Dag van de projectmanager

Stuur uw project naar future proof succes

Renson (NOA Outdoor Living), Polydore Rensonstraat 8, 9770 Kruisem

Deelname: € 495,00 excl. btw

17 oktober 2024

Dagindeling

12h00 – 12h45

Ontvangst en verwelkoming deelnemers

12h45 – 13h15

Plenaire sessie

Kurt DebersaquesDeel 1: Verwelkoming door Kurt Debersaques, IT-Infrastructure Manager Renson Group

Filip Van den AbeeleDeel 2: Moderator - Keynote 1 - spreker: Filip Van den Abeele

Skyview gebouw Renson

13h30 – 14h20

Thema 1: Methodo­logieën

Projectdeliverables vs organisational benefits
Spreker: Benedikt De Bouvrie, Sr. change- en  projectmanager

Trends in het gebruik van AI binnen de wereld van projectmanagement
Spreker: Stijn Janssens, PMO expert

High impact presentations
Spreker: Abigail Swillens, Dr. Ir, expert in wetenschaps- en technologiecommunicatie. 

14h20 - 15h10

Thema 2: Project management tools

De kracht van het inzetten van software voor effectief en kwalitatief projectbeheer
Spreker: Tony Pans, Programmanager BDO Belgium

Hoe Agile Scrum principes in de praktijk toepassen met Github (Copilot)?
Spreker: Xavier Spileers, IT projectmanager en software architect

Meesterschap in stakeholdermanagement: van betrekken tot beïnvloeden
Spreker: Jean-Pierre Dekocker, Sr. expert projectmanagement

15h10 – 15h25

Koffiepauze

15h25 – 16h15

Thema 3: Inspirerende use cases - testimonials

ICO, innovatieve wereldspeler voor de transport- en maritieme sector
Spreker: Fanni Arvai, Innnovatie- en duurzaamheidsmanager ICO 

Wat is de rol van productmanager versus portfoliomanager?
Spreker: Stijn Janssens, PMO expert

Het SOLID project als driver voor een duurzame data economie
Sprekers: Raf Buyle, Informatie architect @ digitaal Vlaanderen

16h30 – 17h20

Filip Van den AbeelePlenaire sessie: Afsluitende keynote door Filip Van den Abeele, "Een dag uit het leven van Projectmanager in de wereld van Generative AI"

17h20 – 18h10

Catherine DegreefAfsluitende uiteenzetting door Catherine Degreef, Project & event coördination NOA outdoor living met aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan de "buitentuin" NOA outdoor living

18h10 – 20h00

Netwerkreceptie

De individuele sessies

Benedikt De Bouvrie | Sr. change- en  projectmanager

Projectdeliverables vs organisational benefits

Deliverables zijn de concrete resultaten van een project. Maar deze resultaten op tijd en met de juiste kwaliteit opleveren garandeert nog niet meteen een voordeel voor de organisatie. Initieel kennen we enkel de kosten van het project. De echte 'benefits', zoals verhoogde opbrengsten, kostenverlaging, naleving van wetgeving of het voortzetten van een situatie, ontstaan pas wanneer de deliverables correct worden gebruikt. Benefits hangen daarom nauw samen met business en change management, terwijl projectmanagement zich richt op de technische uitvoering.

Back to top

Stijn Janssens | PMO Expert

Trends in het gebruik van AI binnen de wereld van projectmanagement

Projecten hadden reeds vaak te lijden onder artificiële business cases, artificiële plannen, artificiële status-updates… Wat brengt artificiële intelligentie voor projectmanagement? Zullen we de projectmanager vervangen door een robot? Of is AI de heilige graal waar alle projectmanagers reeds zo lang op wachten? We kijken naar bestaande toepassingen, en naar de veelbelovende gebieden binnen projectmanagement waar AI een meerwaarde kan bieden. Via de lens van de recente technologische ontwikkelingen zoomen we in op enkele technische aspecten van projectmanagement, maar we stellen ook (filosofische?) vragen over de essentie van de projectmanagement!

Back to top

Transformeer uw data naar krachtige verhalen met data-storytelling: van eenvoudige Excel-sheets naar impactvolle presentaties. Bent u klaar om uw presentatievaardigheden te verfijnen en uw publiek te boeien met krachtige boodschappen? In onze technologiegedreven wereld vormt het effectief overbrengen van uw boodschap een aanzienlijke uitdaging. Dagelijks worden wij overspoeld met een enorme hoeveelheid informatie, terwijl de aandachtsspanne van mensen vaak beperkt is tot slechts enkele seconden. Het vermogen om het verhaal achter uw gegevens, feiten en statistieken te communiceren, is daarom essentieel. Maar hoe voegt u meer storytelling toe aan uw presentatie?

Back to top

Tony Pans | Programmanager BDO Belgium

De kracht van het inzetten van software voor effectief en kwalitatief projectbeheer

Softwaretools inzetten is cruciaal voor effectief en kwalitatief projectbeheer in de hedendaagse bedrijfswereld. Deze tools versterken de positie van de projectmanager en verbeteren de controle, efficiëntie en kwaliteit van projecten. Ze zorgen voor nauwkeurigere en consistente projectdocumentatie, wat leidt tot betere besluitvorming. Automatisering van repetitieve taken vermindert fouten en optimaliseert de tijd van het team. Bovendien verbeteren deze tools de samenwerking binnen teams, ook op afstand, en bieden ze de stakeholders via realtime updates en rapportages snel inzicht in de projectvoortgang. In het algemeen dragen de juiste softwaretools significant bij aan succesvolle projectresultaten.

Back to top

Xavier Spileers | IT projectmanager en software architect

Hoe Agile Scrum principes in de praktijk toepassen met Github (Copilot)?

Naast softwareontwikkelaars hebben nu ook de zaakvoerders en (IT)-projectmanagers de meerwaarde van de Scrum- en Agilefilosofie ontdekt. Ontwikkelteams zijn namelijk steeds meer multidisciplinair: zowel opdrachtgever, business analisten, (software)ontwikkelaars en ook de eindgebruiker maken er deel van uit. Het spreekt dan ook voor zich dat ze mee betrokken worden in deze voor hen nieuwe filosofie. Tijdens deze sessie krijgt u inzicht in de Scrum- en Agilefilosofie. Waarom is het steeds belangrijker? En hoe kiest u de juiste tools? Een demo toont u hoe u de filosofie met GIT en Github, Github projects en Copilot in de praktijk kan toepassen.

Back to top

Jean-Pierre Dekocker | Sr. Expert Projectmanagement

Meesterschap in Stakeholdermanagement: van betrekken tot beïnvloeden

Het succes van een project hangt niet alleen af van de wie betrokken is, maar ook van iedereen die het project kan beïnvloeden, erdoor beïnvloedt kan worden of die denkt dat het project invloed op hen zal hebben. Het is cruciaal voor de meeste projecten om deze stakeholders te identificeren, hun belangen en verwachtingen te analyseren, en hier effectief op in te spelen. In deze presentatie krijgen projectmanagers praktische voorbeelden en waardevolle tips om stakeholdermanagement succesvol te aan te pakken.

Back to top

Fanni Arvai | Innnovatie- en duurzaamheidsmanager ICO

ICO, innovatieve wereldspeler voor de transport- en maritieme sector

International Car Operators (ICO) zet sterk in op innovatieve oplossingen binnen de transport- en maritieme industrie. Met een focus op technologische vooruitgang en duurzaamheid streven ze naar constante verbetering van hun operaties en service. Ze investeren significant in geavanceerde en logistieke technologieën die niet alleen de efficiëntie verhogen en de milieu-impact verlagen, maar ook superieure resultaten voor klanten garanderen. ICO wil zijn verantwoordelijkheid opnemen om de ecologische voetafdruk van de transportsector mee te verkleinen.

Back to top

Stijn Janssens

Wat is de rol van productmanager versus portfoliomanager?

De rol van de portfoliomanager, als leider van de PMO, lijkt nog steeds een imagoprobleem te hebben. Template-tijgers, selectievakjes afvinken… De relatie met projectmanagers is soms verre van optimaal. Maar om de organisatie met succes op de toekomst voor te bereiden, moeten deze twee rollen als een goed geoliede machine samenwerken. Aan de ene kant hebben we de portfoliomanager, die in de glazen bol kijkt om de juiste projecten voor de organisatie te voorspellen. Aan de andere kant hebben we de projectmanager, die als een soort tovenaar een project tot leven brengt. We duiken in de verschillen en overlappen tussen deze twee rollen. En we kijken hoe ze elkaar versterken en zo de organisatie vooruit stuwen. 

Back to top

Raf Buyle | Projectlead innovatie @ Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf

Het SOLID project als driver voor een duurzame data economie

In de “bigtechsector” domineren giganten als Facebook, Amazon en Google de markt door dagelijks consumenten- en ondernemersdata te exploiteren. Dit businessmodel past echter niet in een duurzame dataeconomie, waar we in de toekomst naar streven. In Europa zorgen regelingen zoals de GDPR en de Data Act ervoor dat de data weer in handen komt van de partij die het genereert. Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor het Solid-initiatief van Tim Berners-Lee. Het doel van dit project is om via gedecentraliseerde gegevensopslag, ook wel "PODS" genoemd, individuen en bedrijven de controle over hun persoonlijke of privédata terug te geven.

Deze sessie demonstreert hoe Solid's doelen in Vlaanderen en Nederland concreet en praktisch worden omgezet in tastbare en bruikbare oplossingen binnen Vlaanderen en Nederland, toegankelijk voor iedere burger. We bespreken wie de belangrijke stakeholders zijn, met een speciale focus op Digitaal Vlaanderen, die binnen Europa een leidende rol speelt en het Vlaams Datanutsbedrijf Athumi. Niet alleen inhoudelijk boeiend, maar ook vanuit projectmanagementperspectief biedt deze sessie inzicht in hoe projectscopes, deliverables, budgetten en kwaliteitseisen in evenwicht worden gehouden binnen de strakke deadlines.

Back to top