Combinatie van verplichte en productiviteits- bevorderende trainingen

AGOS, een familiebedrijf uit Olsene actief in de metaal- en industriebouw, doet een beroep op SBM om haar personeel op te leiden. Technische opleidingen voor de ploegbazen, werfleiders, en chauffeurs, administratieve opleidingen voor de bedienden. "Dat SBM daarnaast zelf een competentietraject aanbiedt, is een absolute meerwaarde", zegt COO Joost Gerard.

AGOS werd opgericht in 1961 door André Goossens. Het familiebedrijf is actief in de metaalbouw en -constructie (AGOS), en de industrie- en stallenbouw (AGOS Bouw). "Ons bedrijf is groot geworden in de landbouwsector en was aanvankelijk vooral actief in de stallenbouw. De laatste jaren is ook de tak industriebouw sterk gegroeid en zit ook de bouw van maneges in de lift", schetst Jan Goossens, tweede generatie zaakvoerder van het bedrijf. Ook vader André loopt nog dagelijks rond op de werkvloer. "In de winter vanaf 8uur, in de zomer om 7uur. Maar dat is meer om mijn hobby uit te oefenen", zegt André. "Met ATV Vierzon sleutel ik hier aan antieke tractoren. In onze loods staan 73 oude tractoren die volledig op punt gezet werden én rijvaardig zijn. Aan een zestigtal andere is er nog heel wat werk".

Jaarlijkse opfrissing

In het kader van enkele verplichte opleidingen binnen de sector doet AGOS beroep op SBM. "Het gaat onder andere om asbestverwijdering, EHBO, en vakbekwaamheid", schetst COO Joost Gerard. "Alle personeelsleden op de werkvloer - chauffeurs, werfleiders, en ploegbazen - volgen deze opleiding. De medewerkers reageren telkens enthousiast. Ondanks de jaarlijkse opfrissing leren ze telkens nog iets bij". Ook voor de bedienden voorziet AGOS een opleiding in samenwerking met SBM. "Deze cursus spitst zich toe op het gebruik van Outlook en efficiënter werken in het algemeen. Heel wat medewerkers zijn hier al zo'n 25 jaar actief en hebben de evolutie van papieren naar digitale administratie meegemaakt. Zonder specifieke opleiding. We zijn ervan overtuigd dat de efficiëntie binnen het bedrijf na de cursus een pak hoger zal liggen", stelt Gerard.

Opleiding op maat

De samenwerking tussen AGOS en SBM ontstond na een vrijblijvend prospectiebezoek. "SBM was spontaan langsgekomen. Uit de verkennende gesprekken is vrij vlot een opleiding op maat gegroeid. De cursussen werden bij ons in het bedrijf gegeven, wat een voordeel is. Ook de ervaring van de trainers, die zelf op het terrein gestaan hebben, is een pluspunt", zegt Joost Gerard. "Bovendien kwam SBM met het voorstel om een competentietraject op te starten, waarbij een profiel per functie wordt opgemaakt. Een gratis dienst, waar we graag op ingingen. Het levert ongetwijfeld interessante materie op, die we zeker kunnen gebruiken bij evaluaties en sollicitaties", aldus nog Joost Gerard.