Meerdere startdata Vanaf 22/04/2025
Energiezuinig verlichten in publieke gebouwen
Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!
Introductie
In 2024 moet een erkende verslaggever 3 uur permanente vorming over vrij te kiezen onderwerpen volgen: deze opleiding komt in aanmerking voor 6 uren permanente vorming.
Vanuit de overheid wordt meer en meer klemtoon gelegd op duurzaam en rationeel energieverbruik. De verlichting in publieke gebouwen is verantwoordelijk voor een significant energieverbruik. Het is dan ook van belang dat de verlichting van naderbij bekeken wordt. Hoe kan men ervoor zorgen dat er op een duurzame manier met verlichting omgesprongen wordt? Dit kan vertaald worden in het type armaturen, het noodzakelijke verlichtingsniveau, de sturing,... Op deze manier helpen we niet alleen het milieu, maar ook de portemonnee.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na het volgen van de opleiding weet men waarop men kan letten bij het evalueren van het bestaand verlichtingsnetwerk van een gebouw. Men weet welke nieuwe technologieën voorhanden zijn om het elektrisch verbruik van publieke gebouwen te beperken voor wat betreft verlichting.
Omschrijving
Deze opleiding heeft als doel een evaluatietool te geven voor bestaande verlichtingssytemen binnen publieke gebouwen. Daarnaast worden ook de huidige en toekomstige verlichtingstechnieken overlopen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich tot de ontwerpers van openbare gebouwen zoals architecten, interieurarchitecten en studiebureaus; tot de installateurs van verlichtingsinstallaties en tot de technici die instaan voor het technisch en duurzaam beheer van gebouwen binnen de openbare sector.
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Methodologie
Hoorcollege aangevuld met praktische voorbeelden van hoe het wel en niet moet.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Of het nu kantoren, klaslokalen, sporthallen, culturele centra of werkplaatsen betreft; verlichting vertegenwoordigt ook voor lokale besturen minstens 40% van het totaal elektrisch verbruik. Vanuit het standpunt van de gebouweigenaar bestaat er met betrekking tot verlichting nochtans een reëel besparingspotentieel dat kan oplopen tot 50%, zowel op verbruik als op onderhoud. Daarvoor moeten de studiebureaus, de technische diensten, de elektro-installateurs, lichtadviseurs, maar ook de eindgebruikers voldoende kennis verwerven in de nieuwste technologieën die kunnen leiden tot een energie-efficiënte verlichtingsinstallatie.
Bijzondere aandacht krijgen de ecodesign richtlijnen voor tertiaire en residentiële verlichting met nieuwe eisen voor lampen, ballasten en armaturen. De synergie tussen daglicht en energiezuinig kunstlicht zal via de nieuwste automatisatie- en regeltechnieken nog tot grotere besparingen leiden. Bovendien vormen premies en de noodzaak tot het bekomen van een lager E-peil hierbij de drijvende motor.
Onze opleidingen
Locaties en data
Lesdagen
dinsdag (22/04) |
dinsdag (22/04) |
Uur
09:00 - 12:00 |
13:00 - 16:00 |
Duur
€ 275,00
excl. BTW
Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?
Samen creëren we uw perfecte opleiding!
Bart Hungenaert
Projectcoördinator
Een vraag over deze opleiding?
Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.
Stel uw vraag