereist diploma.

Methodologie

Deze basisopleiding tot Energiedeskundige type A wordt volledig online aangeboden als een E-learning. Wat houdt dit juist in:


  • De leerstof is opgesplitst in afzonderlijke modules (hoofdstukken).
  • Alle modules zijn afzonderlijk te bekijken via opgenomen webinars (video’s) van lesmomenten.
  • De modules zijn altijd beschikbaar en kunnen worden bekeken, gepauzeerd en herbekeken wanneer het voor jouw past.
  • Na iedere module heeft de cursist een één op één gesprek (via online platform) waarin de docent de opgedane kennis aftoetst, waar er nadien ook de mogelijkheid is als cursist om vragen te stellen aan de docent.

Hoe verloopt de inschrijving en opstart van de opleiding:


  • Je kunt je inschrijven via deze pagina op de website. Vervolgens krijg je via mail een bevestiging van de inschrijving alsook een uitnodiging tot betalen van de factuur.
  • Eenmaal de factuur betaald is en dit geregistreerd is in ons systeem, wordt de docent ingelicht dat je de opleiding kunt starten.
  • Je ontvangt van de docent een uitnodigingsmail met alle nodige info en links om de E-learning te kunnen volgen.
  • Alle verdere communicatie voor het afronden van de modules en één op één gesprekken verlopen via de docent van de opleiding.

OPM: Op deze pagina staat steeds een startdatum vermeld voor de opleiding. Deze startdatum is slechts een indicatie voor het bijhouden van de gestarte cursisten, maar is niet bindend om te kunnen starten aan de opleiding. Voor deze opleiding kun je je gedurende het hele jaar doorlopend inschrijven.


Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

1. Regelgevend kader (Europese regelgeving, Energiedecreet, Energiebesluit en ministeriële besluiten) en achtergrond


2. Toepassingsgebied


  • EPC residentiële gebouwen
  • EPC kleine niet-residentiële gebouwen
  • EPC gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

3. Inleiding tot de bouwfysica


4. Inleiding tot de technische installaties, waarbij verwarmingsinstallaties, sanitair warm water, ventilatie, koeling, verlichting, zonneboiler en fotovoltaïsche cellen aan bod komen


5. Het inspectieprotocol, dat dient toegepast te worden bij de opmaak van de energieprestatiecertificaten


  • Plaatsbezoek
  • Praktische oefening

6. Werking van de certificatiesoftware


  • Alle stappen die moeten doorlopen worden om een eenheid of de gemeenschappelijke delen van een gebouw in te voeren, door te rekenen en het proefcertificaat op te maken
  • Alle stappen die moeten doorlopen worden om de invoergegevens van het energieprestatiecertificaat gemeenschappelijke delen op te laden in het energieprestatiecertificaat van de wooneenheid
  • De waarschuwingen, foutmeldingen en het proefcertificaat
  • De aanbevelingen die gegenereerd worden
  • Inclusief demo en praktische oefeningen

7. Werking van de energieprestatiedatabank


  • De erkenningsprocedure (aanloggen als student en als energiedeskundige type A)
  • De manier waarop energieprestatiecertificaten kunnen geraadpleegd en afgedrukt worden
  • Inclusief demo en praktische oefeningen

Extra's:


  • Energiepremies
  • Advies om te voldoen aan lange termijn doelstelling
  • Planlezen en sketchup
  • Individuele begeleiding via één op één zoomsessies

Examen:


Na het succesvol afronden van de opleiding als energiedeskundige type A ontvang je een getuigschrift. Dit getuigschrift zal door onze instelling opgeladen worden in de energieprestatiedatabank. Vervolgens kun je je inschrijven voor het centraal opstartexamen dat georganiseerd wordt voor VEKA (https://www.vlaanderen.be/epc-pedia/info-type-a/energiedeskundige-type-a-worden/opstartexamen-energiedeskundige-type-a).


Onze opleidingen

Locaties en data


Webinar on demand

Vrij te kiezen

€ 1995,00

excl. BTW

€ 1995,00

excl. BTW

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Bart Hungenaert

Bart Hungenaert

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag