Vanaf 19/11/2024

Blower Doortechnieker

Behaal uw bekwaamheidsattest voor het uitvoeren van luchtdichtheidstesten
 • KMO-portefeuille

Introductie

Bent u EPB-verslaggever, dan telt deze opleiding in 2024 mee voor 16 uur permanente vorming.

Bent u landmeter-expert, dan telt deze opleiding mee voor 4 uur permanente vorming.


Je kan een BlowerDoor toestel huren aan €150 (excl. BTW) voor de periode tussen de 1ste en de 2de opleidingsdag om thuis luchtdichtheidstesten uit te voeren en in te oefenen. Eventuele vragen en bemerkingen kan je bespreken met de lesgever tijdens de 2de opleidingsdag. Je neemt het toestel mee tijdens de eerste opleidingsdag, en je brengt het terug op de 2de opleidingsdag.


Om metingen met het BlowerDoor toestel uit te voeren, heb je een laptop nodig. Gelieve deze mee te nemen naar de 1ste opleidingsdag zodat je de software van het BlowerDoor toestel kan downloaden op je laptop. Hou er rekening mee dat de software geschikt is voor Microsoft besturingssystemen, maar niet voor besturingssystemen van Apple.Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

 • Na de opleiding bent u in staat om gebouwen op luchtdichtheid te testen in overeenstemming met de EPB-regelgeving.
 • U kent de werking van een Blower Doortoestel en kent de procedure voor het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting.
 • U kan een rapport van een luchtdichtheidsmeting opstellen.

Omschrijving

Wij organiseren samen met ISOPROC bvba en P&S VOF een opleiding ter voorbereiding tot het behalen van een bewijs van bekwaamheid voor het uitvoeren van luchtdichtheidstesten met een Blower Doortoestel.


Sinds 1 december 2010 is er een nieuw Ministerieel Besluit in werking getreden waarin de wettelijke normen voor het correct uitvoeren van een luchtdichtingstest worden vastgelegd. ISOPROC bvba en P&S VOF hebben beiden jarenlange ervaring in het uitvoeren van luchtdichteidstesten volgens de Europese norm EN13829, waarop de nieuwe wetgeving is gebaseerd.


Beide opleidingspartners stellen nu hun ervaring en know how ter beschikking om een degelijke en doorgedreven opleiding in de lijn met de nieuwe regelgeving aan te bieden.


Tijdens deze opleiding komen alle aspecten aan bod waarmee rekening moet gehouden worden bij het uitvoeren van een luchtdichtheidstest. Na een grondige theoretische uitleg worden de theoretische inzichten ook in de praktijk toegepast. Uniek aan deze opleiding is dat iedere deelnemer de de kans krijgt om individueel te oefenen met een Blower Doortoestel.


Het examen moet nadien afgelegd worden bij BCCA.


Voor meer info over de wettelijke normen m.b.t. het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen verwijzen we naar deze bijlage bij het Ministerieel Besluit van 1 december 2010 houdende de aanpassing van de regelgeving inzake energiebeleid.


Voor mee info betreffende het kwaliteitskader voor erkenning van luchtdichtheidsmetingen verwijzen naar deze link.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot uitvoerders van luchtdichtheidstesten  die nog geen bekwaamheidsbewijs hebben. Daarnaast is de opleiding ook voor mensen die willen starten met het uitvoeren van luchtdichtheidstesten.

Meer in het bijzonder: architecten, energiedeskundigen, bouwkundigen, EPB-verslaggevers, schade-experts, medewerkers onderhoudsdienst, dienst externe controle.


Voorkennis

U hebt minimum hoger secundair onderwijs gevolgd.

Methodologie

 • Groepsleren
 • Theorie en praktische oefeningen met een Blower Doortoestel

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Dag 1

 • Inleiding isolatie en nut van luchtdichtheid
 • Hoe zal luchtdichtheid nu gemeten worden --> algemeen principe van luchtdichtheidstest, kwalitatief, kwantitatief, themografie, rook, ...

Dag 2

 • Welke problemen kunnen we verwachten en hoe kunnen we ze oplossen (incl. inschatten van problemen), + case studies op basis van echte projecten
 • Wettelijk kader
 • Installatie en praktijk

Het BlowerDoor toestel kan gehuurd worden en wordt op de 2de van de 3 opleidingsdagen meegegeven omdat de werking van het toestel zelf incl. software meestal ook pas de 2de opleidingsdag behandeld worden.


In principe bedraagt de huur van een toestel 130 euro voor 1 dag en 275 euro per week (excl. btw). Voor de opleiding is er echter een speciaal kortingstarief: 150 euro voor gans de week.


In de les wordt er gewerkt met de Minneapolis Blowerdoor (debiet: 7200m³/uur bij 50 Pa).

Onze opleidingen

Locaties en data


Gent

Raymonde de Larochelaan 13, 9051 Gent

Vanaf 19/11/2024

€ 710,00

excl. BTW

Lesdagen

dinsdag (19/11)
dinsdag (19/11)
dinsdag (26/11)
dinsdag (26/11)

Uur

08:30 - 12:00
12:30 - 17:00
08:30 - 12:00
12:30 - 17:00

Duur

4 sessie(s)

€ 710,00

excl. BTW


Ook interessant voor jou

Thermografie is een techniek waarbij een warmtebeeldcamera op basis van infraroodstraling de thermische verschillen in beeld brengt. Hoe deze beelden correct interpreteren?
 • icon Gent
 • icon 4 sessie(s)
 • icon 450,00 excl. BTW
icon chevron right
 • icon Gent
 • icon 450,00 excl. BTW
 • icon 4 sessie(s)
Thermografie is een techniek waarbij een warmtebeeldcamera op basis van infraroodstraling de thermische verschillen in beeld brengt. Hoe deze beelden correct interpreteren?
 • KMO-portefeuille
icon chevron right

Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?

Samen creëren we uw perfecte opleiding!

Foto Bart Hungenaert

Bart Hungenaert

Projectcoördinator

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel uw vraag